用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所為的聖馬加利
樓主: citipeggy
go

不知所為的聖馬加利 [複製鏈接]

每一間學校都有好有唔好, 我就未見過一間PERFECT既學校啦! 再者, 我個人都係想老師好, 對校務處既人都冇咩特別要求(我個小朋友都唔會有好多機會同佢接觸啦)。而有好老師, 就會留意到有冇學生與學生之間既相處問題, 有就自然會幫手教導/解決。

係呢D咁骨節眼既時間去嚴重評激一間學校, 我會有保留囉。最好有心讀既家長自己去睇, 而唔係齋聽網上留言就算。

我都係講我自己想講既野, 不喜勿插, 亦請勿對號入座。THANKS!

醒目開學勳章

本來我都唔想講架喇.

無錯, 建議家長親身去學校多d, 你會大開眼界.  千祈唔好信晒呢度.

SMC Interview, 簡直令我抹汗.

我仔有已有SMC offer, 不過我唔會比我仔讀.  我都係作為一個家長, 比個Alert大家.

(個人意見, 不喜勿插)

係ar 係ar...特登中傷佢ar! 我心腸係黑色既, 講明大家知最好你地入曬e間, 唔好同我爭其他學校既學位仲好tim, 無聊....
我重申一次我講既千真萬確, 到而家我仲好火, 咪再陰謀論去諗我, 反而唔比人講果od 係咪做媒, 學左共產玩言論打壓..... 相信睇緊bk既都係有見識既家長, 明白e度係言論自由,係一個分享既地方, 如果再咁打壓落去, 無人再會留言....怕曬你地....

雖然2nd in之後暫未有結果,但如果smc肯俾一個offer我個仔,我會俾佢讀,因為作為家長,係要俾選擇權小朋友,佢實在喜歡smc,唔喜歡其它如dbspd,喜歡,自然會投入,自然會開心,成長必要經歷一下磨練,我相信smc會做到!

現時中小學校都是將小食部和地方清潔的工作外判給其他公司,外判的員工與學校沒有多大關係,欠缺歸屬感,雖然校長有責任要求他們做好本份,但聽與做有時是兩回事。加上年年換公司,對學校的設施不了解也不出奇。所以,他們的言行並不能代表學校呢。至於校務處的職員,只是有點待慢,更何況已道歉,還想怎樣﹖對於我來說我已接受,因為自問自己並非每次都能向別人作誠懇的道歉。

只是想從另一角度去看事情,如有冒犯之處,敬請原諒。

我並非smc家長。

OH....看來有人已經對號入座了...

利益申報先...我個女有考SMC, 入左2ND IN, 等緊消息, 但唔會比佢讀。(上得BK耐有同我傾開都知我既心水小學係邊間)

其實有人恨恨地咁批評一間學校, 由一個小小既事就抺殺哂一間小學所作出既努力, 係咪又對人公平呢?  再者, 呢間學校都有家長上BK, 將心比己, 見到自己小朋友學校比人圍剿, 都會唔開心架! 出聲幫學校講好說話, 又比人話做媒。唔出聲又唔甘心, 因為會覺得比人感覺好似讀左一間外人睇落好錯/好差既學校。

其實講完自己所見所聞咪算囉, 做咩仲要狂插???

其實每年呢個時間都係咁, 特別多新加入既國民, 特別多批評, 往往仲要係因為一D小事, 如果SMC真係差得咁交闗, 現時既家長仲唔轉校咩, 仲肯每個月比學費讀.

I just hope all children could go to a suitable primary school.

一間辦了幾十年學的公司,好就一早好?視學報告差家長就說以前事!如果能考到直資男校,女校那些學生還會來讀嗎?高低立見,

醒目開學勳章

原帖由 G-Ma 於 10-10-21 23:58 發表
其實每年呢個時間都係咁, 特別多新加入既國民, 特別多批評, 往往仲要係因為一D小事, 如果SMC真係差得咁交闗, 現時既家長仲唔轉校咩, 仲肯每個月比學費讀. ...

咁又唔好咁講, to be fair, 無新國民又點會有瑪瑙級呢?  人人都有權發言.  唔可以咁就話人抹黑學校.  唔通真係有問題, 都唔可以同大家家長share咩, 就算唔喺bk講, 其實出面都會有人講好多親身經歷架啦.

每個小朋友的到來都是上天的恩賜,健康、愉快的成長是祝福,每個好的家長都愛錫自己的孩子,給他們最好的,為他們鋪好成長之路。

各位都是好好的父母,升學之路唯有盡力吧!謀事在人,成事在天,即使將來子女學好學壞,做父母的盡咗責任,無愧於心,就足夠了!子女總會長大、獨立、有主見,盡管我們悉心栽培,他們也會到社會做事,有他們自己的一片天地。他們每一個都是獨立的生命,雖然年紀尚小,如果我們能給與正確的指導和適當的尊重及愛護,也會令他們有得著。

我不是教各位父母如何教仔,而是分享自己的經驗,我的工作會在前綫接獨罪犯,無論幾多歲,家庭背景如何,都少不免接觸各種各樣的引誘,我個人覺得抵御這些引誘,比起入讀什麼什麼高尚學府更為重要。

每個人都會犯錯,能抱著寬厚待人的心,互相提點改善,不是比起抱著憤怒埋怨更好嗎?我們都是孩子的榜樣,要做到每分每秒謹言慎行好難,但日積月累,孩子是會感覺得到,因他們單純、情感敏銳,更多的包容,孩子也能成長成一個胸襟廣闊的人。

by一個5歲孩子的爸爸,希望大家共勉之!謝謝各位。

Everybody appreciate how good their english, but how about Chinese, Maths ???

我想不是家長胡亂編作的. 事實一定有存在. 但不用刻意將它放大. 其實大家知有這些事也不是不好. 如果真心喜歡該校, 自有其他事可以蓋過這些事而選擇讓子女入讀.

但我不得不讚此校的家長, 她們的發言. 給人感覺情緒指數高. 也有耐性. 對此校也加分. 所以學校家長也很重要.

回覆 115# Naurto 的文章

maths, chinese, GS & computer is same as main stream school, no level up.
I belived english is 1 or 2 level up than main stream school.
Most P1/2 get good result in Flyer.
Some P2/3 get pass or merit in KET/PET.
But some S2/3 can not get merit result in PET/FCE.
School is not provided any course & skill for this exam, kid is learning daily.
most P2/3 kid can watch english program without chinese sub-tittle bar.

Kanahose

只是路過..... 好多謝你的分享!

原帖由 kanahose 於 10-10-22 03:06 發表
每個小朋友的到來都是上天的恩賜,健康、愉快的成長是祝福,每個好的家長都愛錫自己的孩子,給他們最好的,為他們鋪好成長之路。

各位都是好好的父母,升學之路唯有盡力吧!謀事在人,成事在天,即使將來子女學好學壞,做父母的盡咗責 ...

唔知喎.... 講o黎聽吓?!?!

原帖由 silvia_ng 於 21/10/2010 23:51 發表
OH....看來有人已經對號入座了...

利益申報先...我個女有考SMC, 入左2ND IN, 等緊消息, 但唔會比佢讀。(上得BK耐有同我傾開都知我既心水小學係邊間)

其實有人恨恨地咁批評一間學校, 由一個小小既 ...

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回覆 117# sampapa 的文章

Thanks a lot.......I also appreciate their good English oral and written standard......

Do you know the HKCEE result of SMC ? I know most of the 一條龍直資 did not disclose HKCEE result even the S1 was started on Year 2003... DO you have any idea about it ???
‹ 上一主題|下一主題