用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阿囡仲未戒到片, 下年返k1點算?
go

阿囡仲未戒到片, 下年返k1點算? [複製鏈接]

阿囡就來23個月大, 但仲未戒到片, 下年返k1點算?
   0    0    0    0

仲有成10個月時間,應該無問題ge!我個仔出街同瞓覺都要著!5洗怕,一定有人陪你!

醒目開學勳章

我小朋友29個月啦,
仲係出街同訓覺要用片片
努力同佢戒緊~

返到學校佢見到同學仔去廁所就會習慣自己如廁ga la, 我個女都係咁

原帖由 princess_sumyin 於 09-10-21 16:59 發表
返到學校佢見到同學仔去廁所就會習慣自己如廁ga la, 我個女都係咁

咁剛剛上學時, 學校會唔會幫小朋友戒片咖? 唔通上學仲著片咩?

會呀,我個女是細女, 剛上學時仲著住片, 之後返左一個星期學就識去廁所了, 冇再著片

醒目開學勳章

回覆 6# Denisech 的文章

吾使太擔心,我呀仔都在戎片中,睡覺出街都要用,現在24個月大,孩子一天一天長大幾個月之後可能吾同晒.

原帖由 Denisech 於 09-10-21 15:07 發表

唔洗急呀, 有無返nursery? 有就, 好快自自然然會戒左.

醒目開學勳章

5怕,仲有成年時間,可能下個月佢自己自然戒到呢!

我已經嘗試幫阿囡戒片成四個月喇, 但佢都好抗拒咁, 佢寧願疴係地都唔肯坐potty, 真係俾佢激死.

係戒就最好自己幫佢戒,若你真想要報名校幼稚園,好多都要人戒左片。

唔緊要, 學校一定要辦法幫佢
原帖由 Denisech 於 09-10-21 15:07 發表

原帖由 2023 於 09-10-25 13:33 發表
唔緊要, 學校一定要辦法幫佢

同意... 我都覺得學校係有辦法幫佢戒...

話說我個女由 18 個月開始(2008 年 6 月), 我已經幫佢戒片, 其實我知佢係有意識知道幾時需要 vv and poo poo, 但就一路都好抗拒戒片, 唔肯講去 toilet, 一定要有片片先肯去, 結果搞左好耐都唔得, 到左冬天又停左無幫佢戒... 直到今年 5 月, 我見天氣回暖, 又再開始戒片大計, 但始終都唔成功...

到左今年 9 月返 K1 喇, 一個星期瀨左 2 日 vv, 日日都帶定 2 條底褲仔響書包... 但... 好神奇啊!! 到左第 3 日居然無瀨, 之後第 4 日, 第 5 日.... 如是者到而家差不多兩個月了, 佢都無再瀨過, 係連晚上都無瀨(當然, 我仲未放心, 所以而家係日間無片, 晚上仍然著片, 以防萬一), 所以我覺得個 B 只要肯講(或識得示意表示)比你知佢有需要, 就已經成功一半, 想迫都迫唔黎.

我覺得我個女成功戒片, 學校方面真係功不可沒!!

:cheeze:  :wave:

我個仔2歲9個朋喇, 都仲未戒到, 老師幫佢佢都唔肯, 我由舊年5月開始戒, 學戒年半喇, 死未...原本佢都肯同我地講VV及PP, 點知由6月尾同佢去完旅行返黎就唔肯去廁所....係去旅行中佢都肯去廁所VV及PP, 但由佢一病左個日開始就唔肯至今........

我個女2歲開始介片.
初時因為未識表達, 所以不肯坐廁.但都要固定要她坐, 最多唔痾.平日最好不上片, 只是出街/睡覺用.
切勿強迫小孩, 最好有意識才做, 成功感會大d.
差不多1-2星期, 她開知道要去, 就可以在日間介啦.
到2.3個月, 她已不用片, 到現在2.5個月, 晚間在外出都不用上片, 晚上會醒叫姐姐幫她坐廁. interview k1 時都不用片, 老師會鍾意d.
其實不用擔心, 要介就要忍得她賴, 是必經過程.

有個幼稚園姨姨同我講, 返 k1 都可能有 2,3 個小朋友仲著片, 每次佢地去 toilet 都會有姨姨幫手, toilet 仲有一大包片片 stand by

請問邊間幼稚園會問小朋友介左x先收?我kln tong in 左幾間都無呢個問題wor!
‹ 上一主題|下一主題