用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 聖類斯
樓主: fsforth
go

高主教 vs 聖類斯 [複製鏈接]

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 12:38 發表

首先.. 呢d係陳年舊事, 當時人一個未夠30, 一個30出頭
SL嗰個係由KG讀上去嘅, 一路讀到F6之後去美國留學, 入到一間唔錯嘅大學, 讀電腦
另一個.. 由小學讀上去, 讀到F4追唔上, 一日掛住同同學玩, 父母頂唔順, 送咗 ...

原來又是英文程度問題...我識好多SLS 不同年代既畢業生都有呢個問題, 有好多理科成績很好既學生, 英文都係E, 要下年補考英文拿番個D先有大學收

我睇完SLS SWOT analysis, 似乎廿幾年前既問題, 現在都未解決, 英文始終是一個死穴

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 12:38 發表
佢地阿媽話: SL d家長好好多, 家境係差dd (當年計啦~) 但係就唔會成日咁多比較, 起碼唔會比邊個有錢d.. 因為高主教d學生好多住半山嘅..

??? 這說法很奇怪, 會否真的是新年舊事 ???
我囝囝讀P.2, 而我直至現在所認識的家長都是中產而比較實在的. 大家總是交流管教孩子的心得, 對自己孩子的優點缺點都沒有炫耀或遮掩, 鮮有比較的情況.
我才覺得RC的家長有質素, 還是我比較幸運呢?

醒目開學勳章

原帖由 fsforth 於 09-10-27 14:45 發表

原來又是英文程度問題...我識好多SLS 不同年代既畢業生都有呢個問題, 有好多理科成績很好既學生, 英文都係E, 要下年補考英文拿番個D先有大學收

我睇完SLS SWOT analysis, 似乎廿幾年前既問題, 現在都未解決, 英文 ...

我係話高主教d英文

我都明白係individual case
所以我講咗.. 我有偏見架啦~

醒目開學勳章

原帖由 Cartier 於 09-10-27 15:16 發表

??? 這說法很奇怪, 會否真的是新年舊事 ???
我囝囝讀P.2, 而我直至現在所認識的家長都是中產而比較實在的. 大家總是交流管教孩子的心得, 對自己孩子的優點缺點都沒有炫耀或遮掩, 鮮有比較的情況.
我才覺得RC的家長 ...

我估係你幸福加真係陳年舊事架..
亦都可能係物以類聚, 大人同小朋友都一樣, 啱傾就傾多句, 唔啱嘅.. 半句都覺得多啦!

我見樓主想聽故仔至講.. 嗰d只係我個麻煩99對d 9掛c9嘅comments.. 我絕對相信, 教唔好個仔, 父母有責! 但係點解兩個都係自己仔, 會有咁大分別呢?

That should be 10隻手指有長短, 各有前因.   父母一樣, 學校一樣, 前途一樣(都是大學畢業)只欠過程不一樣.  本人來說讀書只是人生的一個階段還有漫漫長路的人生呢.  祝願他們都有好的將來吧.

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 16:08 發表

我估係你幸福加真係陳年舊事架..
亦都可能係物以類聚, 大人同小朋友都一樣, 啱傾就傾多句, 唔啱嘅.. 半句都覺得多啦!

我見樓主想聽故仔至講.. 嗰d只係我個麻煩99對d 9掛c9嘅comments.. 我絕對相信, 教唔好個仔,  ...

絕對同意FungMm & Cartier的說法!

FungMm you are a great mum

原帖由 norakyng 於 09-10-26 23:54 發表

不覺得有此現象, RC 大部分學生是小學升上中學,成績和操行也不會很差。

我也知道中學收好多小學的學生, 但最 top 一群都一定走了.  rc 的中學生是較 "潮", sls 較 "純", 這是觀察所得, 各位也可自行去看看 ....

主觀因素, 我會取 sls ....

I don't know SLS in details.

For your reference, my son is studying in RC P.1.  I am satisfied on all arrangement of RC for the past 2 months.  All teachers are very patient and experienced.  They also pay attention to the naughty boys and teach them in a quite strictly method. (I accept this strictly method, if my son is naught boy) So  I don't think RC is ignore the naughty boys and just pay attention to the smart boys only.  Also, the senior students of RC (such as P.5-6) are also polite and pure too (under my monitor after school).

That's all I can tell you as a RC's current student mum.

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 16:02 發表

我係話高主教d英文

我都明白係individual case
所以我講咗.. 我有偏見架啦~

原帖由 CFaHB 於 09-10-27 20:48 發表

我也知道中學收好多小學的學生, 但最 top 一群都一定走了.  rc 的中學生是較 "潮", sls 較 "純", 這是觀察所得, 各位也可自行去看看 ....

主觀因素, 我會取 sls .... ...

最 top 的 RC 小學生是有去 Queens, St Jo, Kings, Wah Yan, La Salle, DBS , 但仍有 top 的學生留在中學的。而且 RC 小學有 160 人 (以前過 200 人, 再之前還多)。 RC小學生在小學部打穩英文基礎,到 RC中學適應較快 。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原帖由 belle 於 09-10-27 21:43 發表
But don't forget that RC is in WanCHai now.  If your son is smart and top, he can apply for QC or St. Joe or Wah Yan.  But if he is not so smart, RC is also a good school for him.  In other words, 進 ...

Yeah !  This is my strategy, too.

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 16:08 發表
.....但係點解兩個都係自己仔, 會有咁大分別呢? ...

見怪不怪.  我有朋友自己碩士畢業, 他的弟妹就  even送他們到外國, 連9流大學也考不上.

Thanks    I think you too.... eee

原帖由 diversity 於 09-10-27 20:37 發表
FungMm you are a great mum

RC's 2009 public exam results on p.8-9

http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_2008_-_2009.pdf

I feel the result is good and much over than my expectation lu!

Thanks for your details report.

原帖由 jo_mum 於 09-10-28 23:00 發表
RC's 2009 public exam results on p.8-9

http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_2008_-_2009.pdf

: : : Welcome !

原帖由 No.Three 於 09-10-29 00:09 發表
I feel the result is good and much over than my expectation lu!

Thanks for your details report.

我想請問各位, St Louis是否 英, 數學 & 科學 小一開始全英文教授? or英文書本中文教學?

How about Raimondi ?

原帖由 norakyng 於 09-10-27 23:50 發表

最 top 的 RC 小學生是有去 Queens, St Jo, Kings, Wah Yan, La Salle, DBS , 但仍有 top 的學生留在中學的。而且 RC 小學有 160 人 (以前過 200 人, 再之前還多)。 RC小學生在小學部打穩英文基礎,到 RC中學適應較 ...

我吾覺得最top的RC學生會去晒以上的學校, 以我所知其實有很多RC的一線尾二線頭的學生才會轉到那些學校, 因一線的在RC成績已很好,無需轉校,我曾有朋友的兒子由RC西了出來,但朋友在Queen工作,所以入了Queen

原帖由 CFaHB 於 09-10-27 20:48 發表

主觀因素, 我會取 sls .... ...

SLS"純"?你要體驗SLS的"純",你只要在放學或食飯時間,你就會見到波鞋款式多過波鞋街的學生在四維奔走,你亦可在以上時間到SLS落兩條街的雷龍遊戲機中心,看到他們在努力"溫習",再走遠D可在佐治五世公園找到他們在"呼吸"(煙)新鮮空氣。你話RC"潮",起碼RC學生個個校服整齊,官仔骨骨呀。
‹ 上一主題|下一主題