用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! ...
樓主: Catpig
go

打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! [複製鏈接]

我囝囝都係12月仔,暫時仲係未有好消息。我諗未必關晒大仔細仔事,同埋間間都咁多人考,況且考得直資/私校啲家長都落足心機及花咗好多錢去培育小朋友,所以競爭真係好大。平常心啦
原帖由 Chincco 於 09-10-29 21:45 發表

我囡囡啲情況同你囡囡差不多, 我都好迷失呀 !  
我真係好想知, 係咪因為我囡囡係12月細囡啲關係呢 ?

原帖由 Chincco 於 09-10-29 22:58 發表

聽聞培正係唔收細b, 包括9月份在內, 可能有部分學校都會當9月份啲係細b.
等埋11月先啦, 如果都無offer,想唔plan B,C, D, E 都唔得啦 ! 我哋得15分啲細囡, 大抽獎已經無咩機會, 連考直資/私校都比人.....唉 ! 死啦  ...

then u better let your younger daughter to repeat 1 year to be a 'big' girl

我細囡今年已經讀緊k1架啦, 佢好好彩考到間好好啲幼稚園, 所以我無考慮過比佢repeat k1喎, 如果要repeat,都repeat K3啦 !

醒目開學勳章

無錯.  今年真係多咗好多人考直資/私校

原帖由 Maggie422 於 09-10-29 23:34 發表
我囝囝都係12月仔,暫時仲係未有好消息。我諗未必關晒大仔細仔事,同埋間間都咁多人考,況且考得直資/私校啲家長都落足心機及花咗好多錢去培育小朋友,所以競爭真係好大。平常心啦 ...

謝謝版主.
說得很好.
第一間唔適合時,我會想這個那個原因.然後覺得不要緊,我的孩子還是很好的.
但當間間都唔適合時,我當然還是很愛我的孩子,但也真的很想知道為什麼不同類型的學校都覺得我的孩子不適合,是不是我的孩子根本不適合讀主流學校呢?
的確,要正面,真是有難度. :(
原帖由 Geni 於 09-10-29 23:16 發表
唔只考學校, 好多時我地都會o係失敗之後諗失敗o既原因, 呢個係好正常o既想法. 之不過我覺得學校唔收我地o既小朋友, 只有一個理由, 就係"唔適合". 至於點先適合, 每間學校對每個小朋友o既標準都會唔同, 同父母心目中o ...

到底今年為什麼會有這麼多人考呢?
是不是校園吸毒事件,令家長不敢報讀國際學校呢?
原帖由 tracytang 於 09-10-30 00:41 發表
無錯.  今年真係多咗好多人考直資/私校

原帖由 shiuchen 於 09-10-30 00:50 發表
到底今年為什麼會有這麼多人考呢?
是不是校園吸毒事件,令家長不敢報讀國際學校呢?

請你地不要灰心,  於BK 都好多家長問選A學校還是B學校, 即是說有學位release 出黎. ADD OIL 呀....

其實係一家四口子

搵學校就好似拍拖結婚咁,唔係你鍾意人,人地就一定鍾意你,有d學校搶住收你個仔/女,你又未必想佢讀,總之一切自有安排。你身邊一定有朋友個仔/女入左一間唔出名/根本唔想讀的學校,不過佢又讀得開開心心或者成績好好。調轉的case都大把,入到名校先知讀得辛苦,回頭又唔捨得。放心啦,一定會有一間適合的學校預左比佢!

多謝咁多位Daddy 同 Mammy比我正能量,我知道我不是孤獨一人作戰。

有時撞到亞女的同學家長們,知道某某有幾多過offer時,內心是酸酸的,躲在家中廁所會哭得很厲害,不過就唔會比亞女知。

回覆 50# Catpig 的文章

same as me, just cry in the washroom or at night inside my bed.  but definitely won't let my kid sees me.

原帖由 Geni 於 09-10-29 22:56 發表

叩門其實同考直資/私校要準備o既o野差不多, 都係預早留意學校申請安排, 做定profile, 到時準時交form準時去in咁. 之不過我覺得當你經過o左考直資/私校呢一輪o既洗禮之後, 你會清楚多d自己想要間乜o野學校同你自己 ...

Geni, Pls share with us what kind of questions from the Principal.

回覆 2# Catpig 的文章

我只是幫我囡囡報了兩間直資,剛有一間有second in 的機會,但知道競爭十分激烈,會抱住給囡囡一個去見識的心態參與,如果失敗就參加大抽奬,去叩門,或 升小二時再考,機會真的很多,變數亦很多,唔好為了一時的失意影響情緒,會影響小朋友架!

有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天,right?

原帖由 Joycemom 於 09-10-30 16:04 發表
我只是幫我囡囡報了兩間直資,剛有一間有second in 的機會,但知道競爭十分激烈,會抱住給囡囡一個去見識的心態參與,如果失敗就參加大抽奬,去叩門,或 升小二時再考,機會真的很多,變數亦很多,唔好為了一時的失意影響情緒,會影響小 ...

原帖由 Catpig 於 09-10-31 00:27 發表
有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天, ...

same feeling with you

我個仔既幼稚園生活太hea喇,就係唔想咁細就谷佢,搞成今日咁

醒目開學勳章

原帖由 Catpig 於 09-10-31 00:27 發表
有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天, ...

唔開心一陣好o勒! 考小學只不過係一個開始, 考到心儀o既當然好啦, 但考唔到絕對唔等如冇哂前途, 更加唔會係累佢一生呢! 好似我個仔, 當年一間都考唔到, 曾幾何時都有諗過係咪我地準備得唔夠好, 定係心頭太高報親都幾過千人考o既學校..... 自責總有d, 但好學校仲有好多, 總有一間會收佢o既. 到時入o左小學, 如果成績好o既, 再去心儀學校考插班都係一個選擇!

依家個仔講緊小一, 仲未考試唔知佢o既成績點, 但見佢番學都幾開心, 做功課都搞得掂, 所以有時諗番轉頭, 如果當日真係俾佢考到入心儀學校, 同學仔個個都百般武術, 學校要求自然會高d, 我諗佢未必可以好似依家咁輕鬆!

另外, 我建議大家o係呢一年多培養小朋友閱讀o既興趣同習慣, 因為依家好多好多學校都好提倡閱讀, 不論直資/私校定官津都係, 如果小朋友自小有閱讀o既習慣, 唔只對之後o既學習有好處, 其實對考學校或叩門都好有用! 我地當時叩門成功有好大因素係因為我個仔鍾意睇書!

醒目開學勳章

原帖由 rayckng 於 09-10-30 16:00 發表

Geni, Pls share with us what kind of questions from the Principal.

通常校長都係問點解揀佢地, 平時同小朋友o既相處係點, 點培養佢等等.... 如果要準備o既, 最重要係先了解間學校, 知道學校o既方針, 呢d資料並唔難搵. 另外就係好似我之前都有提到, 要培養小朋友o既閱讀習慣, 因為好多學校都好提倡閱讀, 好鍾意收鍾意睇書o既小朋友o家!

Totally agree!

原帖由 angelsecond88 於 09-10-31 00:56 發表
same feeling with you

我個仔既幼稚園生活太hea喇,就係唔想咁細就谷佢,搞成今日咁

原帖由 Geni 於 09-10-31 01:25 發表

通常校長都係問點解揀佢地, 平時同小朋友o既相處係點, 點培養佢等等.... 如果要準備o既, 最重要係先了解間學校, 知道學校o既方針, 呢d資料並唔難搵. 另外就係好似我之前都有提到, 要培養小朋友o既閱讀習慣, 因為好 ...

Thnaks for your sharing!

原帖由 Geni 於 09-10-31 01:19 發表

唔開心一陣好o勒! 考小學只不過係一個開始, 考到心儀o既當然好啦, 但考唔到絕對唔等如冇哂前途, 更加唔會係累佢一生呢! 好似我個仔, 當年一間都考唔到, 曾幾何時都有諗過係咪我地準備得唔夠好, 定係心頭太高報親都 ...我地當時叩門成功有好大因素係因為我個仔鍾意睇書!

Hi Geni,
How you show to the teacher or principle that your son really like to read?
‹ 上一主題|下一主題