用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問: 港同vs紅磡灣官立
go

急問: 港同vs紅磡灣官立 [複製鏈接]

港大同學會收咗我個仔(得一間有second-in
兼收佢); 工作及居住於九龍, 本嚟考慮搬屋, 但睇樓後覺得各樣條件都不太合意...不知好唔好15分搏紅磡灣官立? 有冇好心人俾吓意見?
   0    0    0    0

紅磡灣官立好難入,但港大同學會差

醒目開學勳章 王國長老

點差? 願聞其詳
原帖由 H2O2 於 09-11-3 03:29 PM 發表

???

自行收生截止左收表,

大抽獎唔計分.

原帖由 austinbluffs 於 09-11-2 01:55 發表
港大同學會收咗我個仔(得一間有second-in
兼收佢); 工作及居住於九龍, 本嚟考慮搬屋, 但睇樓後覺得各樣條件都不太合意...不知好唔好15分搏紅磡灣官立? 有冇好心人俾吓意見? ...
[

醒目開學勳章

我唔係HKUGA的家長,但都是第一次在BK聽到有人話HKUGA會差
雖然有很多不實的傳言,也有人說因學校新未有公開試成績(普遍DSS-除了由津貼改的)卻步
但真的未聽過,我也真的想知道,我同我妻子都決定下年一定遞表申請,所以也想知道

原帖由 H2O2 於 09-11-3 15:29 發表

請恕直言 :

本人親眼見過"港同"小學生 outing (不是旅行), 學生不算受控制, 老師亦寬佬懶理, 所以印象麻麻

朋友個仔讀高主教小學 (現在 band 1 英中); 佢仔個同學, 大家成績都叮噹馬頭, 當年佢媽咪以港同行 IB, 轉左個仔過去 .... 結果係 IB 行不成, 亦不想讀港同中, 去左 band 2 中學, 雖然不是差, 但佢媽咪總應為自己做錯左決定 .....

以上 case 都係個別, 只可參考, 沒有惡意.

醒目開學勳章

Outing?不受控制,有那個小朋友出去玩時會排隊像機械人?
而且當時outing是做什麼,project observation or others?

"當年佢媽咪以港同行 IB", 那我只能說是美麗的誤會,錯不在HKGUA,反而是那位媽媽為什麼不做好探討

如有得罪,請原諒

原帖由 november11 於 09-11-3 17:25 發表
請恕直言 :

本人親眼見過"港同"小學生 outing (不是旅行), 學生不算受控制, 老師亦寬佬懶理, 所以印象麻麻

朋友個仔讀高主教小學 (現在 band 1 英中); 佢仔個同學, 大家成績都叮噹馬頭, 當年佢媽咪以港同行 IB, 轉 ...

醒目開學勳章 王國長老

老實講句
港同學生, 我唔會話佢地文靜乖巧, 有時又的確活潑左d, 尢其是o係傳統學校父母眼中, 的確幾.....
港同中學部, 係話過行ib的, 不過好快已經決定唔行, 主要原因係教育局只批2班ib, 3班本地, o係唔想變精英班, 以及唔想因為有限資源局限本地+ib發展大前提下, 放棄行ib, 呢樣唸深一層亦不無道理
以我understanding, 港同中學部近年收生, 都係(大概)band one穩陣d, band two生都要睇埋其他表現, 現階段我唔會話肯定港同college係band one, 我相信學生有band one亦有band two, 至於你朋友讀完, 由band one變成band two(?), 我唔討論了
原帖由 ziyi 於 09-11-3 05:35 PM 發表
Outing?不受控制,有那個小朋友出去玩時會排隊像機械人?
而且當時outing是做什麼,project observation or others?

"當年佢媽咪以港同行 IB", 那我只能說是美麗的誤會,錯不在HKGUA,反而是那位媽媽為什麼不做 ...

唔..... 是牙科保健 ..... 港同用旅遊巴車佢地 (我走時又一車到)
大家都知是有一排排長椅要小朋友等, 我只會用 "不受控制, 老師不理" 去形容
當時, 重有其他學校小朋友及家長, 都一個一個掉位坐遠d ....
本來, 我是坐他們後面的, 前面個女仔睇書, 佢睇左一陣, 有幾個同學 "盟" 佢本書, 佢搶返, 如是者幾次, 個女仔掉低本書同d同學吵架 .....
我起初不知是什麼學校, 但真係勁嘈,煩, 擾攘, 不得已才看下校徽 (真係勁勁勁活潑 lor)

我覺得小朋友是要教的, 亦唔關係唔係傳統學校事 (咩學校都要教禮貌架啦), 我不怪小朋友, 只怪那兩個老師掛住傾計, 佢地只數齊人頭就什麼都不理

另那 "當年以為港同行 IB" 的媽咪, 都真係自責自己同個仔轉左校姐, 時間不能逆轉, 所以都講左係個別 case, 只作參考 lor

我仔仔係港同讀小二, 亦相信這是個別事件。我起初都以為學校係好自由的, 但原來老師都有嚴謹的方法教導學生, 不是外人說老師不理會學生行為。

當然冇學校係完美的, 我亦無需要在這裡吹捧學校, 用家其實係好清楚的。希望樓主早已有了決定, 讓回有需要學位的家長。

iwff

原帖由 november11 於 09-11-3 18:28 發表
唔..... 是牙科保健 ..... 港同用旅遊巴車佢地 (我走時又一車到)
大家都知是有一排排長椅要小朋友等, 我只會用 "不受控制, 老師不理" 去形容
當時, 重有其他學校小朋友及家長, 都一個一個掉位坐遠d ....
本來, 我是 ...

iwff, 請問點解要我們讓回有需要學位的家長? 我個仔都需要學位讀書啊. 不如妳讓出仔仔小二個位, 比哋有需要小二轉學學位的家長啦!

小學入學, 我們冇宗教分, 冇兄弟姐妹分, 冇舊生分, 得15分, 請問我可唔可以要求人哋唔好用呢哋額外加分, 而比我們呢哋15分亦有學位需求的小朋友入?

來論壇問野, 係希望囉意見, 唔係玩嘢. 回答的人, 亦唔應該妄測人哋需求, 而希望人哋讓學位. 比妳參考.

原帖由 iwff 於 09-11-3 18:57 發表
我仔仔係港同讀小二, 亦相信這是個別事件。我起初都以為學校係好自由的, 但原來老師都有嚴謹的方法教導學生, 不是外人說老師不理會學生行為。

當然冇學校係完美的, 我亦無需要在這裡吹捧學校, 用家其實係好清楚的。 希望樓主早已有了決定, 讓回有需要學位的家長。 iwff

樓主唔使咁激動~~~

我估iwff的意思, 係樓主既然對港同無信心, 如果決定左, 不如及早放返港同個位出黎, 咁解姐.

原帖由 austinbluffs 於 09-11-4 00:23 發表
iwff, 請問點解要我們讓回有需要學位的家長? 我個仔都需要學位讀書啊. 不如妳讓出仔仔小二個位, 比哋有需要小二轉學學位的家長啦!

小學入學, 我們冇宗教分, 冇兄弟姐妹分, 冇舊生分, 得15分, 請問我可唔可以要求人 ...

[

咕怪媽媽,

都係你明白我的意思, 如果樓主想讀港同咪註冊囉, 對港同冇信心咪唔註冊囉, 就係咁簡單, 你想keep個學位到開學前都可以的, 冇人會逼你。

iwff

原帖由 咕怪媽媽 於 09-11-4 09:06 發表
樓主唔使咁激動~~~

我估iwff的意思, 係樓主既然對港同無信心, 如果決定左, 不如及早放返港同個位出黎, 咁解姐.

醒目開學勳章 王國長老

你會錯意了 ^^
我相信iwff既意思, 係想家長早日做決定, 如果覺得學校唔適合, 就早日決定放棄, 等d on waitlist既家長有好消息.......有d家長真係鐘意霸住幾個位慢慢唸的, 大家都係為小朋友姐, 唔好想多了
(尋日至聽到個經典case, 朋友既朋友真係註冊晒2間, 做晒校服買晒書, 然後9月開學, 向其中一間請病假..........真係oh my god!)
原帖由 austinbluffs 於 09-11-4 12:23 AM 發表

小學入學, 我們冇宗教分, 冇兄弟姐妹分, 冇舊生分, 得15分, 請問我可唔可以要求人 ...

我一哋都唔激動啊. 只係以同理心問吓姐. 仲訓得好好添! 我估都有唔少小二家長有需要港同小二個位. 咁問吓佢好唔好放出來姐.

而家唔係有冇信心問題, 我地都冇話對港同冇信心, 如果冇都唔會報啦. 係仔仔註冊之後, 太多牽動要跟進, 所以想做一個明智的決定. 我地唔係錢多冇地方洗, 九百蚊唔少啊. 亦唔係想霸住個位.

原帖由 咕怪媽媽 於 09-11-4 09:06 發表
樓主唔使咁激動~~~

actually, I think family plays an important role on educating the kids' behaviour.  I know a few HKUGA kids.   Those are my girl's classmate and friend's brother and sister.  Her classmate's brother is a polite and outspoken boy, he saw me and asked me if I wanted some of his chips politely even he had only seen me twice (P.2).  And her friend's sister (P.2) played with my 2 yrs old son nicely and patiently.   But I also saw two boys' that I didn't know in my friend's shop, my friend put some candies in the box during halloween in her shop.  Two HKUGA boys came and took all the candies away at one go and laughed.   They came to the shop, took the candies and came back and took the candies............ there were maids after them but the maid of course didn't say anything......... so I think the most impt thing is the parents, not the school........

我早已明智決定會讀港同及升埋書院部, 又冇牽掛, 所以當然唔會放小二的學位出來啦! 我不是想話你霸住個學位, 想清楚才讀都係一件好事。

iwff

原帖由 austinbluffs 於 09-11-4 10:23 發表
我一哋都唔激動啊. 只係以同理心問吓姐. 仲訓得好好添! 我估都有唔少小二家長有需要港同小二個位. 咁問吓佢好唔好放出來姐.

而家唔係有冇信心問題, 我地都冇話對港同冇信心, 如果冇都唔會報啦. 係仔仔註冊之 ...

醒目開學勳章

其實係兩個唔同的issue,每個小朋友最終只會讀一間學校,根本不可能分身讀兩間

而iwff的仔仔在讀港同,而沒有用錢去留另一間的學位,不存在要讓出來給有需要的家長,因她本身都是有需要
但現時論壇上真的有些家長同時accept over 1 DSS offer, that這就是一個人佔兩個學位,而令一些在waiting list上的家長很懮心

不過,我相信autinbluffs唔係,因為你問的是津貼學校compare with港同

當你注冊了港同,在出年6月大抽獎前都沒有機會入紅官,不存在一個人佔兩個學位

而iwff的意思是如果你覺得紅官是最prefect match with你仔仔,不是應該不去港同注冊,而去等自行派位結果或等大抽獎?

因為等6月叩門紅官,機會率咪more less than自行派位結果或等大抽獎,始終叩門位最多只有10%而已

如果心大心細,不知怎樣,只想買一個保險,那我建議應該申請私校,這樣不會影響自行派位/大抽獎,而不應該申請DSS

這樣只會攪到自己心煩而已,申請得DSS,應該是打算將DSS作頭一個選擇,倒轉自行是DSS失敗後的替補方案

原帖由 austinbluffs 於 09-11-4 10:23 發表

而家唔係有冇信心問題, 我地都冇話對港同冇信心, 如果冇都唔會報啦. 係仔仔註冊之 ...
‹ 上一主題|下一主題