用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 今天小孩面試
go

今天小孩面試 [複製鏈接]

我的小孩今天下午去面試,試後我問他懂不懂回答問題,用甚麼語言問問題等等,誰知他牙擦擦說他懂得答,還說他手上有一個紅章是因剛才答的得好獎勵的,不過我懷疑是他因表現太差一早被老師Game over!但他又說有其他小朋友也有紅章,所以我想問有沒其他少朋友面試遇到這種情況?此外他還說今天的問答全部是英文沒有用國語,不知其他小朋友是否一樣?
   0    0    0    0

一定有國語,因為學校講到明有;&我問個女點答國語問題,佢話佢唔想用國語&其他小朋友都用廣東話,所以佢用左廣東話

不过如果是国语的话应该听得懂的见他平时和我大陆亲戚小孩子说道头头是道。因他昨天面试后硬说二个小组活动俱是用英文所以我才觉得奇怪!无论如何希望他能成功!

原帖由 你好嗎 於 09-10-18 10:23 AM 發表
一定有國語,因為學校講到明有;&我問個女點答國語問題,佢話佢唔想用國語&其他小朋友都用廣東話,所以佢用左廣東話

HI

我女女話老師有用英文問佢地, 但國語就無.

可能個個老師唔同呢,我呀女問我培僑係講乜野話,因為老師用有普通,廣東話話同英文問佢,佢話有集體遊戲玩,有呼拉圈的,老師問D乜就唔係好記得了。唔知有無其他小朋友記得問D乜?我八掛都想知下呢。
我覺得面試安排得好好,等緊的時候可以問校長知多D有關培僑的情況,又有校車,校長亦直話直說,感覺好真唔刻意去掩飾。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

貢獻勳章

我個女話老師在開始活動前有用普通話問小朋友的名,是一個個問的,然後說故事同玩遊戲(可能一齊,她分不開2者),老師有問問題。跟著去另一度,老師用英文問小朋友名,再說了故事,呢個好肯定,因我個女說出了英文故事的名,她說英文班老師都有講呢個故事。之後就有得畫圖畫(我唔記得她講的是之前定之後),然後落留下找我。

希望一次ok...我同琳琳勁勁鍾意培僑,聽完校長的對話,覺得他應該超有耐性,因我地家長不停出入,一定狂問差不多的問題,他都是好詳盡的答^^

我個女話,有普通話/英文和集體遊戲3部份.老師有個別問問題,亦有「舉手」答題,成個面試好好玩,問她有什麼問題,除了"What's your name? What's your favorite colour?"跟文字指示填色外,其他的她說開心到乜都唔記得lu.

但她強調老師好好人,如果小朋友唔識答,會用廣東話提示和幫忙.她很喜歡這學校呢!

重有,我個女話畫左一張畫,有baba,mama,佢&細佬!
希望佢得啦,真係好擔心
‹ 上一主題|下一主題