用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔德寶幼稚園
go

黃埔德寶幼稚園 [複製鏈接]

想請教各媽咪: 黃埔德寶收左我囡囡讀2010年的k1班, 唔知依間學校好唔好呢?
   0    0    0    0

..親身經歷..open day..
入去...中英日韓(好似)文不同語言四起
入第一間房, "Story Telling"兩位外籍老師, 前排有約歲幾bb女, 坐底30秒, BB女開始左顧右盼(好正常呀), 其中一位外老師, 伸出隻手,用手指"撻"了幾下, 臉露不滿.過程3秒, 比我睇到..
入其他房間, 不同老師用不同語言跟學生家長談天.
20分鐘後, 走..
去左黃埔好大個間冒咩樂園..
除左冇story telling外. 其餘一樣...

黃埔德寶有3間分校, 我個仔讀緊第7期N班雙語班.
老師同嬸嬸都好細心, 開學唔夠一個月, 佢地都記得哂成間學校既小朋友名字, 我個仔都記得哂D老師和同學既名, 睇落相處好好, 學校生活幾愉快!
每日去接放學, 老師都會交待番小朋友既表現, 感覺幾好丫!
語言方面, 除左班裡有一個中文和一個英文老師, 仲有其他老師講普通話, 日文, 呢間學校都幾多日藉學生添!
平日佢地都幾多勞作, 我個仔成日都有作品拿番屋企, 又多PARTY搞, 幾好玩!

原帖由 QEgg 於 09-10-22 16:16 發表
黃埔德寶有3間分校, 我個仔讀緊第7期N班雙語班.
老師同嬸嬸都好細心, 開學唔夠一個月, 佢地都記得哂成間學校既小朋友名字, 我個仔都記得哂D老師和同學既名, 睇落相處好好, 學校生活幾愉快!
每日去接放學, 老師都會交 ...

..我唔想講個句比你講左啦..上次Open Day咪就系7期個間 law,入口系後巷. 至於記得成間學校小朋友名字..真系巧合, 一粒鐘前老婆剛剛同我提過, 好多幼稚園都系嫁...諗諗下又唔出奇bor..所謂全校, 大部份都系舊生, 新生理論上只有約25%(間間唔同啦, 唔好插我呀).

至於好多Party..Bingo...妳講既同成間學校比我既感覺一樣. 所以我先覺得同冒咩樂園一樣law.

回覆 4# 點算好 的文章

所以揀學校... 都好睇自己需要, 有d媽咪想搵間學校多d機會講外語, 多d野玩, 小班教學, 揀呢間都係唔錯既選擇! 而且佢N班已經有教認字, 我個仔開學一個月認到日, 手, 口, 中, 上, 下, 大, 小... 等中文字, 有D未識寫, 但豈碼見到佢教學都算有心機!

不過樓主唔洗心急, 不防比較多幾間幼稚園~

想知中英文班(有學劵果間,好似在二期)好唔好?

If go on with K1-3, which primary schools would kids usually go?

原帖由 crystalmum 於 09-10-22 12:38 發表
想請教各媽咪: 黃埔德寶收左我囡囡讀2010年的k1班, 唔
知依間學校好唔好呢?

你囡囡剛剛入讀德寶, 收你有咩咁出奇呢?! 你肯比錢就一定收你囡囡, 今年仲收到爆晒棚喇, 唔係因為間學校好&老師好, 係因為佢o地名副其實係一間搵錢嘅幼稚園,你想想....如果係一間好的幼稚園, 為何現在還在收生? 你試下去九龍塘d幼稚園, 你唔一年前申請, 你唔駛諗~
咁你囡囡讀黃埔邊間? 祝你囡囡好運喇!!
(如你想知更重要的資料, 請留email給我)
‹ 上一主題|下一主題