用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄港大同學會小學, 搏北官(英皇道)
go

放棄港大同學會小學, 搏北官(英皇道) [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

如果港同已經有offer下,用15分去搏北官,我想是一個幾冒險的
雖然,15分是有機會北官,我的外娚也是得15分在大抽獎是入,但引用其他家長名言,一鳥在手,勝過萬鳥在林
除非你異常喜歡北官,或能力負擔問題

原帖由 ccffcc 於 09-10-31 23:00 發表
15分自行收生或大抽獎搏北官(英皇道), 放棄港大同學會小學,搏得過嗎?

醒目開學勳章 王國長老

呢個係幾大既決定, 因為真係返唔到轉頭, 即係如果揀hkuga, 就無得繼續玩政府派位(只可以6月後去叩門), 如果放棄hkuga, 之後政府派位又唔理想, 好大機會hkuga唔會有位收返
所以用15分黎搏, 你真係要唸清楚

原帖由 ccffcc 於 09-10-31 11:00 PM 發表
15分自行收生或大抽獎搏北官(英皇道), 放棄港大同學會小學,搏得過嗎?

回覆 1# ccffcc 的文章

ccffcc,

我同你的處境一樣呀
靚靚的Natalie ^!^ & 可愛的昫光仔仔 :-) * 歡迎來到盈盈&昫光Friends Club* http://by.lilypie.com/tg95p8.png

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得hkuga語文程度唔錯的, 你可以去hkuga網頁睇下視學報告, 我唸會比較objective吧
phonics無一套系統咁學, 但又攪得掂wor, 話你知, 我女係讀一間中文幼稚園, 升小一時只識c-a-t咁串, 連認英文vocab都唔識, 更唔識phonics, 讀完小一, 已經有信心自己睇英文書了, 當然比起其他英文幼稚園出黎既, 起步係慢左, 但已經叫進步神速喇
原帖由 ccffcc 於 09-11-1 04:19 PM 發表
多謝 ziyi 及 Charlotte_mom 的寶貴意見.

很想知道HKUGA英文程度如何,有冇Native English teacher, 有冇phonics 學?

萬分感激.

我同你一樣, 唔知放棄港同搏馬頭涌官立好唔好.....得15
分....住紅磡, 讀港同要搬屋﹔但只有港同一間收個仔....點算?

覺得港同太急, 得個weekend俾人考慮; 港同second-in完後都有一個星期俾自己考慮收邊個啦

austinbluffs,

其實絕大部份直資收生都係一個星期內要註冊的, 唔止港同一間, 因為好多waiting list 的學生等緊學位, 希望你早日有決定。

iwff

原帖由 austinbluffs 於 09-11-2 01:46 發表
我同你一樣, 唔知放棄港同搏馬頭涌官立好唔好.....得15
分....住紅磡, 讀港同要搬屋﹔但只有港同一間收個仔....點算?

覺得港同太急, 得個weekend俾人考慮; 港同second-in完後都有一個星期俾自己考慮收邊個啦 ...

醒目開學勳章 王國長老

本來唔係咁急的, 因為之前豬流感delay左成個流程, 又要跟教育局時間表, 唯有臨急臨忙了
紅磡無校巴wor, 要去北角搭車呢

原帖由 austinbluffs 於 09-11-2 01:46 AM 發表

覺得港同太急, 得個weekend俾人考慮; 港同second-in完後都有一個星期俾自己考慮收邊個啦 ...
‹ 上一主題|下一主題