用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 家長要送禮嗎?
go

SC 家長要送禮嗎? [複製鏈接]

如題...

聽聞SC家長節日會送禮給老師...不是小禮物,而是名牌貨。有家長問老師要送嗎?竟夠膽答...."我們不是鼓勵,但出心啦!"

如沒送的便會給老師針對嗎?
   0    0    0    0

Don't crazy....請不要在此"危言聳聽"!!!

"聽聞...."即妳不是哪家長, 更不是SC既教師喇!!即是沒有事實的根據, 全部都只是"聽聞...."而已!!!

其實邊有呢D野....犯法伽......

原帖由 hcsoma 於 09-10-30 01:20 發表
如題...

聽聞SC家長節日會送禮給老師...不是小禮物,而是名牌貨。有家長問老師要送嗎?竟夠膽答...."我們不是鼓勵,但出心啦!"

如沒送的便會給老師針對嗎? ...

醒目開學勳章

原帖由 hcsoma 於 09-10-30 01:20 發表
如題...

香港不是有ICAC 嗎 ?????  香港真係倒退中....

this is Hong Kong so no need to do so.

原帖由 牛精仔 於 09-10-30 11:28 發表

香港不是有ICAC 嗎 ?????  香港真係倒退中....

醒目開學勳章

樓主個問題有d怪..
送禮同送咩禮係兩件事

我知道好多老式有錢人家好鍾意過時過節送糖送朱古力.. 我自己收過熟客病人唔少利是呀糖呀嗰d (聲明: 我唔係响医院或大機關做), 中間無利益沖突, 佢地送禮真係想講句多謝嘅, 老板亦知道

但係.. 如果送名貴禮物, 咁你嘅動機真係好有問題囉~

我又唔係好信 送與唔送都係心意,唔係一定

如題...

個別情況不敢說, 如此明目張膽之說絕不可信. "被聽聞的那位SC家長",是否屬私人恩怨或基於甚種不可告人的目的呢???

請問SC係邊一間幼稚園??

原帖由 點算好 於 09-10-30 13:09 發表

個別情況不敢說, 如此明目張膽之說絕不可信. "被聽聞的那位SC家長",是否屬私人恩怨或基於甚種不可告人的目的呢???

Hi,

有聽過, 我有個Aunt十幾年前係咁樣做, 但唔係送名牌, 只是過節時送下Hamper啫。個Aunt仲叫我一定要做, 主要目的係要校長及D老師記得你個細路, 第時要學校幫忙都容易D咁話喎。而家我阿女都讀緊SC K1, 但從來都無諗過要咁樣做, 唔知係咪我唔太懂人情世故呢, 硬係覺得咁做怪怪, 好肉酸。

但我好相信仍要會有家長咁樣做, 跟我Aunt一樣諗法嘅大有人在, 正如D人成日都相信"識人好過識字", 現實d黎睇, 又好似啱喎, 但會唔會咁做就好個人嘞。

如題...

我兒之前是讀km(n班), 中秋節時, 我見過有位家長攞住3盒月餅送給班主任, 雖然我都覺得好肉酸, 但我是接受(不過我唔會咁做)和理解的(擦下鞋,正所謂:雞脾打人,牙"較"軟).

但樓主話SC個老師講明是要名牌, 我就絕唔相信...一來只是她(樓主)單方面說, 沒有真憑實據. 二來, 如我是那老師, 點會為左少少甜頭而可能無左份工, 甚至身敗名裂呀??!! 比我都唔會咁蠢喇!!

原帖由 icbb1230 於 09-10-30 17:08 發表
Hi,

有聽過, 我有個Aunt十幾年前係咁樣做, 但唔係送名牌, 只是過節時送下Hamper啫。個Aunt仲叫我一定要做, 主要目的係要校長及D老師記得你個細路, 第時要學校幫忙都容易D咁話喎。而家我阿女都讀緊SC K1, 但從來都 ...

我老公嘅朋友,佢個女要入sc,個女個Aunt認識個校長,送咗條scarf比校長唔洗in就入咗sc.
但唔知係唔名牌.而家個小朋友已經讀小學喇.
最緊要小朋友讀得happyy^^

每年一到lee個時間, d出名學校實有lee d唔好傳聞比人傳, 好似想d人唔好去lee d學校讀書咁,等d放消息者有大d機會入去咁.講真, e家邊有咁夠pok會受厚禮.

不喜勿插

我也好同意, 講度d幼稚園好黑暗, 香港好似無法律咁!!! 來說"是非者", 便是"是非人"這道理, 原來真的(一早已)有事實根據既~~

原帖由 牛津 於 09-10-30 23:11 發表
每年一到lee個時間, d出名學校實有lee d唔好傳聞比人傳, 好似想d人唔好去lee d學校讀書咁,等d放消息者有大d機會入去咁.講真, e家邊有咁夠pok會受厚禮.

不喜勿插 ...

There's no such thing in SC. Don't make it a story.

There may be cases that individual parents may like to send, say, x'mas gifts to teachers, that's individual's mentailty. Like some people loves to buy X'mas gifts for friends.

Such cases may exist but it's not a trend. Not to mention a "must".

Sometimes, some parents would prepare some little gifts for thier children's classmates on their kids' birthday or x'mas, just to make children happy and for sharing purpose. This is a culture, a kind of kindness... I don't see any "requests" from teachers! We've never sent "luxurious" to school, my kid is loved by the teachers, even the "washroom aunties"!

Rumors always goes around "popular schools".

如果真係有這樣的事情發生, 這間學校真係好有問題, 連 d 家長都好有問題 ~ 難道你們要教孩子們行賄嗎 ?!

呢個社會係咁,下至好似樓主case一樣話要送禮比老師打好關係,上至連呀曾特首攪張雞碎咁多ge $100 voucher都講到阿扁咁利益輸送。
唔該收下把口啦 ,比個社會和諧d好唔好

原帖由 Kendis1 於 09-10-30 17:43 發表
我兒之前是讀km(n班), 中秋節時, 我見過有位家長攞住3盒月餅送給班主任, 雖然我都覺得好肉酸, 但我是接受(不過我唔會咁做)和理解的(擦下鞋,正所謂:雞脾打人,牙"較"軟).

但樓主話SC個老師講明是要名牌, 我就絕唔相 ...

我個女都係讀緊KM o既N班,不過我睇過手冊寫明唔可以派利是o個D,不過我相信有D家長過時過節都會送Do野食俾老師,我本人就唔會,唔係唔專重,而時無o甘o既必要囉。

至于樓主講SC,我個侄女家下都讀緊K1,我真係無聽過我細佬同弟婦話要送禮物俾老師,唔好講話名唔名牌o添,如果老師真係要收名牌至得,o甘今年就唔洗o甘多人攞唔到張入學申請表啦。

我囡讀緊sc k1
我唔相信有此事發生!!

你地唔好咁計較, 下下左算右算啦. 我女今年小一, 幼稚園都係讀sc. 我三年都有送月餅同新年有比利是給有仔女的老師, 只係因為三位老師真係好庝錫我囡囡. 你地話這樣做是想老師記得我女個名, 其實返學第一日老師和嬸嬸已經記得晒同學仔d名. 讀左小學更加懷念sc的日子, 如果sc有小學就好了. 我送左月餅和利是之後老師係無對我女特別好, 成績表亦唔係全部5*(我都好想).
我今年中秋都有帶囡囡返sc送月餅比舊老師, 如果係為討好老師, 更加無這必要.
我係送美心 hello kitty 冰皮月餅, 諗落都算係送名牌.

弊!
過時過節,我都有送禮給幼稚園老師和嬸嬸.
不過是自家製的曲奇,月餅,年糕,孩子畫的畫.
從沒想過要送名牌,也沒想過行賄.

學校是辦教育的地方,別想得太多.

原帖由 do-re-me 於 09-11-2 00:11 發表
你地唔好咁計較, 下下左算右算啦. 我女今年小一, 幼稚園都係讀sc. 我三年都有送月餅同新年有比利是給有仔女的老師, 只係因為三位老師真係好庝錫我囡囡. 你地話這樣做是想老師記得我女個名, 其實返學第一日老師和嬸嬸 ...
‹ 上一主題|下一主題