用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 有否第二輪入學申請之家長?
go

有否第二輪入學申請之家長? [複製鏈接]

好奇怪,好似無乜bk家長申請第二輪入學,其實真道已經in咗咁多學生,而且仲有等緊2nd in, 點解10月31日仲有第二輪申請入學嘅1st in
   0    0    0    0

因為之前有H1N1關係,全部推遲左面試,或者因為咁所以有第二輪申請入學日期。我囝囝30/10都2nd in,之前已經有好多都2nd in左。

原帖由 小猴子 於 09-10-29 23:56 發表
好奇怪,好似無乜bk家長申請第二輪入學,其實真道已經in咗咁多學生,而且仲有等緊2nd in, 點解10月31日仲有第二輪申請入學嘅1st in

hi

我是來緊將會是第二輪考的家長...希望明天囡囡OK, 可以像妳們有 2ND IN LA...
請問有沒有家長可以給予我提點明天50分鐘小朋友是玩什麼的 ??
MIHO

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-30 13:22 發表

hi

我是來緊將會是第二輪考的家長...希望明天囡囡OK, 可以像妳們有 2ND IN LA...
請問有沒有家長可以給予我提點明天50分鐘小朋友是玩什麼的 ?? ...

小朋友淨係話畫吓畫同玩玩具咋!

回覆 2# MIHO.WAH 的文章

not really understand....is it possible that I apply again as i have not yet heard any updates after the first interview in early Sep??

請問如果女仔穿裙好定褲好D呢?

原帖由 flower28 於 09-10-30 14:56 發表

小朋友淨係話畫吓畫同玩玩具咋!

原帖由 lovebabyv 於 09-10-30 22:22 發表
請問如果女仔穿裙好定褲好D呢?

呢個問題真係好深奧喎!我個人嚟講裙褲都冇乜所謂,因為大部份面試都係睇小朋友表現多啲既,祝好運!一齊加入真道大家庭!

Apply again, you mean you had attended the interview in early Sept and you applied again this time, do they call you for interview this time?

原帖由 2so 於 09-10-30 17:18 發表
not really understand....is it possible that I apply again as i have not yet heard any updates after the first interview in early Sep??

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-30 13:22 發表

hi

請問有沒有家長可以給予我提點明天50分鐘小朋友是玩什麼的 ?? ...

我囡囡9月5日first in,據佢之後描述,話主要做咗三樣嘢:1. 同老師玩拋波 2. 做功課 3. 畫畫(個人)。佢仲話有三個老師企响旁邊冇同佢哋傾計,我估應該係評分嘅教育心理學家。

後嚟,佢再詳細啲講咗第2部分嘅嘢,話問咗好多問題,問小朋友咁樣情況合唔合理。例如:小鼠同大象玩蹺蹺板合唔合理?小嬰孩照鏡見到自己生鬍鬚合唔合理?

面試後見囡囡跳住出嚟,應該玩得好開心。

原帖由 Kangaroo 於 09-10-31 09:13 發表
Apply again, you mean you had attended the interview in early Sept and you applied again this time, do they call you for interview this time?

dear kangaroo

其實我只是聽完第二輪在10月的簡介會後報名...故學校安排今天面試第一輪...我想妳弄錯了. 因6月份簡介會我錯過了好在我看到有第二次. 便立即報名.
MIHO

原帖由 littlefaith 於 09-10-31 09:24 發表

我囡囡9月5日first in,據佢之後描述,話主要做咗三樣嘢:1. 同老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad玩拋波 2. 做功課 3. 畫畫(個人)。佢仲話有三個老師http://ads.b ...

dear littlefaith

謝謝你了. 這樣評估小朋友很舒服及開心... 像上課一樣去看學生, 明白了.
MIHO

My son also said only paly bean bag and do some papers.

hi

ic, but I think this round will not get a lot of applicants as it closes so quick. Application closed one week after 2nd round briefing which was also only posted out for a week. I think most parents will miss the application deadline. It is good that you can submit before deadline. The intention and effectiveness of this interview to LOGOS is ???

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-31 09:42 發表

dear kangaroo

其實我只是聽完第二輪在10月的簡介會後報名...故學校安排今天面試第一輪...我想妳弄錯了. 因6月份簡介會我錯過了好在我看到有第二次. 便立即報名. ...

原帖由 littlefaith 於 09-10-31 09:24 發表

我囡囡9月5日first in,據佢之後描述,話主要做咗三樣嘢:1. 同老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad玩拋波 2. 做功課 3. 畫畫(個人)。佢仲話有三個老師http://ads.b ...

DEAR LITTLEFAITH

我想問下妳囡囡做得完5張紙嗎 ? 因聽囡囡說當天如你說的 1/玩拋豆袋 2/ 做5張紙 3/ 畫畫 ..雖然囡囡都有說上課很開心又問為何這麼快便完...但再問下原來她做不完功課的...那有機會嗎 ? 我想囡囡可能有些不懂做.
MIHO

做5張紙...唔係好明...???
我都有問我小朋友1&3都有,另外就係俾D 咭問佢,有冇覺得有問題,如有就講係咩問題,跟住寫自己個中英文名...都係唔知結果,聽天由命

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-1 22:46 發表

我想問下妳囡囡做得完5張紙嗎 ? 因聽囡囡說當天如你說的 1/玩拋豆袋 2/ 做5張紙 3/ 畫畫 ..雖然囡囡都有說上課很開心又問為何這麼快便完...但再問下原來她做不完功課的...那有機會嗎 ? 我想囡囡 ...

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-1 22:46 發表

我想問下妳囡囡做得完5張紙嗎 ? 因聽囡囡說當天如你說的 1/玩拋豆袋 2/ 做5張紙 3/ 畫畫 ..雖然囡囡都有說上課很開心又問為何這麼快便完...但再問下原來她做不完功課的...那有機會嗎 ? 我想囡囡 ...

我囡囡話有做功課(即2),內容有啲似數學題目,例如:ABAAABAA之後係乜。但囡囡就冇講有幾多張紙,總之佢話要做功課,我哋估都有3-5張。

至於問「合唔合理」嘅題目(如前述「小鼠大象玩蹺蹺板」、「嬰孩照鏡見自己有鬍鬚」等),囡囡就冇講係喺「紙上做」定係「老師問」,只知佢話唔識SEESAW嘅中文名,但對佢答合唔合理應該問題不大。

畫畫嗰part都好重要,因為在教育心理學家眼中,小朋友嘅畫可以睇到好多嘢。我哋冇特別去訓練個女面試,只要求佢入到去要有禮貌,整個interview都由得佢順其自然,等佢發揮其真實本性。

Anyway, 希望你哋早日有second interview﹗

有做功課...例如:ABAAABAA之後係乜 凍過水LA...  佢冇講過呀...今次都係

原帖由 littlefaith 於 09-11-1 23:51 發表

我囡囡話有做功課(即2),內容有啲似數學題目,例如:ABAAABAA之後係乜。但囡囡就冇講有幾多張紙,總之佢話要做功課,我哋估都有3-5張。

至於問「合唔合理」嘅題目(如前述「小鼠大象玩蹺蹺板」、「嬰孩照鏡見自己有鬍鬚」等) ...

yes, we attended the inview in early Sep but have not yet got any call like some of the parents do....I called the school but they just asked me to wait.....any recommendation how I should do???

l
原帖由 Kangaroo 於 09-10-31 09:13 發表

原帖由 littlefaith 於 09-11-1 23:51 發表

至於問「合唔合理」嘅題目(如前述「小鼠大象玩蹺蹺板」、「嬰孩照鏡見自己有鬍鬚」等) ...

謝謝你, 我都沒有特別訓練, 因我想如囡囡真的合適真道便去讀, 自己就很喜歡但明白真道須要一些能主動及轉數快的小朋友去配合他校的理念.
我都希望有 第2次 IN
MIHO

I am waiting also. But I have sent a letter to principal. If you reallylike LOGOS, you can also try. Have you applied other school?

原帖由 2so 於 09-11-2 11:19 發表
yes, we attended the inview in early Sep but have not yet got any call like some of the parents do....I called the school but they just asked me to wait.....any recommendation how I should do???

l
‹ 上一主題|下一主題