用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去IN學校,你地會唔會帶埋姐姐去幫手?
go

去IN學校,你地會唔會帶埋姐姐去幫手? [複製鏈接]

醒目開學勳章

會同先生一起去,姐姐會唔會去?好似多個人幫手係咪好D?
   0    0    0    0

兩個大人去, 乜都夠啦,

我自己一個人帶仔仔去咋.

最好唔好同工人去,入去都係父母陪.
原帖由 sharon26788 於 09-10-16 21:38 發表

醒目開學勳章

入去就一定唔會,諗住有D濕碎野或者其他幫下手

去interview 唔洗帶好多野, 自己湊都得!

無野雖要工人幫手,分分鐘比老師見到仲衰,好似好依賴個工人噤!

better not......

One critical success factor during KG interview is to maintain a good mood of the kid.  If your maid can help, it's no harm to bring her along.

Last year we haven't brought my maid along in 2 interviews.  The result was my girl cried so heavily that we cannot finish the interview.  Then I bring my maid along in subsequent interviews and at least my girl was not crying then.

It's all really depends on the relationship between the maid and your kid.  Certainly, you cannot let the teaches see that your kid is heavily depending on the maid.

如果自己一個, 都可以帶姐姐去, 幫手拎下野都好.
妳行去報到/詳情既時候, 都有個人睇住小朋友.
但入去面試就唔好叫姐姐一齊入去.
如果倆夫婦去, 當然唔洗叫工人啦~~
人地會覺得妳地湊唔掂個人, 乜都旨意工人.
我覺得係咁~~

如果小孩太跟姐姐, 絶不可帶, 妳一帶她入去見, 不見姐姐,她可能哭, 那便玩完.

有爸媽在, 有什麼解決不了?

都認同係有D媽咪的建議, 如果BB太依賴姐姐, 帶埋去都無問題.

老實講, 小朋友0甘細, 如果父母要工作, BB跟姐姐, 我覺得係人之常情來的. 他們1天十幾個鐘對住. 我地放工之後. 都係對住佢幾個鐘炸..

反而要話比人聽, 姐好幫到手可以妥善照顧BB, 可以安心工作, 也同時要表現父母與BB關係係好CLOSE就得啦.

原帖由 sharon26788 於 16-10-2009 21:38 發表
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

我好后悔今日自己帶佐姐姐去....

原帖由 beansan 於 09-10-17 17:49 發表
都認同係有D媽咪的建議, 如果BB太依賴姐姐, 帶埋去都無問題.

老實講, 小朋友0甘細, 如果父母要工作, BB跟姐姐, 我覺得係人之常情來的. 他們1天十幾個鐘對住. 我地放工之後. 都係對住佢幾個鐘炸..

反而要話比人聽,  ...

老實講,我諗老師會認為無工人姐姐跟住比有姐姐跟住會較好,因為老師會認為點解要工人姐姐幫手呢,自己做父母湊唔掂咩?我想老師都不會諗到那些姐姐好幫到手可以妥善照顧BB, 令到父母們可以安心工作等...如果要帶幫手攞下野唔緊要,最好唔好比老師見到啦!純粹個人意見,都只希望比老師好印象.

我之前IN 兩間 (兩間都收我小朋友), 兩次我都有帶埋姐姐入去, 因為我自己一個人顧唔到咁多嘢 + 睇實小朋友(事關我個囡囡太活潑, 要週圍走 )。

兩個人去最主要係一個填 form 、填資料 & 聽職員講解; 另一個就睇實小朋友、同佢玩( 等佢唔好四圍走、搞破壞) ~

但係如果爸爸一齊去, 就無需要姐姐陪; 又或者如果妳小朋友好乖、斯斯文肯坐定定, 妳自己一個去都冇問題 ...

我諗可能有D老師自己都有請工人的. 如果有需要我係會帶的.

我有聽過有學校會問平時是誰照顧的, 其實帶吾帶, 都有機會知道係誰照顧的. 如果可以當然係父母去啦, 但如果父母吾係次次都得閒, 找姐姐幫我認為係OK的.

只係個人意見. 大家自己衡量下.

原帖由 luilui007 於 18-10-2009 00:20 發表

老實講,我諗老師會認為無工人姐姐跟住比有姐姐跟住會較好,因為老師會認為點解要工人姐姐幫手呢,自己做父母湊唔掂咩?我想老師都不會諗到那些姐姐好幫到手可以妥善照顧BB, 令到父母們可以安心工作等...如果要帶幫手 ...
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.
‹ 上一主題|下一主題