用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

尚宮大人,

想問你最大可能會選李小定宏信? 李小今年有多少application? 為何咁快就決定放棄圓玄?
Anyway, 你個小朋友好叻, 考3間全部被accept。 宜家只係煩俾邊間佢讀!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-17 22:07 發表

:D 咪宏信、李小、圓玄。
但我諗我會放棄圓玄,即使註左冊。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 17:47 發表
你囡囡間幼稚園英文水平係唔係幾好呀? 所以收晒!
因為宏信都好注重學生英語(尤其conversation)水平!

你說得對, 囡囡學校大多數小朋友英文 conversation 都完全無問題, 反而寫同讀英文都較差,真是有長有短.而普通話多數都有自己出去再學.   這3間直資,學校都很多小朋友考到,不過一出到Kln 區很多就唔得了, 市區競爭太大&小朋友們都好叻.

初時都以為宏信好容易收,因為我識的幾位都全收了.考這間都諗往是一個backup. 元朗對於我來說不算好遠,但都要乘校車半小時左右. 但我考慮的就是太多野未清楚了,雖然我相信這校不會攪得太差, 但相信最少2,3年學校會上軌道.而且對IB課程前途不太肯定. 一入讀就要12年, 有點擔心日後家庭經濟環境會否變.

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

原帖由 尚宮大人 於 09-11-18 23:06 發表

:)多謝你的讚賞。

我想我會揀「宏信」。

原先我對佢的辦學團體「基督教香港信義會」好有信心啦,佢之前辦的「心誠」直資中學,成績不錯。加上佢 IB 國際模式,課程設計,有日文、法文學,相當吸引。好似「聖瑪加利」同「 ...

對 !!! 陳守仁,聖瑪加利是超難入.  宏信少左區外人競爭. 如果佢係我屋企隔離,唔使坐車. 我就唔考慮一定會讀了.

圓玄,我都煩左幾日,因好多人都話幾好,保良局幾好,又多 net teacher,學費又平. 本想先交留位費再慢慢諗,但到最後我沒有交, 一來家人不太讚成去太遠, 而且net teacher 的質素不知如何,好的一樣可能走. 校長我反而沒有 search到太多資料. 二不想 hold 往個位,三,想早點決定不想成日心大心細,又聽人講完又煩.

宏信校長感覺很 nice,成日笑笑口巡視. 但副校當日 in 我,就覺得佢較 cool 同都問得較尖銳.

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

介唔介意講你囡囡讀邊間幼稚園呀?

原帖由 bebeyan 於 09-11-18 23:20 發表

你說得對, 囡囡學校大多數小朋友英文 conversation 都完全無問題, 反而寫同讀英文都較差,真是有長有短.而普通話多數都有自己出去再學.   這3間直資,學校都很多小朋友考到,不過一出到Kln 區很多就唔得了, 市區競爭 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

請問位副校長係唔係女人呢?
是否副校長都會過埋去宏信?

原帖由 bebeyan 於 09-11-18 23:30 發表

對 !!! 陳守仁,聖瑪加利是超難入.  宏信少左區外人競爭. 如果佢係我屋企隔離,唔使坐車. 我就唔考慮一定會讀了.

圓玄,我都煩左幾日,因好多人都話幾好,保良局幾好,又多 net teacher,學費又平. 本想先交留位費再慢 ...

你對宏信好有信心! 願做白老鼠!
但我都相信讀宏信既小朋友可成為健康白老鼠!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-18 23:06 發表

:)多謝你的讚賞。

我想我會揀「宏信」。

首先我對佢的辦學團體「基督教香港信義會」好有信心啦,佢之前辦的「心誠」直資中學,成績不錯。加上佢 IB 國際模式,課程設計,有日文、法文學,相當吸引。好似「聖瑪加利」同「 ...

IB 課程應應會成為大趨勢! 現在334改革已有IB的影子!
好多香港"名校"已彩用IB課程!

原帖由 bebeyan 於 09-11-18 23:20 發表

你說得對, 囡囡學校大多數小朋友英文 conversation 都完全無問題, 反而寫同讀英文都較差,真是有長有短.而普通話多數都有自己出去再學.   這3間直資,學校都很多小朋友考到,不過一出到Kln 區很多就唔得了, 市區競爭 ...

我覺得宏信學費貴得黎係值:
有一半外籍老師+第4種語言+英/普教學+校舍設備!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-19 04:41 發表

:) 在家長心中,白唔白老鼠係其次,d 家長最擔心係付出左 3.5 萬之後,IBO 不認可。老實講呀,如果唔係「宏信」要甘貴,3.5 萬學費 1 年,即使佢係新校,「宏信」一定係家長們的首選。如果佢平 d,2 萬蚊 1 年,一條龍英文學校、行國 ...

係呀! 陳守仁簡直破記錄,成3千幾人報!

原帖由 bebeyan 於 09-11-18 23:30 發表

圓玄,我都煩左幾日,因好多人都話幾好,保良局幾好,又多 net teacher,學費又平. 本想先交留位費再慢 ...

我反而覺得新校難收生係因為無口碑,少人認識,學費係其次,又唔係超貴,都可接受,宜家好多幼稚園都係呢個學費,一樣多家長報讀。
原帖由 尚宮大人 於 09-11-19 10:46 發表

我始終覺得「宏信」第 1 年收生,學費就要 3.5 萬,佢一定好難收生呀!

雖然係第一年收生,而且得87個位,校長寧缺勿濫,第一輪收唔哂,就不斷收生!
其實如果宏信收唔夠學生,得1班或者2班會唔會都照開課?

原帖由 尚宮大人 於 09-11-19 10:46 發表

我始終覺得「宏信」第 1 年收生,學費就要 3.5 萬,佢一定好難收生呀!

蔡繼有都要成5千蚊一個月,都大把人去爭!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 11:16 發表
我反而覺得新校難收生係因為無口碑,少人認識,學費係其次,又唔係超貴,都可接受,宜家好多幼稚園都係呢個學費,一樣多家長報讀。

◤和富慈善基金李宗德小學《全面評鑑》◢

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-19 11:19 發表
雖然係第一年收生,而且得87個位,校長寧缺勿濫,第一輪收唔哂,就不斷收生!
其實如果宏信收唔夠學生,得1班或者2班會唔會都照開課?

我個人仍為唔會收唔夠學生,因為我見有人係waiting list,
如果唔係校長其實可以將全部有in嘅都收晒,洗乜有waiting list喎!

我覺得唔會不足,除非好多人註冊咗開學又唔讀,同埋學校仲收人,佢地仲會收咗d學校覺得比較好的學生先,其他就waiting留住先,到時有位多又可以俾後備,學校收生策略顯而易見

quote]原帖由 petpet1117 於 09-11-19 11:42 發表

我個人仍為唔會收唔夠學生,因為我見有人係waiting list,
如果唔係校長其實可以將全部有in嘅都收晒,洗乜有waiting list喎! [/quote]

重有Grade 7 四班 (140人)!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-19 12:12 發表

:) 距離 2010 年 9 月,仲有一大段時間。
加上,「宏信」只收Grade 1(87 個人)同 Grade 2(29 個人),Grade 1 及 Grade 2 應該收生無問題的。
‹ 上一主題|下一主題