用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我仔仔唔知係唔係有讀寫障礙呢QQ?
go

[讀障] 我仔仔唔知係唔係有讀寫障礙呢QQ?

我仔仔今年4yrs old讀緊k2,由於上年佢成日病所以返學出席率只有7成左右,2個星期前老師同我講仔仔學習進度比其他小朋友慢左(認字),因為今年好多字都係重溫上年d嘢,於是我返屋企開始好努力幫佢溫書,發現佢6-10,a-z都唔係好認得,於是我買咗好多補充,poster同認字咭,第一日我用咗3個鐘教6-10佢都唔認得,老師就教我用活動d嘅方法教,同埋3個鐘實在太多喇,於是第2日我就用遊戲教佢6-10,果然佢好快認得(用咗2個鐘溫書,15mins左右就記得),直到宜家我間中指個字問佢都識答我,但到開始教英文字母,我問佢a字點寫佢唔駛睇都寫到出黎,但我俾個字佢睇,問佢依個係咩字佢竟然話唔識,我依頭教完ab,即刻問返佢已經話唔記得咗,但問佢apple個a字wor,佢一聽到apple就即刻指俾我睇a字o係邊;中文我問佢今年學過寫嘅所有字佢都默寫到,其實我仔仔一直英文都比較好d,佢未讀書我已經教佢寫abc,但近排佢真係唔知發生咩事完全唔認得,依2個星期我每日同佢溫習(每日合共最少溫2個鐘),溫一陣就俾佢玩一陣先再溫,但都好似冇咩進度,其實我仔仔嘅情況係唔係讀寫障礙呢,如果係我應該點做呢?希望各位媽咪可以俾d意見我,thx!

其實很難就你所說的情況去評估
其實有一份叫做"香港學前兒童學習行為量表"的評估表

如果你真係好擔心小朋友的情況
可以與學校老師商量及填寫以上的評估表~
如結果真的顯示小朋友有潛在學習困難

可以到衛生署兒童體能智力測驗中心進行正式的評估~

愈早進行評估
可以愈早為小朋友提供合適的支援

Where can we find the "香港學前兒童學習行為量表"的評估表?

《香港學前兒童學習行為量表(家長版)》
http://www.hkedcity.net/article/specialed_feature_social/060628-009/

不如試下帶小朋友去博思會做評估, 佢地仲有不同針對性的課程, 俾有學習障礙的小朋友. 今年暑假, 仲有新既programme.