用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教高小家長 [複製鏈接]

小女被SMC取錄入讀2010小一, 我知道小一至小二是活動教學, 但小三之後傾向傳統教學, 想了解多些高小的情況:

1. 有家長話高小課程深咗, 做功課時間長咗, 請問每日大概幾多樣功課?小朋友有冇時間喺學校完成部分呢?
2. 高小的上課形式與初小有很大分別嗎? 高小多唔多分組討論?
3. 高小考試/測驗壓力大嗎?
4. 小朋友要隔過星期六返學, 家長/小朋友會覺得辛苦嗎?
5. 在英語環境下, 小朋友會對中文缺乏興趣嗎?他們的中文程度如何? (因担心應付唔到334中文考試)
6. 睇其他家長討論區, 得知主科會每年分組, 但每組的進度不同(如P2 maths), 高小有同樣情況嗎? 分組是按成績嗎? 這是否變相分"精英班"?(本人不認同精英班, 因為增加家長&小朋友壓力)

總括而言, 小朋友在高小甚至中學階段, 仍能持續愉快學習嗎? 學校會持繼注重創意思維, 多元發展嗎? 還是只"谷"成績?

謝謝

0    0    0    0

我小朋友讀小三.  
我只可以說 : 有考試就有壓力.....
其實係一家四口子

1. 有家長話高小課程深咗, 做功課時間長咗, 請問每日大概幾多樣功課?小朋友有冇時間喺學校完成部分呢?
>>> 高小之後功課係多左, 深左, 每日大概4-5樣左右, 一般1-1.5小時內可以完成, 但有時做project, 測驗, 默書可能需要時間長一d.  不過相比其他小學其實smc唔算多功課.

2. 高小的上課形式與初小有很大分別嗎? 高小多唔多分組討論?
>>> 基本上上課形式分別唔係好大, 不過老師要求會嚴格左.

3. 高小考試/測驗壓力大嗎?
>>> 睇家長自己要求, 其實考試測驗並唔算太深, 但如果家長要求高分咁當然壓力會大.

4. 小朋友要隔過星期六返學, 家長/小朋友會覺得辛苦嗎?
>>> 星期六要返長短周其實真係幾辛苦, 不過smc多學一種外語, 時間上係唔夠用, 所以長短周就當參加興趣班lor.

5. 在英語環境下, 小朋友會對中文缺乏興趣嗎?他們的中文程度如何? (因担心應付唔到334中文考試)
>>>學校都好注重中文科, 英文同中文既節數係一樣.  到中學334仲有好長一段時間, 學生仲有好多時間學習.  而且smc呢類學校因為注重表達自己意見, 係334環境下會較為有利.

6. 睇其他家長討論區, 得知主科會每年分組, 但每組的進度不同(如P2 maths), 高小有同樣情況嗎? 分組是按成績嗎? 這是否變相分"精英班"?(本人不認同精英班, 因為增加家長&小朋友壓力)
>>>進度唔同都係短期既事, 始終一學年要教既課程大家係相同.  學校分組係按成績, 主要目的係相程度相等既放係同一組, 咁老師可以更好控制教學進度, 較弱既會拖慢d教, 確保學生理解到課程.  其實分邊組大家都唔需要有壓力, 只要目標係想小朋友學到野, 家長唔好比壓力比小朋友, 循序漸進就會ok.

G-Ma,

Thank you very much for your detailed answer. Which modern language is your kid studying? Is she/he enjoying the study?

regards,
cylokmum

Hi cylokmum,

My girl is studying French.  She loves it very much.

G-Ma

原帖由 cylokmum 於 09-10-20 09:47 發表
G-Ma,

Thank you very much for your detailed answer. Which modern language is your kid studying? Is she/he enjoying the study?

regards,
cylokmum
‹ 上一主題|下一主題