用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 09-10 (K1 同学 分享会)........
樓主: zitaeric
go

09-10 (K1 同学 分享会)........ [複製鏈接]

再做家長風紀

delete delete

我都經常見到d小朋友嘔同暈車浪
有幾個就日日放學都"爛醉如泥", 返佐成年學, 無乜邊日係清醒的, 瞓到咁"淋"坐車, 其實都幾危險!

原帖由 Sumyeema1 於 10-4-13 15:29 發表
再做家長風紀

近來天氣潮濕,學校的lobby 濕漉漉的,可能是這個原因,今天小朋友們不能在 playground 玩,所有學生直接上課室。

我今天做“樓梯” 風紀,發現有的小朋友無精打采,其中一兩個挂著 Nanny Bus 的校車牌。 我估計 ...

長高了

長高了

這個星期氣溫又回升, 女女要求換夏天校服, 並告訴我班上的某某已經換校服了。穿上格仔裙,發現她長高了,去年大一點的校服, 現在剛剛好。小女笑瞇瞇地說:mami, 我好中意格仔裙。

翻看女女的課本,發現多了一些邏輯和思考的功課,e.g. 找不同,配對等。怪不得最近她每天晚上都要求和我一起玩游戲。

小小分享,女女有一套“Where’s Wally?” 系列,百玩/看不厭。 開始是我陪她玩,現在她可以自己找物件。 這套“Wally” 可以訓練她的專注力,又可以學會一些平時接觸不到的英文詞。

歡迎各位家長分享你們的故事。

hopefully, they will get used of the travel when getting older.

原帖由 chroma-shine 於 10-4-20 13:10 發表
有幾個就日日放學都"爛醉如泥", 返佐成年學, 無乜邊日係清醒的, 瞓到咁"淋"坐車, 其實都幾危險!

我覺得,有d小朋友係憤性上車就訓,到落車先醒(因為我細個返小學都係咁,日日搭校車就訓,到落車前一條街就起身架)
不過我都有教我個女,最好唔好訓,不過佢都有時係咁,可能仲細卦......
原帖由 chroma-shine 於 10-4-20 13:10 發表

昨天早上太趕,忘記幫小女噴蚊怕水。 晚上回家見到她,嚇了一跳,臉上被咬了十多個紅點,連眼皮也被咬,雙腿也是一樣….好心痛。

想請教一下各位家長,你們用什麼防蚊用品?  謝謝。

我的防蚊心得:

冇雨落日子,返學前 -
通常會用"花露水"開水沖涼,有防蚊作用

有落雨的日子 -
會塗bb用的"防蚊cream"(全身用得) + "蚊貼"

書包 - 預備定一支"止痕藥膏",有痕就揾老師叫EE幫手渣
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 107# zitaeric 的文章

thanks zitaeric for your reply.

may i know the brand name of "bb用的"防蚊cream"(全身用得) " and "止痕藥膏"?

支Gel 在 chicco 買, 話可以塗面都得...

支 止痕膏 是 醫生 開的, 上次阿囡俾d蚊咬到好腫, 要用佢先消到....

回覆 109# zitaeric 的文章

oh, i see.  thanks.

我地住開西貢, 好多時都會同隔離鄰舍"研究"防蚊方法.
蚊膏: 我地用 Alfresco Anti Bug Bite Moisturizer, 面都可以搽的 (Sogo, Jusco, 千色店有售)
另外, 滴露開稀, 噴响身,手腳都好有效, 不過, last得唔耐.  
學校每日都要帶一條濕毛巾仔返學, 我地都會放滴露, 比佢食完茶點, 抹下手仔, 面仔, 既消毒又防蚊, 阿女話, d同學問佢點解佢條毛巾咁香嘅~

蚊咬: 用肥皂水敷响蚊咬的地方, 鹼性可以中和蚊的毒液, 用清水洗淨後, 搽d無比膏.  中和佐毒素先, 再搽止痕膏功效會好d的.  
有時响郊外, 無肥皂水, 如果唔嫌核突, 口水都是可以中和到毒素的.
如果太腫, 就要搽醫生開的藥膏.

原帖由 Sumyeema1 於 10-5-5 10:30 發表

昨天早上太趕,忘記幫小女噴蚊怕水。 晚上回家見到她,嚇了一跳,臉上被咬了十多個紅點,連眼皮也被咬,雙腿也是一樣….好心痛。

想請教一下各位家長,你們用什麼防蚊用品?  謝謝。 ...

嘩! O_K 好有研究喎, 真係學到嘢......

回覆 111# O_K 的文章

thanks O_K for the information of 蚊膏.

i read another bk post, one mami suggested to use Vaseline Healthy White cream (HK$32 per bottle), i have used it for my daughter for a few days, no more mosquito bite...

危險 雨褸

今午很大雨在學校見到兩位小朋友. 佢地都穿著同一款雨褸,這件雨褸是我第一次見,我一望,就覺得非常之危險,它最危險之處就是雨褸帽有一幅透明膠蓋着臉部,兩個小朋友穿了就好像放了個膠袋在個頭到咁,塊透明膠大到直蓋到佢地個鼻同口之間.我見搭校車的那位比較矮小的,因為有水氣同雨水,塊臉罩給些水氣黏着塊臉,見到個小朋友耍好大力去呼吸,整塊面罩也蒙查查,連睇路都應該有問題...点解有咁危險的雨褸買,又点解会有家長揀俾佢地的小朋友,就算再大雨,要不整塊臉也要封着呢??

pool

anyone knows when our kids will play in the small swimming pool?  need to buy a new "2 pcs" for my daughter.

我女兒也坐校車,路很遠,慶幸如果有同學陪她玩,她便不會睡覺,所以我常鼓勵她在車上跟同學玩遊戲。她在校車上學了許多歌,又認識了許多不同班以至不同級的朋友,每天下車都是歡天喜地的。

昨天接到小女班主任的來電邀請做義工,應該六月底玩水池了, 記得預備好比基尼泳衣呀。

原帖由 Sumyeema1 於 10-5-11 11:25 發表
anyone knows when our kids will play in the small swimming pool?  need to buy a new "2 pcs" for my daughter.

hi sam

where can i buy where's wally

thks

回覆 16# Sumyeema1 的文章

hi Sumyeema1

where can i buy where's wally

THKS

回覆 119# mmmng 的文章

i bought it from Dymocks.
‹ 上一主題|下一主題