用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學網琴一問
go

初學網琴一問 [複製鏈接]

請問4-5歲的小朋友, 初學者每堂會教幾多首歌? 每星期需要練琴多少次?
   0    0    0    0

我個老師教兩至三首, 因為我個仔得三歲幾.
我都係有時間就比佢練下, 一星期兩, 三次, 每次15mins.

原帖由 hoikiuqq 於 09-10-23 03:35 發表
請問4-5歲的小朋友, 初學者每堂會教幾多首歌? 每星期需要練琴多少次?

我個女都是4歲幾, 老師每堂較5-6首, 她每日都練20 mins

原帖由 hoikiuqq 於 09-10-23 03:35 發表

我仔5歲,老師每堂教1首歌及技巧書1首歌,是否太少呢?

原帖由 nicole1111 於 09-10-23 13:21 發表
我個女都是4歲幾, 老師每堂較5-6首, 她每日都練20 mins

我都想知, 但似乎比較唔到喎~~歌有長有短...仲要睇小朋友當日狀態同教到邊. 有時教樂理多左, 歌就少左囉.

可否PM我老师的资料?

原帖由 nicole1111 於 09-10-23 13:21 發表

hello 我是一位教琴老師~ 小朋友一堂學5-6首太多了(無論長or短) 我教5歲半以下的學生會教1-2首 ,寧願基礎彈好d ,通常會用15-20mins 教and 聽返上星期的歌~餘下時間就會教少少簡單的樂理or 唱歌...希望可以幫到你0地啦

I suppose it would depend on the children.
Normally I would use 2 books for the young beginners and they  could learn at least 3 pieces every time. Some of them can learn more.

醒目開學勳章

請問"輕鬆學鋼琴"呢本書ok嗎? 要幾耐彈完本書?

原帖由 ha8mo 於 09-11-11 10:11 發表
其實最細要幾多歲先好去學?

關手指大小事嗎?

其實最好就梗係大個d啦 6歲開始都ok 0既~ 起碼坐得定 手指夠力~

但依家好多家長都會比小朋友3.5-4歲開始學 但一來手指唔夠大 同力度唔夠 二來 冇乜耐性

我個女3歲開始學了1年電子琴班,然後今年七月轉學鋼琴,今個月剛學完Thompson Part 1 和輕鬆學鋼琴1,開始學輕鬆學鋼琴2和Thompson Part 2和A Dozen A Day Mini Book。老師想下個月開始收一級錢。但其實elementary同一級都只是一,兩十元一堂的分別。

請問有什麼好書?請介紹。

thanks

原帖由 gershwin 於 09-11-13 21:16 發表
我最唔鍾意"輕鬆學鋼琴"呢本書, 因為D CHORD配得好難聽,學生一開始應該聽好音樂, 彈好音樂.

請問一級錢係幾多?

原帖由 sweetma 於 09-11-13 17:56 發表
我個女3歲開始學了1年電子琴班,然後今年七月轉學鋼琴,今個月剛學完Thompson Part 1 和輕鬆學鋼琴1,開始學輕鬆學鋼琴2和Thompson Part 2和A Dozen A Day Mini Book。老師想下個月開始收一級錢。但其實elementary同一級都 ...

原帖由 BigPig 於 09-10-23 12:17 發表
我個老師教兩至三首, 因為我個仔得三歲幾.
我都係有時間就比佢練下, 一星期兩, 三次, 每次15mins.

My son is 3 1/2 yrs old too, can you PM me the details of the piano teacher.

Thanks!!

回覆 2# richwong 的文章

Rate of my daughter's teacher:
Elementary $125/half-hour
Grade 1 $140/half-hour

請問你系老師上門OR琴行學?

原帖由 sweetma 於 09-11-17 00:19 發表
Rate of my daughter's teacher:
Elementary $125/half-hour
Grade 1 $140/half-hour

我兩個女都是琴行啊。其實個個老師個rate不同的。高級D的老師貴D,普通D的老師平D。我地在這間琴行都有跟其他老師,有跟過貴D的,但不太夾。我估夾不夾都緊要的。重有家長能不能信到個老師都緊要的。有時我呢D自己又不太識,如果不能找到個信到的老師,又好容易懷疑教學方法,間接會影響到小朋友的學習進度。所以我找到個自己覺得okay的老師,就死都不敢換了。

原帖由 richwong 於 09-11-17 12:33 發表
請問你系老師上門OR琴行學?
‹ 上一主題|下一主題