用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係好唔開心
go

真係好唔開心 [複製鏈接]

小朋友剛剛升小一, 剛剛先適應左學校的生活, 昨天上英文課時囡囡唔識讀老師要求讀的句子, 所以很多同學笑她, 囡囡因一時因情緒問題哭起來了, 第日有一位同班的家長問我此事, 我便回應係呀我忘記了同囡囡溫習, 她仲追問, 老師已經比左2次機會佢, 只係叫佢讀, 又唔係叫佢黙, 點解唔識呀, 老師又無閙她, 點解要哭, 我真是覺得這位家長很黑人惜, 不停追問, 等你無下台的機會,關佢什麼事, 就算我個女叻唔叻都唔關佢事啦 (因為佢個女係斑中成績比較好, 她時常同我講, 佢個女點叻點叻), 因為此事, 激到我胃痛
   0    0    0    0

原帖由 kimmylow 於 09-10-24 16:56 發表
小朋友剛剛升小一, 剛剛先適應左學校的生活, 昨天上英文課時囡囡唔識讀老師要求讀的句子, 所以很多同學笑她, 囡囡因一時因情緒問題哭起來了, 第日有一位同班的家長問我此事, 我便回應係呀我忘記了同囡囡溫習, 她仲追 ...

好明顯那位家長和佢個女都係是非精,疏遠d囉.
無知是福

很同情你的遭遇,這個家長太不識情趣,太不顧人感受了.

給我遇到這樣的人,避之則吉是我慣常和認為最和平的做法,否則再下去我就會直接問他可否顧我感受,之後大有可能會不歡而散了.因為我實在不會處理這些事,很欣賞那些圓滑的人,不卑不亢的就耍過去,讓對方沒趣之餘,又不會令場面變僵,

我也很想聽聽其他家長較積極又圓滑的做法,可以分享一下嗎?

原帖由 kimmylow 於 09-10-24 16:56 發表
小朋友剛剛升小一, 剛剛先適應左學校的生活, 昨天上英文課時囡囡唔識讀老師要求讀的句子, 所以很多同學笑她, 囡囡因一時因情緒問題哭起來了, 第日有一位同班的家長問我此事, 我便回應係呀我忘記了同囡囡溫習, 她仲追 ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-24 18:25 發表
很同情你的遭遇,這個家長太不識情趣,太不顧人感受了.

給我遇到這樣的人,避之則吉是我慣常和認為最和平的做法,否則再下去我就會直接問他可否顧我感受,之後大有可能會不歡而散了.因為我實在不會處理這些事,很欣賞那些 ...

我都是一樣方法,『避之則吉』,d 精英班家長講野好大聲架,下下講點解咁淺妳地都唔適架。走走走走走人…

呢位家長真係好有問題, 唔好唔開心啦.
小朋友適應到小學生活已經好叻架喇, 佢個女成績好都代表乜嘢啫, 小一好多都仲食緊幼稚園老本.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

咪就係,先至係小一就巴巴閉......幫你鬧咗佢,你會唔會開心番

今日去聽曾繁光嘅講座,佢都話D家長太緊張分數,

好多時小朋友用太多時間係温習上,疏忽咗平衡發展,同發掘專長嘅重要,到將來出到嚟社會,就會比D當日成績一般,但有顧及發展周邊能力嘅人迎頭上,

所以佢話~  書係要讀,但唔使留班就可以嘞咁話~

我諗係

~ 唔使要去到最高分,求其bank1尾,入到英中就得嘞 ~     

D家長會容易接受D  

原帖由 kikiboy 於 09-10-24 20:27 發表
呢位家長真係好有問題, 唔好唔開心啦.
小朋友適應到小學生活已經好叻架喇, 佢個女成績好都代表乜嘢啫, 小一好多都仲食緊幼稚園老本.

我個囡同 d 同學仔放學時玩得好開心,隔離 精英班 d 精英同學,睇到眼都定晒,因為佢地出左名『靜』,係學校或者街上都唔會同人傾計,包括笑,跟本『不懂得溝通』,學習要全面,20/80 理論下,要用多 4 倍時間去爭取多 20 分,我就不如用呢 4 倍時間去行萬里路,多參與別人多溝通。

I can feel your pain, some parents like to brag about their kids.  They sometimes forget that humbleness is a virtue.  I agree with the others, just ignore these people who only knows how to brag.

多謝大家的支持

唔好答咀,走開啲.一山還有一山高,睇佢講得幾多.

無聊的人作"無謂的比較&講是非."
直頭當是"時運高, 睇&聽唔到.".
小一時要適應的事可多了, 連通告都一大疊, 又快到測驗了. 唔她理依D是非精.

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-24 20:52 發表
~ 唔使要去到最高分,求其bank1尾,入到英中就得嘞 ~  

嘩... 咁已經好唔求其喇喎!!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

呢個當然啦

但係曾sir勸家長求其升到班就算,

你估某D家長肯唔肯?

肯.........定啋佢都儍

原帖由 kikiboy 於 09-10-25 09:19 發表

嘩... 咁已經好唔求其喇喎!!

I would rather spend time and effort on my daughter to deal with her own emotion and teach her how to be prepared for the lesson than dealing with those "parents" who are so inconsiderate.  Tell your daughter that it's OK if she doesn't know how to ans. the teacher's question BUT she must try to learn it afterward.  Other classmates who teased her were being inconsiderate.  Take it as a case to teach her this is bad.  If next time there is a classmate who doesn't know how to ans question, she should try to help but not tease.

回覆 1# kimmylow 的文章

記住以後見到呢類家長要避,唔好答佢嘅問題,同佢講多謝關心la,唔係你以後唔只胃痛咁簡單!

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-24 20:52 發表
所以佢話~  書係要讀,但唔使留班就可以嘞咁話~

佢講緊幼稚園? 咁我就無野講.......
當初佢點入到大學架? 比父母SEND去外國讀?

佢真是好可愛.:;pppp:

人都係有攀比心態,不要太過在意別人的說話,而且仲係P1,有D小朋友可以好快適應和投入小學生活,有D係需要多D時間和精力的.其實學校門口好多呢D媽媽,女人就係咁,兒女的成就就等如自己的成就,咪比佢晒下囉,最重要自己心態要積極,唔好因此回家比自己仔女壓力,讀書係一個長途賽.

kimmylow, that parent is certainly inconsiderate. The reason why she needs to brag about her kid might be she lacks confidence herself. Usually people who boast are trying to make others affirm themselves. Don't worry what others say and don't let them spoil your mood! Add oil!

Hi kimmylow,

If I were you, I would be really angry too.  It's a good thing that you share your experience here.  That will help release some of your anger.  Don't worry about un-important people and hurt your stomach.

有同學仔唔識讀課文, 其他同學仔笑他, 點解老師唔制止? 家長都係同樣反應, 証明家長和老師的質數都好有問題....阿仔小一時, 時常同我說同學仔點naughty, 點naughty...因為小一的班主任每天都是這樣話, 到小二時, 阿仔說邊個同學有進步, 叻左....因為小二的老師是這樣說(全班同學都是完班升上的), 大人的說話好影響小朋友的想法, 我試圖同阿仔貫輸另一種想法, 就是要在別人的立場想多一些.......剛升小二, 小一時同班患心漏症的女同學長期住院, 因而退學....一天, 有家長像聽了號外般, 興奮地告訴我, 那女孩子死了, 說是他兒子告訴她的, 我問阿仔是否真的, 他說是有些同學胡亂講, 還罵那些同學好衰, 說人家的不好話....後來我告訴那家長, 她再問他兒子, 結果原來是一兩個同學胡亂說, 老師從沒說過, 我慶幸我仔有自己的獨立思考能力.....另一方面, 也不得不同意學校是個社會的縮影, 也是個是非之地, 但是小小年紀曉得搬弄是非, 做家長的真是責無旁貸...
‹ 上一主題|下一主題