用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所為的聖馬加利
樓主: citipeggy
go

不知所為的聖馬加利 [複製鏈接]

有一個建議,請半日假於食晏時間及放學時間到學校附近走走,看看學生們的表現再作決定。

我就不会报这间了,我儿子有2个同学现在念小一,我昨天就听他们以前幼稚园的班主任说他们现在在这间学校被人家欺负,还有排斥!(男孩就有被打,听说打他的还不止一个,女孩就被人排斥)

.........................................................................

I was reading these post again and would you please tell me which kindergarden that your son went?  Do they have evidence because it is such inappropriate way of speaking.  

Some of the 樓主complaint about the improper way of the interview procedure or 學校行政處理面試文件, I think it is really fair to express personal views.  

But 學生在校被欺負和排斥,真的很嚴重指控!  What do you mean by 欺負 和排斥 ?

而家香港家長當正所有直資學校都係名校, 但係唔少係魚目混珠, 所以家長也要小心選擇.

原帖由 小品 於 10-10-21 15:08 發表
我就不会报这间了,我儿子有2个同学现在念小一,我昨天就听他们以前幼稚园的班主任说他们现在在这间学校被人家欺负,还有排斥!(男孩就有被打,听说打他的还不止一个,女孩就被人排斥)

......................................... ...

醒目開學勳章

http://smk.hkcampus.net/history.htm

原帖由 hui3328 於 10-10-21 16:01 發表
而家香港家長當正所有直資學校都係名校, 但係唔少係魚目混珠, 所以家長也要小心選擇.

原帖由 hui3328 於 10-10-21 16:01 發表

所以選校之前, 最好到學校睇清睇楚, 可以的話, 揾已經响到讀的小朋友家長傾傾, 從而了解多一點. 而每一間學校, 可能適合自己的小朋友, 又未必適合"你'的小朋友啊.

祝各位揾到一間合適的學校給小朋友.
其實係一家四口子

雖然家長自己教好小朋友如何應付是一回事. 但學校是有責任好好將小朋友交回給家長的. 難怪家長生氣. 有時意外就是估計不來. 有時有些細節上的安排, 是可以改變觀感的.

我都同意最好親身去多學校幾次觀察清楚, 親自同家長或學生了解一下係最好.  始終每位家長要求不同, 每間學校亦有不同風格, 有d人可能覺得free 既學校好, 有d人可能鐘意要嚴謹既, 無話邊種係最好, 最緊要適合自己小朋友.

我自己作為smc家長, 我囡囡當年 interview 學校從來無問過佢屋企有無車.  至於話利主席既presentation, 呢份稿佢年年都係咁讀, 我去果年都上左成個鐘英文課, 但我buy佢地係英文方面真係下左好多功夫.  我囡囡呢幾年係學校build up到既英文底子係令我好驚訝, 原來佢不知不覺間學左咁多英文字 (佢地英文功課一d都唔多, 大部份都係堂上做), 學校生活又愉快, 亦有機會參與不同活動同比賽.

祝大家可以入到自己心儀既小學!

我都忍唔住想講下我今日交表時既經歷, 去到校務處想交表, 見到柜台果個女職員整緊od文件, 咁我就企左一陣等佢, 之後佢見我等佢就"夫蜆"<--講句唔好意思....之後交完表經過小食亭, 我個仔話要睇有咩野食, 過去睇左個價目表見有燒賣就買比佢食, 叫果個ar姐2次先望下我問咩事, 我話要6粒燒賣....跟住就坐前面od長台食, 一打開....見od 燒賣皮好多都爛, 沒有豉油, 沒有叉, 點食ar......都算la....我個仔樽水arm arm無曬, 我見有個工友拖地,就上前問下水機係邊, 佢話===>"無ga...要上去, 地下e層無"....我唔信佢, 就向前四周看, 就見操場旁邊有幾個水機......
你地覺得點呢? 我絕對無老作, 唔好屈我唱衰佢, 真係讚唔落....

回覆 7# 小品 的文章

我不知道你的小朋友是在SMC读几年级,我的儿子今年才选小学,我不选SMC是我听到了关于SMC很多副面新闻!不止老师还有SMC的家长,这只是其中一部分!你可以维护你爱的学校,我也可以把我听到的事实在这里分享给大家,我相信在这间学校里发生的事情,你的小朋友是最清楚的!可能你也有听说,只不过不说就是了!每个人的标准不同,发生在每个人身上的事情也不同!但是我还是在要重申一次,我在分享我听到的,如果你不喜欢你可以勿插!谢谢

哦,对了!她妈妈和我说,排斥她女儿的那个小朋友家长还是让他的孩子同人家道歉了!
所以我也赞成有人说SMC的家长还是不错的!

回覆 78# IANLEE 的文章

"他们现在在这间学校被人家欺负,还有排斥!(男孩就有被打,听说打他的还不止一个,女孩就被人排斥)"
If it is happened, the parent should be reported to school & Education Dept.
The manner, behavior and safty of kids are important.
One case is happened in Nov 2009 of P1. One classmate of my kid, his classmate is 欺负 by OTHER, parent reported to school. The master is treate as seriously and fast, interview with all witness and related party within ONE week. The "OTHER" is punished and marked in record.
I think the school is concerned the manner and behavior of students.
At the end, I hope the clerical staff to improve their work.

I believe no schools are perfect. Every school would have their strength and problems. At this moment, I regard SMC should be a good schools and keep on improving.

原帖由 bobo_ling 於 10-10-21 18:31 發表
我都忍唔住想講下我今日交表時既經歷, 去到校務處想交表, 見到柜台果個女職員整緊od文件, 咁我就企左一陣等佢, 之後佢見我等佢就"夫蜆""無ga...要上去, 地下e層無"....我唔信佢, 就向前四周看, 就見操場旁邊有幾個水 ...

温韾提示 :

鼓油和义放在旁邊, 係要自己加鼓油(因為每個人的喜好不同)和自己取义用的.

祝各位揾到心儀的學校.

其實係一家四口子

原帖由 cpcog 於 10-10-21 19:28 發表
I believe no schools are perfect. Every school would have their strength and problems. At this moment, I regard SMC should be a good schools and keep on improving.

唔係雞蛋裡挑骨頭, 好認同樓主形容"不知所為" , 呢間學校發生既事可以用埋荒謬....可能或者佢地教學上成功, 但如果職員既工作態度咁差, 係會令人討厭的....

原帖由 一家三口 於 10-10-21 19:37 發表

温韾提示 :

鼓油和义放在旁邊, 係要自己加鼓油(因為每個人的喜好不同)和自己取义用的.

祝各位揾到心儀的學校.

我都唔知佢乜都無比我, 一坐低打開包燒賣,粒粒既皮都係爛, 覺得好差, 仲要遇上一個叫我上幾層樓才飲到啖水既清潔ar 姐, 比我感覺想係e間學校生存, 要有好高既容忍度, 同好大既能耐law....

Everyone has the right to dislike SMC. There are a lot of good schools opening for all kids.
I believe that no one could be forced to choose studying in that school.

原帖由 bobo_ling 於 10-10-21 19:46 發表

唔係雞蛋裡挑骨頭, 好認同樓主形容"不知所為" , 呢間學校發生既事可以用埋荒謬....可能或者佢地教學上成功, 但如果職員既工作態度咁差, 係會令人討厭的.... ...

anyway, it is nice to see all those info and comments, no matter positive or negative. Then, all of us can know more about the schools and could make our own decision afterwards.

原帖由 cpcog 於 10-10-21 20:07 發表
Everyone has the right to dislike SMC. There are a lot of good schools opening for all kids.
I believe that no one could be forced to choose studying in that school.

e度就係一個分享既平台, 我地上黎咩野都會講無論好同唔好....

‹ 上一主題|下一主題