用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一封又一封reject信
樓主: honing
go

一封又一封reject信 [複製鏈接]

醒目開學勳章

當年我個仔報o左5~6間直資/私校, 大部份1st in 已經reject, 得一間有2nd in, 但結果都係入waiting list only.  跟住我就由11月一直到6月不停send 信去, 大大話話都send o左10幾封.... 之不過一直都冇回音.... 到大抽獎又冇運行, 抽第7志願.... 好彩最後叩門入到心儀官津~~~

我好明白不停收reject信o既心情, 舊年呢個時候真係好難過, 但考學校o既o野, 就算平時點叻點醒, 最後都係要講o下運氣. 總之唔好因為考學校o既事而傷害o左親子關係, 亦唔應該因為小朋友考唔到你心儀o既學校而對佢失去信心呀!

大家要加油努力!!  

王國長老

我個女都係細囡, 當年報左6間直資/私校, 到頭來一封又一封reject信, 真係好難受, 我又唔覺囡囡咁差, 佢在學校都品學兼優, 不過係幼稚園唔出名... 心情好擔憂

幸好最後心儀小學由waiting list中錄取左佢, 先至有撥開雲霧見青天感覺.

加油, 未到最後, 未必一定冇機會, 其實到最後先係最多人make decision, 到放棄一d在手既學位出黎, 機會就在最後一兩個月, 唔好太難過!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 labelle 於 09-10-21 23:23 發表
你仔仔係"細仔"嗎?

2月大仔~~

我覺得大細唔係問題,我囡囡係大女,佢同學係細囡,足足細佢半年,真道咪一樣收咗佢同學,反而我個囡一啲消息都冇.

一封又一封reject信

大家唔好咁啦!我個仔都考唔到英華,佢仲係大仔黎,但我覺得無所謂,咪當攞個經驗。小朋友好得意,我見到我個仔面試時都有盡力,所以我已經好開心,一間唔收咪另一間囉,就算間間唔收重有大抽奬。個小朋友考唔到唔係佢唔叻,只係間學校唔適合佢,所以當日表玩咪會唔好。何況間間學校收生表準唔同。好似你要個好活躍的小朋友去培正坐一個鐘再面試,我諗佢一定落選! 又你要個好乖好靜的小朋友面試一d活動教學的學校一樣會失敗,所以面試唔得真係唔好太放在心!!

雖然whywhywhywhy你真係講得好啱,但考完如果間間都reject真係幾難過架,仲有時見到身邊朋友啲小朋友考間間都收,唔駛waiting list,咁嘅心情真係祇有依家緊張仔女嘅家長才明白,但係都係果句,請大家儘量用平常心去對待,唔好太灰,切記香港政府唔會冇書俾你仔仔囡囡讀嘅.

醒目開學勳章

最重要既係搵到一間適合自己小朋友既學校, 就算比你考到幾多間名校都好, 如果無一間係適合個小朋友既都係無用.

原帖由 whywhywhywhy 於 09-10-22 00:03 發表
大家唔好咁啦!我個仔都考唔到英華,佢仲係大仔黎,但我覺得無所謂,咪當攞個經驗。小朋友好得意,我見到我個仔面試時都有盡力,所以我已經好開心,一間唔收咪另一間囉,就算間間唔收重有大抽奬。個小朋友考唔到唔係佢唔叻,只係間學校 ...

唔係間間學校都只係收大囝大囡嘅!所以唔好灰心呀!其實津校&官校都有好多好好架!最好係細佬妹一定收, 唔洗再煩第二次
原帖由 Chincco 於 09-10-21 16:35 發表

我囡囡雖然係細囡, 但成績都好好, 暫時都係未有消息, 只有一間有機會2nd in, 其餘都得個等字, 眼見身邊d大仔大囡都有2nd in機會或連2nd in都唔洗就直接收左, 唉 !
但我屋企無錢喎.....唉 ! 死啦 ! 我兩個囡都係12 ...

我公司都有個同事, 係兩年前嘅事了.. 佢囡囡係九龍塘某名KG度讀(谷得好犀利果間), 個小朋友都幾叻架, 屋企人都幫佢報咗唔少間的知名小學(直資/私校), 點知佢地估都估唔到, 真係一間都無收佢囡囡; 至於講家境, 佢地都唔太差, 有樓有車咁囉; 但真係唔証明D咩嘢, 佢囡囡亦唔係細女... (不過叫做最後好好彩, 6月份比佢派到MARYKNOLL)

想講嘅係.. E個世界無絕對的!!!

That is 命運, don't be too serious, just tried your best and no regret

So moody this few months......from apply to wait for result......

明白每一個收到reject信的心情...
不要給自己壓力, 但亦不要放棄. 老生常談的一句, 化悲憤為力量.
香港學校還有"叩門"這機會.  如果你數一下bg的post, 說叩門成功的個案真的不少.
如果說interview是小朋友發揮表現的機會, 那叩門就是家長發揮你耐心跟付出的機會. 想像一下, 如果你認識的一個小朋友家長(他小朋友成績你覺得比你的差)跟你一同報xx而被reject, 但幾個月後對你說, 我叩xx的門成功了. 真開心. 你有什麼感覺. 起來行動吧. 當中不少super-mami的耐力真的令人驚訝.  看一下charlotte_mon這段, http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2160392&page=1#pid32435725你會容易感受什麼叫付出, 當中不需要什麼技巧, 只要放下自己, 花點時間每個人都可以做到. 繼續努力.

你地唔好有其他的思想啦, 因現在的上課進度十分緊張, 所以請不要勉強"細仔"入班, 這樣做的話, 對小朋友會十分辛苦!  而且家長又辛苦!  小朋友就算差1個月, 心智都有很大的差異!!

我個女係細女,但其實我又唔覺佢差, 英文仲幾好tim,但宜家in 5間, 已經有3間reject左, 其餘2間機會都好微(DGJS & TSL), 當我知道一間又一間reject時, 真係down到極點, 真係無諗過連waiting list都無, 希望其他有2 in既小朋友俾d心機,入到自己鍾意既學校

平常心啦!想當年我大仔考左6間直資都係全部reject。當時好唔開心,唔係因為怕無學校,而係覺得個仔係唔係真係咁差呢?

現在仔仔在一間好好既津校讀緊P2都好開心。(佢都係10月出細既細仔)
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

我報了十一間,有幾間唔收,其他無Second in,有間未in,我都有唔開心,身邊有D朋友同學個個都有Second in,不知是否心理作用,覺得好似比人笑比人睇唔起敢,這種感覺最難受,好彩兒子天生樂觀,他說邊間收就讀邊間,冇小學收,就讀反幼維園和,真天真!!!!

原帖由 vincat 於 09-10-27 16:14 發表
我個女係細女,但其實我又唔覺佢差, 英文仲幾好tim,但宜家in 5間, 已經有3間reject左, 其餘2間機會都好微(DGJS & TSL), 當我知道一間又一間reject時, 真係down到極點, 真係無諗過連waiting list都無, 希望其他有2 in ...

我囡囡係12月細囡, 佢向學校成績都幾好, 名列前茅架, 個人又活潑, 又唔怕醜, 又有禮貌, 表現好淡定架 , 咪一樣咩嘢消息都無 ! 係咪真係因為佢係細囡呀 ?
我身邊幾個細仔,細囡都全軍覆沒啦 ! 唉 !

我仔上年都係細仔, 佢都有1間直資,1間私校收了. 另外還有DBS and SMC waiting lists.  所以我覺得細仔細女係會蝕底d, 但係都唔會完全影響晒. 我覺得反而是小朋友的臨場表現才是最緊要.

說實在, 最後我們以上全部都無讀, 幫他選了津校. 所以說, 現在沒校收不要氣餒, 因為這才是剛開始, 還有成年時間要奮鬥!! 未到出年9月1日都唔知結果呀! 大家加油呀!

原帖由 Chincco 於 09-10-27 19:21 發表

我囡囡係12月細囡, 佢向學校成績都幾好, 名列前茅架, 個人又活潑, 又唔怕醜, 又有禮貌, 表現好淡定架 , 咪一樣咩嘢消息都無 ! 係咪真係因為佢係細囡呀 ?
我身邊幾個細仔,細囡都全軍覆沒啦 ! 唉 ! ...

我兩個女今年k2, 明年就要報考私校或直資做保險. 唔知點解, 我巳打定輸數會冇一間收佢地. 因為佢地而家4歲, 仍然超怕醜, 見陌生人唔出聲. 如果佢地呢d表現仲改唔到的話. 根本一間我都唔駛報. 因為係零機會. 阿Q d想, o甘我咪可以慳返啖氣, 唔駛四維樸, 索性大抽獎. 所以而家係睇兩個女幾時開"hill"
‹ 上一主題|下一主題