用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 感覺統合
go

感覺統合

有冇媽咪既小朋友有呢個問題? 到底到最後會唔會醫得好呢?

我小朋友也有這個問題, 找職業治療師做訓練會有幫助。平時俾小朋友接觸多有些有質感的東西, 如樹葉, 沙, 未煮熟的通粉, 乾花等。多些帶佢去遊樂場玩千秋, 滑梯, 氹氹轉等。到圖書館借些有關感覺統合的書看吧。

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-10-16 23:58 發表
有冇媽咪既小朋友有呢個問題? 到底到最後會唔會醫得好呢?

原帖由 ktv 於 09-10-18 17:36 發表
我小朋友也有這個問題, 找職業治療師做訓練會有幫助。平時俾小朋友接觸多有些有質感的東西, 如樹葉, 沙, 未煮熟的通粉, 乾花等。多些帶佢去遊樂場玩千秋, 滑梯, 氹氹轉等。到圖書館借些有關感覺統合的書看吧。

...

咁請問你小朋友治療咗幾耐就見效, 同埋對專注力&活躍係咪有改善到呀?你介唔介意話我知你小朋友响間做治療架?

我小朋友做小組感覺統合訓練1個月, 跟著做個別感覺統合訓練1個月, 直到現在都做緊。佢之前愛側著頭走路, 而家訓練後就冇了, 也冇咁怕剪頭髮, 吸塵器聲。對一些粗糙嘢也冇咁敏感, 不過對我小朋友的專注力&活躍暫時好似冇乜直接影響。
我小朋友在協康會做訓練的。

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-10-18 23:20 發表

咁請問你小朋友治療咗幾耐就見效, 同埋對專注力&活躍係咪有改善到呀?你介唔介意話我知你小朋友响間做治療架?

版主

其實 可以去聽下有關感覺統合的講座, 了解一下

內容簡介:
什麼是感覺統合?
感覺統合是否適合所有學習障礙學生?
家長如何在家運用感覺統合幫助子女?
講者簡介:陳薏鈴女士 ~
資深註冊職業治療師(現於博思會任職)
http://www.asld.org.hk/contactus/form/Act_SLD%20Talk2.pdf