用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 聖馬加利選邊間﹖
go

優才 聖馬加利選邊間﹖ [複製鏈接]

兩間都收着仔仔﹐選邊間﹖

0    0    0    0

我會揀聖瑪加利,因為佢哋係用英語教學,又注重三文四語,而且辦學年資較長.

我会揀優才。上年小女幸運地都考獲此两間小學,雖然两間都沒有入讀,但就被優小校長老師對教育的熱誠及培育小孩的方法深深感動,既然你仔仔是資優生,更加適合入讀優小,我所知道學校是資優生雲集,是有系统培育及發掘資優生,亦曾有優小畢業生跳級考獲會考狀元,學生很喜愛上學,最難得是學校不是傳统小學的教學模式但學術成績卓越,老師師資是全港最佳,更是專科專教,視學報告佳,英數程度很高。
原帖由 dong-dong 於 09-10-20 23:02 發表
兩間都收着仔仔﹐選邊間﹖個人比較喜歡聖馬加利外語環境﹐但又喜歡優才教學方法﹐我小朋友是資優生﹐在語言及數學方面都頗有天份﹐如果是你﹐怎樣做選擇﹖ ...

SMC有良好的外語環境,是一所不錯的學校!

但本人比較喜歡優才的教育理念和特色。
優才小班教學(24人), ,比較着重發展個人興趣和專長,所有小一生須參加多元智能測試,找出其才華所在,設有76班才華班供學生選收(不另收費),加以裁培,學習過程,不重抄寫,無需做大量無謂機械式的功課,重質不重量,讓學生有更多時間閱讀及作課外活動
專科專教。有多位NET教授英語課英文程度高,小一有普通話課,循序漸進地由小二開始用普通話教中文。一條龍直升優才中學,如無記錯優中是Band1英文中學!
(如有錯請指正)

謝謝﹐我最終選擇去優才留位啦

原帖由 Felixcwt 於 09-10-20 23:14 發表
我會揀聖瑪加利,因為佢哋係用英語教學,又注重三文四語,而且辦學年資較長.

優才辦學年資較長, 已辦學1X年!

原帖由 coachnewspaper 於 09-10-21 00:27 發表
我会揀優才。上年小女幸運地都考獲此两間小學,雖然两間都沒有入讀,但就被優小校長老師對教育的熱誠及培育小孩的方法深深感動,既然你仔仔是資優生,更加適合入讀優小,我所知道學校是資優生雲集,是有系统培育及發掘資優 ...

coachnewspaper,

既然優才咁好,深深感動你,咁為何當年不入讀呢?有另一間學校更能深深打動你?可否請教係邊一間學校?

很高興dong-dong和我的小朋友在來年成為同學。

我個女10月7日去聖瑪加利面試,還未有第二次面試的消息,但我上星期收到優才的取錄信後,已決定不會考慮聖瑪加利的了。

我選擇優才的原因是喜歡這間學校的教學理念,希望小朋友讀得開心,優才是中文學校,但英文程度很高,我擔心若果入讀聖瑪加利的話,中文會比較差。

以上是我個人意見,是針對我女兒作出我選擇。

其實聖瑪加利都係小班教學(24-28人), 也是較着重發展個人興趣和表達自己意見,學校有不同才華班供學生選收(不另收費), 等學生可以有多元化發展. 學習過程,亦係不重抄寫,重質不重量,讓學生有更多時間閱讀及作課外活動。

學校有多位NET教授英語及不同學科,英文程度高,有20%外籍學生, 所以英語環境好好.  小一開始用普通話教中文。一條龍直升中學.  學校仲可以多學一種外語(法文, 西班牙文, 日文), 都係外籍人士教授.

其實聖瑪加利同樣好注重中文, 只係所有其他科目都用英文教, 咁相對係學到既中文詞彙上會比外面其他官津少一點, 不過呢d係可以係日常生活中累積到返嚟, 我地生活係一個中國人社會, 要學好中文唔難, 所以並唔係聖瑪加利中文較差, 只係針無兩頭利, 想要一個好既英語環境, 中文就要花長一d時間.

請問ST Margaret小一用普通話教中文, 如果小朋友聽唔明, 老師會唔會用一些廣東話講解呢?

ST Margaret 啲老師是否大部分很有愛心和耐性? 流失量高嗎? 有冇一些專科專教?整體師資如何?

ST Margaret小一家長是否頭幾個星期可以入學校與小朋友一起午餐?

原帖由 cylokmum 於 09-10-23 13:59 發表
請問ST Margaret小一用普通話教中文, 如果小朋友聽唔明, 老師會唔會用一些廣東話講解呢?

ST Margaret 啲老師是否大部分很有愛心和耐性? 流失量高嗎? 有冇一些專科專教?整體師資如何?

ST Margaret小一家長是否頭幾 ...

1)小一開初都會用少少廣東話, 但之後就續漸減少.

2) 當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚. 今年學校有部份科目已實行專科專教.  師資可以參考學校網頁. (真係唔係好多學校show 老師的qualification架)

3)今年好似只有9月份可以陪食lunch咋.
其實係一家四口子

{今年學校有部份科目已實行專科專教}

今年開始? 部份科目?
- 唔知有冇記錯, 貴校既 Comprehensive Review Report, 寫明好多老師係 non-subject trained 喎。

{當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚}

- 老師有幾嚴呀? 流失量有幾多呢?

原帖由 一家三口 於 09-10-23 15:02 發表

1)小一開初都會用少少廣東話, 但之後就續漸減少.

2) 當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚. 今年學校有部份科目已實行專科專教.  師資可以參考學校網頁. (真係唔係好多學校show 老師的qualification架)

3)今 ...

請問貴校學術水平如何?  有冇公開試成績參考吓?

原帖由 G-Ma 於 09-10-21 15:08 發表
其實聖瑪加利都係小班教學(24-28人), 也是較着重發展個人興趣和表達自己意見,學校有不同才華班供學生選收(不另收費), 等學生可以有多元化發展. 學習過程,亦係不重抄寫,重質不重量,讓學生有更多時間閱讀及作課外活動。
...

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:49 發表

我都想知呀, 成日有家長話聖瑪加利英文好, 多net teachers, 很好奇該校的公開試成績如何.

醒目開學勳章

原帖由 rachncurtsmom 於 09-10-21 13:56 發表
很高興dong-dong和我的小朋友在來年成為同學。

rachncurtsmom, dong-dong:

很高興我們的小朋友在來年成為同學。

我的小朋友無報考聖馬加利,但就早已心儀優才,現在可以入讀,好開心!:loveliness:

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:40 發表
{今年學校有部份科目已實行專科專教}

今年開始? 部份科目?
- 唔知有冇記錯, 貴校既 Comprehensive Review Report, 寫明好多老師係 non-subject trained 喎。

{當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚}

- 老師 ...

專科專教, 係一位今年專科教中文科的老師講給我知的. (去年她需要教埋初小數學科)
Comprehensiv Review Report 係早年的報告, 會唔會係老師去左進修呀. 妳可以嘗試入學校網頁, 可以看到老師的qualification. (唔係間間學校有得睇)

http://www.smcesps.edu.hk/staff.php
老師比較嚴, 係可能唔想課堂秩序鬆散.

其實係一家四口子

原帖由 Felixcwt 於 09-10-20 23:14 發表

If you count 聖瑪加利 from 'Band 5' era, it is longer than 優才.
But if you only count DSS, 優才 should be longer than 聖瑪加利.

問題

原帖由 fongyuen 於 09-10-21 10:29 發表

coachnewspaper,

既然優才咁好,深深感動你,咁為何當年不入讀呢?有另一間學校更能深深打動你?可否請教係邊一間學校?

good,question,佢話(老師師資是全港最佳),係佢先夠膽咁講。

原帖由 lauerica 於 09-10-24 11:37 發表

good,question,佢話(老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad師資是全港最佳),係佢先夠膽咁講。

唔係學校自己講, 係幾年前某報做過統計而講既!!!!!!!(當年有晒數據)

不過事隔咁多年, 依家情況仲係唔係咁就唔清楚?

今年小學部先有第一批學生升上中一, 所以暫時無公開成績.

現時中學中二以上既學生都係街外收生, 並唔係小學直升, 所以成績未必可以作準.

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:49 發表
‹ 上一主題|下一主題