用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鋼琴老師講電話(半堂﹞
go

鋼琴老師講電話(半堂﹞ [複製鏈接]

鋼琴老師最近上堂講電話,上堂半小時講咗十五分鐘,因為地點問題好難轉老師,直接話佢又好似......你哋話點做好?
   0    0    0    0

如果係一次就算, 可能人地屋企有緊要事, 如果第二次再係咁我會好"關心"咁問佢係咪有緊要事, 需唔需要走先下次再補返?? 我諗都會醒水啦卦.

另外平時佢有無超時架?? 我仔仔個老師經常會遲少少, 15分鐘內, 但有時佢又會超返1-2個字, 我都無話佢.

認同,如果一次半次就算,有第二次就問下咩事。不過通常鋼琴/補習老師都唔會工作時講私人電話,除非緊要事吧。
原帖由 IRON 於 09-10-25 20:41 發表
如果係一次就算, 可能人地屋企有緊要事, 如果第二次再係咁我會好"關心"咁問佢係咪有緊要事, 需唔需要走先下次再補返?? 我諗都會醒水啦卦.

另外平時佢有無超時架?? 我仔仔個老師經常會遲少少, 15分鐘內, 但有時佢又 ...

其實巳有兩次,都係小朋友回家話比我知,所以好難〝關心"佢.
佢平時好少超時,有都係2-3分鐘,

另外平時佢有無超時架?? 我仔仔個老師經常會遲少少, 15分鐘內, 但有時佢又 ...

講成半個鐘就唔係緊要事,一定閒聊!

15分鐘嘛??

原帖由 tlomum 於 09-10-25 18:56 發表
鋼琴老師最近上堂講電話,上堂半小時講咗十五分鐘,因為地點問題好難轉老師,直接話佢又好似......你哋話點做好?

係,有一次補堂講咗30分鐘,希望無第三次,因搬咗屋呢位老師學咗2個月,之前都未試過  

原帖由 IRON 於 09-10-26 13:40 發表
15分鐘嘛??

我覺得唔係幾多分鐘問題,係百分比問題,15分鐘已佔去成堂的1半;如果老師醒目地補番D時間,無問題;但如果講電話用去超過5分鐘(1堂可能只得30-45分)但又唔補番時間,你想像下,佢只係剛剛上了無幾多堂已係咁!呢D就叫職業操守,市面綱琴老師多的是,試多過無妨.

囡囡幼時係某一間連鎖式琴行學,但係差不多堂堂前後都遲和早5分鐘開和收工,1堂得30分鐘,減去頭尾10分鐘,即是得番20分鐘,仲未計入到去打開書或吩咐囡囡做野的時間,媽咪初初都唔想轉,但成半年都係咁!總之,唔好以為世上只得1個綱琴老師可以教你小朋友,出面成果森林等緊你,成排樹木等你揀,記住你係消費者,你自問無要求過份就得!況且你諗吓幾百銀1堂,如果你比少幾十元佢,睇佢肯唔肯?一樣道理.

我個女同我講miss上堂好累, 經常閉上眼休息, 我聽完都幾怒, 打算下個月轉老師算啦~

回覆 1# irisyan 的文章

我都好有同感,真係幾嬲,重好〝谷〞氣
‹ 上一主題|下一主題