用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價面試形式
go

創價面試形式 [複製鏈接]

大家好! 今年要為小女安排k1 喇! 創價都係我心儀的其中一間。知道該校並無開放日, 但都去過參觀學校環境, +分之理想。但請問大家知唔知他們面試安排是怎樣呢? 只同小朋友傾談或跟家長一同面試呢?

多多指教!
   1    0    0    0

係家長+小朋友一齊入去, 主要係問家長, 例如平日邊個揍小朋友, 放假去邊度玩咁。當年老師無叫我個小朋友答問題, 只係俾左幾個玩具生果, 睇下佢知唔知邊個係apple。

你最好早少少去到學校, 可以俾小朋友上禮堂玩一陣, 學校會安排d車仔, 玩具咁, 俾小朋友warm up下, 之後interview佢地就唔覺緊張。

仲有呀!! 老師會問家長對小朋友將來有咩期望

咁佢地迷in家長? 佢地只揀專業人仕?

點解你會咁講嘅 我又唔覺喎祐祐D同學仔父母各行各業都有架

哦~ 家長嘅interview表現都好最要, 大人同小朋友都大壓力架喎

原帖由 roots 於 09-11-4 11:01 發表
我覺得唔關事,最主要睇下家長同學校的教學概念一唔一致。

原帖由 MAYMAYNG 於 09-10-19 15:36 發表
仲有呀!! 老師會問家長對小朋友將來有咩期望
重有會問湊小朋友時有無遇到d咩問題,會點處理。小朋友方面就會睇下識唔識聽老師指示(將蘋果比媽咪、擺返落籃度),問邊個帶黎,睇圖畫,問揀單問題。

Thanks for sharing

只可惜今年真係好多人爭, 我怕無論小朋友識答晒問題及做足晒老師指示, 家長答得幾好都好, 機會都好微, 唯有抱平常心, 輕鬆面試吧~

原帖由 jk923 於 09-11-5 14:52 發表
重有會問湊小朋友時有無遇到d咩問題,會點處理。小朋友方面就會睇下識唔識聽老師指示(將蘋果比媽咪、擺返落籃度),問邊個帶黎,睇圖畫,問揀單問題。 ...

雖然今年真係好多人考 但又唔好咁灰心, 可能你會得呢!!!!  最緊要唔好咁緊張, 其實學校interview嘅氣氛都好好架
原帖由 phoebe37 於 09-11-12 14:54 發表
Thanks for sharing

只可惜今年真係好多人爭, 我怕無論小朋友識答晒問題及做足晒老師指示, 家長答得幾好都好, 機會都好微, 唯有抱平常心, 輕鬆面試吧~

...

醒目開學勳章

原帖由 roots 於 09-11-4 11:01 發表

我又唔覺只IN家長,小朋友同家長都會~
我同HB都唔係專業人仕黎,2B都好好彩入到~
輕鬆D答都OK,只要你表演到同學校理念一致,都大機會架,而小朋友就要有禮貌,入去叫老師早晨.午安,走就泊好凳仔,同老師BYE BYE,我個時都係咁,你做時小朋友就會跟住你做,咁都係好既表演嘛!

真的多謝你鼓勵
希望遲些有機會係度報喜啦

原帖由 MAYMAYNG 於 09-11-13 15:36 發表
雖然今年真係好多人考  但又唔好咁灰心, 可能你會得呢!!!!  最緊要唔好咁緊張, 其實學校interview嘅氣氛都好好架

等你嘅好消息呀
原帖由 phoebe37 於 09-11-15 00:45 發表
真的多謝你鼓勵
希望遲些有機會係度報喜啦

唔需要比壓力自己及小朋友, 其實小朋友如果 interview 當日係夠精神的話, 咁就冇問題, 但都好講臨場表現, 有 D家長係屋企同小朋友日日操, 但interview當日佢怯場或者眼瞓, 咁就可能樣樣都唔肯講, 順其自然吧!!!

講得岩, 順其自然

原帖由 heiyiumama 於 09-11-17 12:13 發表
唔需要比壓力自己及小朋友, 其實小朋友如果 interview 當日係夠精神的話, 咁就冇問題, 但都好講臨場表現, 有 D家長係屋企同小朋友日日操, 但interview當日佢怯場或者眼瞓, 咁就可能樣樣都唔肯講, 順其自然吧!!! ...

我都好緊張呀, 我明天8:45am interview...

大家唔駛咁緊張,
最緊要用心同老師傾吓就得架喇,
而且創價啲老師個個都好好人架!

The interview was great .  The Teacher mainly focused on parents rather than on kids.  She asked many questions of our family and my kid and i HAD TRIED my BEST to answer.  One more thing i am very impressed is that they allow both dad and mom to come in for the interview. And we didn't have to have a LONG LINE UP outside the cold street.  I can feel the warmth and heart from this beautiful school.
原帖由 patBmom 於 09-11-20 21:18 發表
大家唔駛咁緊張,
最緊要用心同老師傾吓就得架喇,
而且創價啲老師個個都好好人架!

創價面試形式

我地 上星期就in 左, 一入到去都已經好多人, 雖然都早左15分鐘到, 但登記左之後, 老師都叫我地上樓上玩10分鐘輕鬆下先, 到我地落返黎都仲要係門口等多一個..基本上 soka interview 都唔係難, 都係要小朋友有 禮貌, 認水果, 看圖書, 過程有問小朋友亦有問家長, 不過都好睇你派中邊個miss 同你intervew囉, 我地就唔係咁好彩, 遇到個miss 比較唔識氹小朋友講野既, 佢對大人講野亦係令人有d 壓力既...我個小朋友都雖答到老師8 成問題, 不過唔知學校收生標準係d 咩, 最後入唔到都無計, 有時 interview 真係要配合天時地利人和..

我地11月29號面試呀!
都好驚學校會睇backgroung
最好就梗係唔睇啦
同埋佢問咩問題架
可唔可以講detail一d呀?
因為我實在係好緊張!
希望bb成功入讀soka啦!
加油!
‹ 上一主題|下一主題