用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家教會成員如果子女成績差, 會受人非議嗎? ...
go

家教會成員如果子女成績差, 會受人非議嗎? [複製鏈接]

小女成績一向普通, 我認為有很多進步空間, 當我和家人分享家長們相處時氣氛融洽, 他們卻告知表面如此, 實則背後已被人取笑.  還叫我退出, 早D走, 好過比人笑!

當然, 誰人背後無人說的道理有誰不知?我當然希望小女名列前矛, 自問已盡力, 成績未見突出當然遺憾. 再說, 我只負責輕量工作, 自問能勝任, 就算被人取笑小女成績差, 我會採取聽不見, 不知道的原則, 如果家長們因此而排擠我, 我會覺得他們的無知也許會退出家教會.

請問各位家教會成員有沒有和我一樣孩子成績差而被其他成員排擠或類似經驗呢?可以分享嗎?
   0    0    0    0

如果只是 PTA 成員, 差不多全校家長都是吧 !
你是不是說, 你已參加成為家長義工, 回校幫手呢 ?

若是家長義工, 就要先問自己做義工的原因了 ~

原帖由 芳姑姐 於 09-10-25 00:36 發表
...當我和家人分享家長們相處時氣氛融洽, 他們卻告知表面如此, 實則背後已被人取笑...
How do they know?

原帖由 CFaHB 於 09-10-25 02:26 發表
如果只是 PTA 成員, 差不多全校家長都是吧 !
你是不是說, 你已參加成為家長義工, 回校幫手呢 ?

若是家長義工, 就要先問自己做義工的原因了 ~

我諗樓主嘅意思係佢係PTA 委員(committee member)

有句話 " 來說是非者便是是非人 " 一點不假.

我同是中,小學的家長義工,大家都相處融洽,經常活動前後會攪茶敍,雖然性格各異,但始終是成年人,自然懂得避重就輕,安然享受當義工的樂趣,

當義工當然以協助學校為目的 聯誼家長,套取學校

第一手資料為次 (反話)啦!

我的中,小學義工家長,當中學生成績有高有低(甚至留級生),經常交流心得,沒有你說的情況出現,而且讀書不只是看成績,品德言行更重要,小孩子不是完美樹膠塑製品,總有一,兩瓣閃失,自然三個女人一個墟,談得不亦樂乎.

不過 更傾得埋 嘅就會 再聚埋 D,
咁就 在所難免 啦

你嘅做法都係正路,最緊要自己睇得通,如果大家真係唔夾,

無謂要自己唔開心,會傷身嘛,

冇好嘅身心好難教到好仔!

小女成績一向普通, 我認為有很多進步空間, 當我和家人分享家長們相處時氣氛融洽, 他們卻告知表面如此, 實則背後已被人取笑.  還叫我退出, 早D走, 好過比人笑!

當然, 誰人背後無人說的道理有誰不知?我當然希望小女名 ...

我睇樓主寫係同家人傾計時, 家人認為家長們會咁諗, 有無理解錯??

我地學校都就黎選家教會委員, 我只係入左家教會, 得閒做義工, 或者我地學校唔係分數第一, 所以家長間亦無什麼比較, 反而係某d操行麻麻既, 個媽咪走去競選, 我就覺得有點兒那個......心裡話, 有時間不如教好d你個仔先啦.

當然, 誰人背後無人說的道理有誰不知?我當然希望小女名 ...

哎唷,我又攪錯咗,對唔住,因為近幾日好忙好忙,覆你嘅時候頭痛食緊止痛餅,但又好想傾吓謁......唔好見怪,

唉,原來只係家人嘅睇法啫,

佢地又冇親身體驗,點可以作準?

相信學生成績未必影響你在家教會當義工的熱誠,

反而你本人的言行,合作性才會是大家相處融洽與否的關

鍵!

放心啦,冇事嘅!

原帖由 IRON 於 09-10-25 10:44 發表
我睇樓主寫係同家人傾計時, 家人認為家長們會咁諗, 有無理解錯??

我地學校都就黎選家教會委員, 我只係入左家教會, 得閒做義工, 或者我地學校唔係分數第一, 所以家長間亦無什麼比較, 反而係某d操行麻麻既, 個媽咪走 ...

我真係好了解到妳的感受,我知妳講緊是妳正是家教會委員,要處理家長及校方的討論,包括家校活動,在學校瀑光律好高,不過就好多家長們關注下受到非議,理由是小朋友成績不如理想,被高成績的家長們懷疑辦事能力。

我覺得受到這麼大的壓力,不過可以的話,都要頂下去,因為要樹立好磅樣給子女看。

可見那些叫人退出的家長,眼光很短淺...
小朋友讀書,只要盡了力幫助他,
成績好唔好都不能控制於家長手中...
小朋友成績唔好的家就唔能夠做委員/義工,
這是何來的道理呀?
不要灰心呀,呢度很多人撐你的...
加油呀,繼續堅持落去呀...

入得來家教會做委員或家長義工,
大家都是十分關心學校,
關心子女的學業和品德的...
我自己也是一間小學的家教會委員...
委員之間的小朋友來自不同班別和級別,
大家的相處都十分融洽...
大家互相分享教養兒女心得,實在得益不少呢...

我小朋友間學校個家教會XX個仔就係咁, 成日上堂搞搞震, 搞同學, 私自走出座位, 又頂撞老師, D老師話極佢都唔聽, 我小朋友話試過有唔係太熟佢既老師(好似係音樂老師), 點話佢都唔聽, 就問D同學仔, 佢係唔係就係家教會XX個仔? D同學話係, 個老師擰晒頭話:"唉! 點解唔教好個仔先呢?"

(不過個老師唔知係咪無晒乎嬲到爆先至衝口而出呢, 因為點都唔應該係成班同學仔面前咁講囉 )
原帖由 IRON 於 09-10-25 10:44 發表
我地學校都就黎選家教會委員, 我只係入左家教會, 得閒做義工, 或者我地學校唔係分數第一, 所以家長間亦無什麼比較, 反而係某d操行麻麻既, 個媽咪走去競選, 我就覺得有點兒那個......心裡話, 有時間不如教好d你個仔先啦....

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-10-31 01:53 發表
我小朋友間學校個家教會XX個仔就係咁, 成日上堂搞搞震, 搞同學, 私自走出座位, 又頂撞老師, D老師話極佢都唔聽, 我小朋友話試過有唔係太熟佢既老師(好似係音樂老師), 點話佢都唔聽, 就問D同學仔, 佢係唔係就係家教會 ...

與成績有點不同,當然家委的教養很重視。

原帖由 happyvalley 於 09-10-31 23:05 發表

與成績有點不同,當然家委的教養很重視。

恕直言,我覺得有類同喎,如果有家教會委員係好高調頻頻曝光,俾人感覺花了許多時間在家教會會務上,而孩子成績非常差到要留班,(而留班既唔知點解又通常同"曳"有等號),我都會諗有時間點解唔攪好個仔/女先呢。

不過樓主個case唔係咁,成績是中游,又唔係包尾要intensive care個隻,又唔使誠惶誠恐既。講真名列前茅既學生家長有幾多個,有心有力幫手會務既更多是中游份子家長,唔使擔心喎。

原帖由 Fion_Chan 於 09-11-2 01:13 發表

恕直言,我覺得有類同喎,如果有家教會委員係好高調頻頻曝光,俾人感覺花了許多時間在家教會會務上,而孩子成績非常差到要留班,(而留班既唔知點解又通常同"曳"有等號),我都會諗有時間點解唔攪好個仔/女先呢。

不過樓主個cas ...

家委不易做,。

係...真的唔易做...
但都已經做左三年了...
幸好的是女兒的學業暫時不用我去操心...

原帖由 happyvalley 於 09-11-3 00:15 發表

家委不易做,。

原帖由 Mandy0203 於 09-11-6 01:16 發表
係...真的唔易做...
但都已經做左三年了...
幸好的是女兒的學業暫時不用我去操心...

呢 d 要過來人先明,校長支持家委嗎,呢點好重要。

醒目開學勳章 王國長老

agree!
除非真係立心想出風頭, 耀武揚威姐, 否則真係睇唔出做pta委員有咩特別
我地成日講笑, 話pta委員係萬能阿四, 總之籌備又係佢地, 打電話又係佢地, 坐點名檯又係佢地, 渣咪又係佢地, 擔chair遞水又係佢地
真係幫手, 同存心出風頭, 家長有眼睇既
有時想搵人幫手都無人肯做, 倒轉頭, 試下叫top student既家長出黎做晒pta委員啦, 人地都未必彩你.......
(成績還成績, 身教更重要, 家教會委員又好, 一般家長又好, 無家教就一定俾人話啦)
原帖由 Mandy0203 於 09-10-30 01:57 PM 發表
可見那些叫人退出的家長,眼光很短淺...
小朋友讀書,只要盡了力幫助他,
成績好唔好都不能控制於家長手中...
小朋友成績唔好的家就唔能夠做委員/義工,
這是何來的道理呀?
不要灰心呀,呢度很多人撐你的...
加油呀,繼續 ...

應該不會的!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-7 17:07 發表
agree!
除非真係立心想出風頭, 耀武揚威姐, 否則真係睇唔出做pta委員有咩特別
我地成日講笑, 話pta委員係萬能阿四, 總之籌備又係佢地, 打電話又係佢地, 坐點名檯又係佢地, 渣咪又係佢地, 擔chair遞水又係佢地
真係幫 ...

慘!我做過兩年家委,真係好委身。

如果小朋友成績吾好, 家長都應該多花心思在孩子身上啦, 邊度還有時間做家委呀

我都做左兩年家委啦....眼見其他家委出黎選既目的各有不同,但如果大家都係希望學校好,小朋友好,就唔需要唸咁多啦。

我第一年選時,遇到一個家長以報恩既心態出黎做家委。因為佢小朋友有過度活躍,但老師對佢小朋友不離不棄。當老師出口邀請佢出黎選,佢又點會拒絕老師呢?

做義工都係一種身教,唔通個小朋友唔乖,就要埋個呀媽唔可以做義工嗎? 可能個呀媽係身教緊佢個小朋友呢? 終有一日會教到架! 至於成績就更加冇得好講,大家聽老師講同一本書,吸收唔同,邊有得比? 莫欺少年窮,好多野要最後先知。加上做義工既野,真係比我睇到一句說話︰仗義每多屠狗輩...口中仁義道德理論一大篇,但有起事黎就多多藉口...唉.....
‹ 上一主題|下一主題