用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 Interview result
樓主: HKdevil
go

Interview result [複製鏈接]

I have got the phone call for 2nd interview this morning.

剛打去學校問過, 11月20號會將所有1st in 入圍的小朋友upload 上網, 而2nd in 嗰d會喺今個星期內電話通知. 1st in 入圍的小朋友亦會有信通知.

大家要耐心等........候!

原帖由 a1093carol 於 09-11-3 14:15 發表
剛打去學校問過, 11月20號會將所有1st in 入圍的小朋友upload 上網, 而2nd in 嗰d會喺今個星期內電話通知. 1st in 入圍的小朋友亦會有信通知.

大家要耐心等........候! ...

1st in 入圍即代表取錄?

醒目開學勳章

原帖由 carmankmm 於 09-11-3 14:35 發表

1st in 入圍即代表取錄?

對, 會收到信通知第一輪面試取錄.如果要第二次面試, 會收到電話通知第二次面試的日期和時間.

沒有明白, 1st入圍的小朋友,這個星期就會收到信,需要面試的,會接到電話?

應該係:
如果小朋友要2nd in 的,這幾天會收到電話通知面見時間,當見完這批小朋友後,會在11月20日一齊公佈所有入圍的結果

i still receive nothing wor....so nervous now! PK is my best choice.

希望我們的小朋友都成功入讀啦!

我地 2 樣都收唔到 ..
噤係唔係即係唔收呀 ..

好唔開心呀

Happymama,
一日未見網上公佈或收到信,都唔好放棄,放鬆一點吧,我都很期待我們的小朋友將來能成為同學仔的,加油啊!

醒目開學勳章

保持平常心, 你可以咁諗...
依家有消息既只係要 2nd in, 但唔代表一定被取錄,
所以, 依家無消息既, 可能你小朋友已被取錄, 只不過未係時候通知你啫, 唔好咁緊張, 對自己小朋友有信心先得架!

原帖由 happymama_jkc 於 09-11-3 21:05 發表

好唔開心呀

Hopefully can get in as we like PK very much.....everyone is so nervous at this stage!

醒目開學勳章

原帖由 happymama_jkc 於 09-11-3 21:05 發表

好唔開心呀

唔好唔開心啦, 要放鬆一點, 因為收到電話是要第二次面試, 因為一些小朋友的評分很接近, 很難取捨, 所以要有第二次面試. 但有一些小朋友在第一次面試已肯定被取錄了,只是要待第二次面試完成後, 才一次過在網上公佈, 取錄信也是那時候才寄出的. 所以現在沒電話並不等於失敗, 以平常心去等待, 最重要是不要讓孩子感受到你們緊張, 他們的壓力不會比你們少呢!

再者,到正式公佈時會有分正取生和後備生, 如果小朋友在後備生名單中也不要氣餒, 因為總會有些家長放棄的, 那時候小朋友還是有機會加入培僑的開心大家庭的!

原帖由 luckymother 於 09-11-4 12:39 PM 發表

唔好唔開心啦, 要放鬆一點, 因為收到電話是要第二次面試, 因為一些小朋友的評分很接近, 很難取捨, 所以要有第二次面試. 但有一些小朋友在第一次面試已肯定被取錄了,只是要待第二次面試完成後, 才一次過在網上公佈, ...

如果係幾時先收到取錄信呢 ??

醒目開學勳章

原帖由 happymama_jkc 於 09-11-4 14:49 發表

如果係幾時先收到取錄信呢 ??

這個可以打電話到學校問一下, 因為年年的情況都不同, 我好明白大家的心情, 因我是過來人, 當年囝囝面試回來, 問他面試問什麼, 他只說好好玩, 因為他面試完出來時有衣服都不整齊, 那時真的好擔心他不被取錄.

We have second interview on next Monday 9 Nov 09 (Mon).

I saw message that someone said willing to give up DBS to Pui Kiu, why?

原帖由 奸奸豬 於 09-11-5 14:49 發表
We have second interview on next Monday 9 Nov 09 (Mon).

I saw message that someone said willing to give up DBS to Pui Kiu, why?
每個人選擇都唔同既,
你應該問當事人清楚d~

Do you know that DBS still teaching Chinese subject by Cantonese not Mandarin?  I have a friend's kid studying there, but she is not that happy, but it is a BIG NAME.

原帖由 wouldbe 於 09-11-5 15:30 發表
每個人選擇都唔同既,
你應該問當事人清楚d~

DBS still use cantonese to teach Chinese.
‹ 上一主題|下一主題