用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問收到祟真幼稚園面試結果未(10月14日 INTERVIEW) ? ...
樓主: MooMoo912
go

請問收到祟真幼稚園面試結果未(10月14日 INTERVIEW) ? [複製鏈接]

我今天收到取錄信, 請問信上是否寫上午 / 下午班 ga ?
Thank you

got the offer letter for international class today. my son is a small b (0710). my son didn't enjoy the interviedw session very much. he was tired and hungry. he just answered one question correctly (tell the teacher the color in English and loudly).
i have a feeling that the school will give the offer on the first come first serve basis.  Don't worry and good luck to you all.

醒目開學勳章

我10月14 in, 宜家仲未收到信

恭喜各位"準k1小朋友", 希望大家來年可以開開心心到崇真返學!

未能被取錄既家長都唔好失望, 小朋友入唔到唔代表佢唔叻, 只係崇真唔適合佢je。

面試遇到很多可能, 有家長一去到, 行都冇同小朋友行過就即時interview, 小朋友又唔習慣。萬一同group人幾個小朋友very outstanding, 做家長既當時都即刻有壓力架。所以你地小朋友可以順利完成到呢個面試, 已經好叻架啦!

早三四年前, 崇真的確比人既感覺係先到先得。但早兩年開始, 已經冇呢支歌仔唱。當年女女要考k1, 哥哥讀緊k2, 我都擔心妹妹考唔到架。佢地第一日收表已經有家長係學校外面排隊啦。

我知道而家學校未cut application, 仲一直收緊表。今日見到d老師個個都金精火眼...前排佢地忙住補返上年既懇親會表演, 跟住幼稚園評估, 仲要in k1 (小學都係同時間面試)。可想而知老師有幾辛苦, 更加辛苦既就係校務處既書記們,同時處理兩邊既申請。所以作為崇真家長一份子,有時見到其他人批評學校行政 / 安排失當時, 我都希望各位可以易地而處, 體諒別人。

今日收到信啦, 國際班取錄左; 好開心呀! 唔使再煩, 因為我只係報左兩間.........

醒目開學勳章

你就好啦 ... 咁快收到acceptance letter,
我仲等緊, 好心急呀 ......
你仔仔只係答啱一條問題,
會不會已是同group中表現較好呀?
e.g.坐定定聽故事, 肯做動作等等

我仔仔都係0710,
interview當日仔仔都答到8,9成問題,
但我都好驚唔收亞仔 ......
唉 .......  希望快些有結果

原帖由 porporwong 於 09-10-28 22:44 發表
got the offer letter for international class today. my son is a small b (0710). my son didn't enjoy the interviedw session very much. he was tired and hungry. he just answered one question correctly ( ...

我都收到信-國際班 (個心定咗一半)留位費交硬的;因為其他未見得住。
回想當日阿囡表現,實在一頭汗;因為阿囡坐正老師對面,而且不停喺度 "R" PATPAT,另發覺後面比分的老師一早停咗比分(睇到GP A 係咁,我地係GROUP B-老公話後半部老師已整理問卷),而後半部阿囡係比較留心又聽得明老師指示做動作,心目中係有四成機會 OK-係因為一開始老師介紹完自己後,問小朋友:WHAT'S YR NAME? 阿囡第一個大聲答(完整句子),後半PART見到老師FOCUS阿囡做動作

Only my girl can answer 'what's your name?' in full sentence, she answered the 2 diff colors, sat properly during story time, followed action and sang when singing 'twinkle twinkle little star', said thank you and bye bye too --- HOWEVER, failed.

I am a bit disappointed, however, TT is not my first choice, save $550 deposit then.

Good luck to other TT kids.
原帖由 goofy_bb 於 09-10-29 13:48 發表
我都收到信-國際班 (個心定咗一半)留位費交硬的;因為其他未見得住。
回想當日阿囡表現,實在一頭汗;因為阿囡坐正老師對面,而且不停喺度 "R" PATPAT,另發覺後面比分的老師一早停咗比分(睇到GP A 係咁,我地係GROUP B-老公話後 ...

原帖由 eggmama 於 09-10-29 17:12 發表
Only my girl can answer 'what's your name?' in full sentence, she answered the 2 diff colors, sat properly during story time, followed action and sang when singing 'twinkle twinkle little star', said  ...

你囡囡 perform 得咁好都 fail ?  唔知點解架呢 ?  其實可唔可以問下學校, 究竟小朋友係 fail d 乜 ?  等下次 interview 唔好再做同一樣野麻.

醒目開學勳章

結果真係唔收仔仔 ........
以一個不足2歲的小朋友來說,
他答到8,9成問題已算很不錯了,
在我心中仔仔已經很叻仔 ...

不過, 看到以上被取錄的小朋友表現,
我就奇怪學校要什麼樣的小朋友

Anyway, 希望仔仔在餘下的interview表現好些吧!
大家努力呀!

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-29 09:08 發表
我仔仔都係0710,
interview當日仔仔都答到8,9成問題,
但我都好驚唔收亞仔 ......
唉 .......  希望快些有結果

如姐家讀緊你仔仔是否100%一定收? 請問你對祟真幼稚園有D咩意見呀?

原帖由 MooMoo912 於 09-10-25 02:55 發表
學校校話10個工作天會有消息, 唔知有冇人巳經收到結果呢? 我未收到呀, 好心急. 因為家姐讀緊祟真, 希望細佬都入到啦!

Please reply
Thanks a lot

醒目開學勳章

其實無得問學校, 而學校亦都不會說 ......
老師點睇小朋友同家長點睇小朋友可以好不同,
答晒唔代表會收, 唔答又可能會收,
真係屢見不爽 ~~
Anyway, 唔收唔緊要,
或者大家唔夾,
勉強無幸福 ~~
哈哈 ~~  講到好似做人世咁添 ~~

原帖由 chankomi 於 09-10-29 17:40 發表

你囡囡 perform 得咁好都 fail ?  唔知點解架呢 ?  其實可唔可以問下學校, 究竟小朋友係 fail d 乜 ?  等下次 interview 唔好再做同一樣野麻.

回覆 14# Chris852 的文章

好失望呀!我仔仔俾人reject咗国際班。
但10月14日個日interview簡單到哂譜。
個四眼肥鬼婆問投影机上的thomas火車乜o野色。全部小朋友無人答,除o左我個仔答blue!跟住攞起個琴叫小朋友指出藍色就問完。我個仔離開課室時仲自已用英文say goodbye同  I go back home now...
我個仔好多問題中及英都識答....不過個日基本到連姓名及年齡都無問就斷送了他的入學机会,唉....。

被reject的家長, 唔好太灰心,當一次經驗l,  可能塞翁失馬, 胭脂非福........可能係你小朋友與崇真無緣份, 大家比心機, 應付其他interview, 努力, 加油............

原帖由 2muffin2 於 09-10-29 18:11 發表
好失望呀!我仔仔俾人reject咗国際班。
但10月14日個日interview簡單到哂譜。
個四眼肥鬼婆問投影机上的thomas火車乜o野色。全部小朋友無人答,除o左我個仔答blue!跟住攞起個琴叫小朋友指出藍色就問完。我個仔離開課室 ...

我囡囡係超細B-12月27號出世取錄下午班
未被取錄嘅媽媽千祈唔好氣餒, 塞翁失馬, 焉知非福. 加油努力, 希望好快聽到你哋好消息.

Man propose, God dispose!

Perhaps, Failure is the mother of success!

my girl is 0703, she is accepted by TT am class

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-29 09:08 發表
你就好啦 ... 咁快收到acceptance letter,
我仲等緊, 好心急呀 ......
你仔仔只係答啱一條問題,
會不會已是同group中表現較好呀?
e.g.坐定定聽故事, 肯做動作等等

我仔仔都係0710,
interview當日仔仔都答到8,9成問 ...

Your son performed pretty well ar, don't worry and good luck!

好失望呀, 仔仔冇緣讀TT.
原來答晒所有問題, 都真係會唔收架, 老師送禮物比仔仔果時, 仔仔仲識 say thank you, 老師仲讚佢有禮貌添, 走果時, 亦有同老師 say goodbye + hug hug, 點知都係...
不過係我心目中, 仔仔已經有101分架啦.
大家努力 !!
‹ 上一主題|下一主題