用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 聖類斯
go

高主教 vs 聖類斯 [複製鏈接]

你會點選擇, 請給意見
   0    0    0    0

醒目開學勳章

聖類斯~
原因.. 因為屋企有兩個人版, 所以根本唔會報高主教 (係有d偏見.. sorry~)

原帖由 kerkermui 於 09-10-25 16:06 發表
聖類斯~
原因.. 因為屋企有兩個人版, 所以根本唔會報高主教 (係有d偏見.. sorry~)

人版? 講個古仔來聽參考下?

以中學部來講, 我覺得聖類斯中學生比較純品...

St Louis 係慈幼會學校,學生會純品啲,而且St Louis係慈幼會學校中成績最好的一間。

我細佬之前讀st louis中學部, 覺得這校校風純樸, 就算唔讀到書 (我細佬係人辦), 都唔會周圍wet而學壞.

原帖由 belle 於 09-10-25 23:49 發表
You can read the following link and have some idea about St. Louis.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2152502&extra=page%3D1

For what I know, almost all Raimondi F.6 students are their ...

SLS 也是一樣, 絕不會收校外生讀F.6, 但有NSS之下, 大部分中學既學生都可以讀到F.6

SLS 小班教學, 25人一班, 而高主教是38人, 有人講高主教小學程度高D, 我唔知係唔係, 最有有家長可以講下, 但在interview 過程中, 高主教老師必問家長, 有關同學在校有紀律/學習問題時, 你會點應付. 教大班就是有呢D問題, 因為未必有時間"招呼"問題兒童.

以中學部來講, SLS就算是比較差的學生, 都只可以用頑皮來形容, 而不是壞, 而我有個中學舊同學現在在高主教任教, 他說SLS學生比高主教純, 我諗男仔最忌用高壓政策去管, 小學還可以, 去到青少年時間反抗力就很大!

原帖由 fsforth 於 09-10-26 09:37 發表

SLS 也是一樣, 絕不會收校外生讀F.6, 但有NSS之下, 大部分中學既學生都可以讀到F.6

SLS 小班教學, 25人一班, 而高主教是38人, 有人講高主教小學程度高D, 我唔知係唔係, 最有有家長可以講下, 但在interview 過程中 ...

So it's pretty clear that you already have your own stance. so what the comparison is for???

原帖由 diversity 於 09-10-26 16:13 發表

So it's pretty clear that you already have your own stance. so what the comparison is for???

一邊問人, 聽取不同意見, 一邊自已做research, 得出來結果先夠中肯

而且, 我手上資料可能唔update, 如果有現正就讀兩間學校既學生家長發表意見就更加好.

我係過來人,舊年個仔兩間學校都有offer,我都struggle 左好耐,問過好多人既意見,又做resarch,最後選RC!

整體來說, SLS 較 rc 好 ~

因有親戚小朋友, 各讀 SLS, RC, King's, St.Jo, ccs ....

rc 人多, 成績不好的一群, 真的可以很差, 操行 ...., 而學校只 focus on 成績好的一群, 資源投放極不平均 ....

我會選聖頪斯的,校內校風我就唔知道,我早幾年家住佢對面,成日見倒佢地,返學見放學見,佢地食飯都見倒,我見佢地真係好純樸,唔係vvww嗰d,又唔多覺佢地有學生周街食煙之頪,同埋又唔覺有D著便服既C靚仔等人放學。而我覺得,西環真係一樹幾純樸的一個地方,相比我搬左南區,真係差得遠啦!

原帖由 CFaHB 於 09-10-26 23:11 發表

因有親戚小朋友, 各讀 SLS, RC, King's, St.Jo, ccs ....

rc 人多, 成績不好的一群, 真的可以很差, 操行 ...., 而學校只 focus on 成績好的一群, 資源投放極不平均 .... ...

不覺得有此現象, RC 大部分學生是小學升上中學,成績和操行也不會很差。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原帖由 fsforth 於 09-10-26 20:24 發表

一邊問人, 聽取不同意見, 一邊自已做research, 得出來結果先夠中肯

而且, 我手上資料可能唔update, 如果有現正就讀兩間學校既學生家長發表意見就更加好. ...

我暫時唔覺得st. Louis中學有咩唔好,囝囝讀咗兩個月,見佢係比小學時用功咗,大部分老師也盡責,至於學生可以穿波鞋返學,唔代表學校校規鬆散,只不過學校有個大操場,想鼓勵同學多d參予體育活動,唔好死讀書。

原帖由 CFaHB 於 09-10-26 23:11 發表

rc 人多, 成績不好的一群, 真的可以很差, 操行 ...., 而學校只 focus on 成績好的一群, 資源投放極不平均 .... ...

多謝你的意見, 去完RC interview 之後, 其實我心中有兩個問題:

1. 正如你所說人多就未必夠資源處理學生德育問題, 書如果讀得不好, 也不希望會學壞, 38人一班, 如果真係頑皮起上來, 都幾難收拾.

2. RC 現在是男女校, 但我覺得在可見將來都會是男多女少, 到底會令一間傳統男校有什麼轉變? 可能RC家長可以分享一下

醒目開學勳章

原帖由 fsforth 於 09-10-25 16:17 發表

人版? 講個古仔來聽參考下?

以中學部來講, 我覺得聖類斯中學生比較純品...

首先.. 呢d係陳年舊事, 當時人一個未夠30, 一個30出頭
SL嗰個係由KG讀上去嘅, 一路讀到F6之後去美國留學, 入到一間唔錯嘅大學, 讀電腦
另一個.. 由小學讀上去, 讀到F4追唔上, 一日掛住同同學玩, 父母頂唔順, 送咗去美國讀中學, 英文跟唔上, 考唔到當地大學.. 最後好貴去咗歐洲讀酒店
佢地阿媽話: SL d家長好好多, 家境係差dd (當年計啦~) 但係就唔會成日咁多比較, 起碼唔會比邊個有錢d.. 因為高主教d學生好多住半山嘅..

其實我最唔明嘅係, 點解d英文會咁差囉~
如果唔係佢兩老賣哂d樓供d仔去外國讀書, 好明顯嘅係.. 一個會入到HK嘅大學, 一個連中五都搞唔掂囉!

Hi,

我囝囝是今年小一生, 上學只不過個多月.  但我一點都無後悔替囝囝選擇此校(不是為了我已選擇了RC而講); 還可以說超越我所期望.  因我以為RC一都是採取十分traditional的教法.  但事實她已與時並進加了不少creative activities / programme.

每班38人是否太多?  初時都有一點奇怪為什麼呢不是已經小班教授呢(因上年政府開始要求小班教學)?  不過RC是有多年歷史而一向都是大班, 從來無小班.  所以一定在教授大班都無問題呢.

* 我不明白為什麼大家作比較時何不想一想, 之前(可能係好耐之前)RC是一所名校都是大班制.  所以大班與小班真係直接和"頑皮"劃上"等號"???

據囝囝講番今年小一他班都有2-3位比較頑皮些的students, 都有比老師罰.  到現在已經可以在不騷擾其他小朋友的情況上課.  而我作為家長亦有留意小朋友的同學, nanny bus的學生, 及高班學生的表現.  我可以說是有頑皮亦有乖, 我相信大部份學校都係咁.  有那一間學校可以企出來說我校100%全部品學兼優呢?

我自問囝囝有時十分乖亦有"梗頸", "懶惰", "頑皮"的時候.  但作為父母孩子的品德, 學習的習慣; 父母係擔負起十分重要的責任.  

決不能孩子乖及好成績的時候全是父母責任; 頑皮成績無100分是學校的(錯).

Keep in share and good luck. :)

原帖由 fsforth 於 09-10-27 09:00 發表

多謝你的意見, 去完RC interview 之後, 其實我心中有兩個問題:

1. 正如你所說人多就未必夠資源處理學生德育問題, 書如果讀得不好, 也不希望會學壞, 38人一班, 如果真係頑皮起上來, 都幾難收拾.

2. RC 現在是男 ...

yes, different schools has different isolated cases.  

Not fair to compare based on isolate cases.  

Every school has naughty boys and outstanding kids.

我囡囡都是今年小一生,RC的確是男多女少,亦非常大班學生(37-38人一班 x 5)。初時都幾擔心,但想到有那麼多家長願意放棄"大抽獎"而選RC,這所學校一定有她取勝之處,亦相信學生一定幾乖,否則老師怎能控制學生。

現在開學已經2個月,我覺得RC是一所幾傳統的學校(英文亦比其他小一深),囡囡讀得很愉快,她亦很明白老師教授的課本或習作紙,她很快已能朗讀及背誦中文(普通話)全課課文。

她告訴我老師很喜歡他們(同學),常常跟他們傾談(特別是女同學):

原帖由 FungMm
09-10-27 12:51 發表

.......
但作為父母孩子的品德, 學習的習慣; 父母係擔負起十分重要的責任.  

決不能孩子乖及好成績的時候全是父母責任; 頑皮成績無100分是學校的(). ...

同意. 無論就讀哪所學校, 家庭教育對學生的品德比學校教育更具影響力. 就算同一家庭內, 家長採用不同的教養方針, 都會調較出不同性格的子女, 現實例子, 身邊多的是.

至於學業成績方面, 在同一班房上課, 總有考試得高分數及不合格的學生.  就算一些所謂超級名校, 也有同樣情況吧

‹ 上一主題|下一主題