用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最妥善安排小一申請的學校
樓主: shiuchen
go

最妥善安排小一申請的學校 [複製鏈接]

sorry I only applied for Pui Kiu and DBS for my boy, so I only these two, no offence to others.

我都覺得英華由交表個刻到面試安排都最差!交表要排隊,最慘係唔知邊個排先,因為唔係一條隊咁排。面試又要in兩次,其實我都唔明,明明係見校長個次表現最緊要,咁第一次in黎做嘜,重要第二次in係平日,我個日個仔都無得返學。  
港同就文明好多,收報名表用支票,所以交去門口護衛收,對齊野好快攪掂。講到明唔in家長,面試當日都係隨便著衫,因為面試當日學校有H!N!要改期,但好先進用SMS通知家長後再出信通知。知道家長係要返工的,所以安排星期六、日面試。見過有家長因改期撞其他學校活動,打電話到港同希望改時間,校方都體恤可以調動時間。講真真係唔係間間學校可以咁,我俾佢十個GOOD!!!

港同好 --> agreed

直資 / 私校 安排小一申請, 真係各出各法

不方便家長 : 要排長龍夠氣勢, 又可以上報紙

vs

方便方家 : 收多 d application, 可以出口術什麼申請人數有幾千, 幾十人先收一個咋, 好難入架 ..... (其實, d 學校有無需要公開呢 d 數字呢 ? )

個人較欣賞低調的學校 / 家長 / 學生

醒目開學勳章

看了這麼多貼,我就不知道那間安排最好,但最差的十居其九是英華
好彩我的是囡囡,下年都沒有機會面對這樣的安排

英华考小朋友的东西包括英文,数学,常识,中文,形容图画,画图,在校长面前读书等等,同时我相信他们也观察学生是否够温顺定当,爱阅读。它要考这么多东西有它的自由,但希望它可以把所有东西都在同一天做完,方便家长。

原帖由 ziyi 於 09-11-5 10:21 發表
看了這麼多貼,我就不知道那間安排最好,但最差的十居其九是英華
好彩我的是囡囡,下年都沒有機會面對這樣的安排

The situations were pretty much the same for those schools last year.  
The one I disliked most was DBS.  They seemed to enjoy seeing desperate parents crowding in the small area outside their school entrance while cars were passing by all the time.  
But perhaps the worst was SFA, which we did not apply, fortunately.  They did not allow people to use the school restrooms and were nice enough to rent some mobile toilets for the hundreds of parents and students to use during the interview days.  Just hope they are not doing the same this year.
TSL arrangements were very smooth last year, except that the waiting rooms were too cold.  Now my child is a happy P1 students there!

原帖由 猴子爸 於 09-11-4 14:30 發表
同意。
英华 - 最差就是要去2次,才知道有没有第2轮家长见校长。话星期五有结果,突然星期2就上网(当然,早好过迟)
DBS - 去递表,要排长龙,去面试的时候在楼梯就开始排队,非常热,去接放学时,又要派队,又要晒多次,现在考完了,又不知 ...

醒目開學勳章 王國長老

今年申請左3間only
真道interview waiting time短, 夠人就上課室, 好處係唔駛等, 但好多時朋友仔約埋一齊好平常, 如果一組入面有d係識既, 咪會影響左面試表現lor?
播道面試都好smooth, 但我都係唔明點解簡介會要留小朋友英文全名(講明同hkid一樣), 明明個hall只有一半滿但又唔再繼續接受預約?
港同簡介會唔需預約, hall滿左就即時開課室直播, 我覺得咁幾flexible, 今年出result亦早過預期, sms系統係新野, 值得一讚! (不過講真, interview果日俾家長睇果條片有d悶 )
原帖由 whywhywhywhy 於 09-11-4 10:53 PM 發表
我都覺得英華由交表個刻到面試安排都最差!交表要排隊,最慘係唔知邊個排先,因為唔係一條隊咁排。面試又要in兩次,其實我都唔明,明明係見校長個次表現最緊要,咁第一次in黎做嘜,重要第二次in係平日,我個日個仔都無得返學。  8- ...

都覺得DBS最差, 拒人於千里 , 學校咁大, 都唔比家長係裹面等, 其他都有個禮堂或家長休息室可以坐下。

I went there 5 times already, if no offer...I'll be crazy la....

Day 1 - talk show
Day 2 - application form
Day 3 - interview 1
Day 4 - interview 2
Day 5 - final interview

原帖由 猴子爸 於 09-11-5 10:44 發表
英华考小朋友的东西包括英文,数学,常识,中文,形容图画,画图,在校长面前读书等等,同时我相信他们也观察学生是否够温顺定当,爱阅读。它要考这么多东西有它的自由,但希望它可以把所有东西都在同一天做完,方便家长。

...

我覺得SFA最不懂體諒人, 報名要家長在門口排隊個幾鐘頭, 入到學校還要繼續排, 明明個禮堂有咁多位, 都沒有安排坐位給我們稍作休息, 要我們在禮堂裡排多幾個圈, 真辛苦!

我覺得港同最方便及快捷!

優才不錯﹐校長跟小朋友玩火車游戲。
蔡繼友如果可以以郵寄方式交申請﹐就會方便一點﹐小朋友in 了蔡繼友之後都開心得不得了。
英華真真正正去了五次﹐累
dbs年年被人罵﹐安排不算好﹐但誰叫人家是名校。

原帖由 SumSumBB 於 09-11-4 20:43 發表

同意,學校安排準時而妥善,我仔仔in得最開心和記憶最深是這間!
‹ 上一主題|下一主題