用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所為的聖馬加利
樓主: citipeggy
go

不知所為的聖馬加利 [複製鏈接]

我不可以comment SMC是好還是不好,因為我根本不是家長.她不考慮我的孩子,不等於不好.也不等於我的孩子差,就是不MATCH.
但,真心覺得SMC的家長都很好,很樂於分享,這不是間間學校都有的.
原帖由 G-Ma 於 09-10-29 15:54 發表
其實每年都有過千既應考者, 要小心細閱資料, 分析, 挑選, 過程真係需要花好多時間.  而且smc只收80多位學生, 位真係比較少, 所以競爭比較大.

I totally agree that the Parents of SMC are very helpful and willing to answer our questions.

I have tried to ask similar questions about one so-called famous school but their feedback are quite negative which really made me feel disappointed.

原帖由 shiuchen 於 09-10-29 16:15 發表
我不可以comment SMC是好還是不好,因為我根本不是家長.她不考慮我的孩子,不等於不好.也不等於我的孩子差,就是不MATCH.
但,真心覺得SMC的家長都很好,很樂於分享,這不是間間學校都有的.
...

you are so welcome shiuchen!
by the way, i don't think i have any fans here, if i have no making enemies from time to time.....
i'll call it's lucky!!!
however, i'm a fans of many cultivate and instructive parents here!!!

原帖由 shiuchen 於 29/10/2009 15:09 發表
flostangraphy,
Thanks a lot for your detailed reply. I now undertsand why you have so many fans here.
Thank you!
My son's 1st interview is on 7 Sept, and I just received the rejection letter today(29  ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

原帖由 G-Ma 於 09-10-29 15:54 發表
其實每年都有過千既應考者, 要小心細閱資料, 分析, 挑選, 過程真係需要花好多時間.  而且smc只收80多位學生, 位真係比較少, 所以競爭比較大.

G-Ma :

你真係好熱心,  比著我就唔得,  學校收生人數少,  靠自己校內家長口碑都唔夠位.  所以係BK的抨擊有時我都唔願解釋.  而且這時是面試時期,  家長帶著小朋友周圍面試,一定會心煩氣燥, (版主都帶著小朋友考了很多間學校.)

而且校內的職員年年這時都做到唔停仲加班.  有時真係會掛萬漏一的.   但很少人會體諒這班幕後員工.

醒目開學勳章

I'm like you say your kid is not prefect match with SMC. No complain,  that great.

Have any good news for 陳守仁? I hope your kid can study the prefect match school and enjoy the school life.

原帖由 flostangraphy 於 09-10-29 17:10 發表
by the way, i don't think i have any fans here, if i have no making enemies from time to time.....
however, i'm a fans of many cult ...

我不是SMC的fans,只是議事論事. 

首先,比個5歲人仔在一個陌生地方自己搭lift又真係唔好.

不過,我覺得樓主本身並不喜歡這所學校,反而係對學校有些偏見(純個人猜測) 

事件本身有問題的是”帶位”的人, 而我相信那人一定不是學校的老師,校長或校監之類, 只是一位文職人員, 甚至是校工. 如果一個文職/校工犯錯, 學校就要背負”不知所謂”的污名,並完全抹殺整所學校教職員的貢獻,同’莫雖有”無分別. 

各位家長, 請問校lift平日學生可唔可以搭架?如可以, 又係咪可以自己搭呢?

希望樓主不要插我. 

原帖由 spiderlily 於 09-10-28 18:17 發表
You should talk to the school office immediately.  If it is the case, it is an issue.
;-)

it's not strange. My friends come back from Canada, his son speaks fluent English, French & Cantonese, also know a little bit Mandarin, he also didn't get a chance for 2nd interview.

Another friend is a Japanese, his daughter is now study in an int'l kindergarten, except Japanese, she also speaks fluent Eng.....no 2nd interview too.

Competition is really keen this year.

原帖由 flostangraphy 於 09-10-29 17:10 發表
however, i'm a fans of many cult ...
;-)

本人是今年小一新生的家長,由於家僱在10月初放大假回菲律賓兩週,我要求學校容許我期間遲些接囝囝放學(好讓我下班後才接他放學),很感謝學校體諒家長的需要,予以配合,安排他到七樓 library 做家課(由校工陪同搭 lift),每當我到一樓 school office 接他時,校工會陪同他搭 lift 落一樓找我,偶然校工 not available 時,他便自己行樓梯下來找我,期間未出現過一次是自己單獨搭 lift 的情況,因此,容許學生單獨搭 lift 絕對不是學校一貫的作風,相信樓主的事件是個別事件。

hi mimi-ma,

唔好咁講, 我好記得幾年前係你好細心解答左我好多問題, 我先夠膽比囡囡入讀smc, 係呢幾年我囡囡有一個好開心又學到野既校園生活, 睇到佢健康快樂咁成長, 都係多得你既熱心及不嫌其煩, 令我覺得smc好似一個大家庭咁.  我只係出左小小力, 見到初小既家長都咁熱心, 我相信你呢個美德一定可以傳承落去.

學校仲新, 好多家長唔認識, 道聽途說好多誤解,亦有d有心人會用smc過往歷史大造文章, 好多時睇左真係覺得好好笑, 都n年前既事, 仲提嚟做咩.  所以唯有我地現任家長多d發表一下意見, 等大家了解下真實既學校情況, 總好過聽人亂講.

原帖由 Mimi_Ma 於 09-10-29 17:14 發表

G-Ma :

你真係好熱心,  比著我就唔得,  學校收生人數少,  靠自己校內家長口碑都唔夠位.  所以係BK的抨擊有時我都唔願解釋.  而且這時是面試時期,  家長帶著小朋友周圍面試,一定會心煩氣燥, (版主都帶著小朋友考 ...

你真係一位好中肯既家長.

原帖由 IOUbabe 於 09-10-29 17:31 發表

不過,我覺得樓主本身並不喜歡這所學校,反而係對學校有些偏見(純個人猜測) 

事件本身有問題的是”帶位”的人, 而我相信那人一定不 ...

其實學校位少, 競爭大係必然, 而且學校唔一定係揀最smart既學生(收左佢地最終都未必讀), 佢地都係想搵d最適合學校理念既學生而已(perfect match), 所以無取錄既學生唔一定係佢地表現或者能力差, 只係大家少左d緣份lor.

原帖由 shiuchen 於 09-10-29 16:15 發表
...

惡意批評就是批視學報告嗎?教育局視學組是一隊人到達,不是單人匹馬,石而且是分幾次進行,非常專業不存在針對,學術水平問題這點大家更加楚!幾拾年學校經驗都不夠用嗎?報紙、天書廣告平嗎?政府視學平心而論中肯非常。

視學報告係中肯, 不過係應該全面咁睇, 唔係斷章取義淨係睇幾點閣下認為有問題既地方, 當中亦有好多讚揚SMC及學生既部份.

原帖由 hohoho2003 於 09-10-29 20:42 發表
惡意批評就是批視學報告嗎?教育局視學組是一隊人到達,不是單人匹馬,石而且是分幾次進行,非常專業不存在針對,學術水平問題這點大家更加楚!幾拾年學校經驗都不夠用嗎?報紙、天書廣告平嗎?政府視學平心而論中肯非常。 ...

王國長老

原帖由 citipeggy 於 09-10-29 11:27 發表
Spiderlily,

你係唔係有病吖! 我鍾意幾時係BK講嘢都要你管。我剛剛昨日同D Mami見面傾開D學校,咪再提St. Margaret囉,大家講開對這間學校的經歷,我越講越嬲,咪上唻同其他家長Share吓囉! 係唔係要你批準拿approval啊?:ang ...

citipeggy:

請保持對其他會員尊重和應有的禮貌, 多謝合作.

版主
edea

你覺得我唔鐘意這所學校,我同意,我in完所學校之後,見到佢哋D安排咁精彩,真係好唔鐘意. 如果你覺得我考這所學校之前已經對這所學校有偏見,you know, 只限Office hour 親身交form apply,我要請假交Form,又要請假同小朋友去interview,地方又唔方便,出入都要坐Taxi,咁有誠意,專登請2日假+$400的士錢去申請學校,你覺得係玩咩

我就舉個例,某某醫院配錯藥比病人,base on 你的理論,錯不在醫院,應該唔關醫院事,更加唔關醫管局事,因為最終無食死人,所以無人需要付責,行証及管理無需反醒,反而應該表揚佢哋,表揚嗰D日日係醫院到做無停手的配藥員(無出糧比你咩,收得份量就要做好這份工),其管理層(做得management,預咗有責任要管好班下屬啦),院長(坐得這個位,一定要有領導的才能,要ensure每個職員都清楚自己的工作網位,當然末必事事都要親自落手落脚去做,但對成個機構的事無大少都當然要付責啦)。如果好似你哋咁講,係這個case D病人應該唔好周圍同人講,應該立刻call 個配藥員約佢出來傾吓計,教佢下次應該點做,醫院D Management 咁忙,唔好勞煩佢哋管理D下屬啦!怪就怪個D病人唔好彩囉,小事小事,係D人睇唔開,無需理會!係唔係咁樣先啱吖。

原帖由 IOUbabe 於 09-10-29 17:31 發表

事件本身有問題的是”帶位”的人, 而我相信那人一定不 ...

版主,

收到你的message,知道有時我可能激進咗,我唔係一個唔講道理的人,但我本身是受害者,比其他媽咪講到我好似誇大件事同作個故事出來騙人咁!我存心係想同其他人share發生係我身上的一件事實,等其他parent留意,就係咁簡單!

原帖由 edea 於 09-10-29 23:40 發表

citipeggy:

請保持對其他會員尊重和應有的禮貌, 多謝合作.

版主
edea

正所謂針唔"吉"到肉唔知痛 !
如果我囡囡遇到同樣啲情況, 我相信我都會好勞氣 !

一位中肯但比人插得好甘的家長.....哈哈.......無人再敢講野啦!

原帖由 G-Ma 於 09-10-29 18:22 發表
你真係一位好中肯既家長.
;-)

如果係我地SMC家長咁講可能插得仲甘.

希望樓主明白只係個別事件, 唔洗咁勞氣, 學校係有疏忽, 呢點大家都無話唔係, 只不過唔會因為呢件事就判學校死罪JE.

至於交表係OFFICE HOUR及家長要請假INTERVIEW, 好多學校都係咁架啦, 考得私校同直資大家都預左係要花時間.  學校附近有兩個地鐵, 係要行一段路, 但都未至於無交通工具到, 不過個個家長INTERVIEW前都唔想小朋友事前太操勞, 大多都係揀坐TAXI, 純粹個人意願, 我諗呢D唔應該怪埋學校掛.

原帖由 IOUbabe 於 09-10-30 00:33 發表
一位中肯但比人插得好甘的家長.....哈哈.......無人再敢講野啦!

我唔想再講咁多,let's end this topic!
‹ 上一主題|下一主題