用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑小朋友讀寫障礙可怎做?
go

[讀障] 懷疑小朋友讀寫障礙可怎做? [複製鏈接]

女兒5歲, 有時將b, d,p,q, 3 ,7和5的方向調轉, 是否有讀寫障礙?? 我可以怎處理?
有沒有家長的孩子也是這樣?好驚呀.......
   1    0    0    0

我個小朋友六歲, 又係有呢個 '鏡子 ' 問題. 當然, 仲有其他原因. 如: 用一個小時, 都唔能夠記得一個英文字既串法.
所有既原因,  令我都懷疑佢有讀寫問題.

小朋友係六歲前發展尚未穩定,都有機會出現呢種情況,唔好咁快自己嚇自己,
如果真係好擔心,可以要求健康院或家庭醫生轉介,去衛生署轄下兒童體及智能評估中心評估,而坊間亦有志願團體及私營機構可以提供協助,但係價錢就.....
香港特殊學習障礙協會出版的家長錦囊,裏面有唔少資料可以幫到你地,詳情可登入:
http://www.asld.org.hk/
呢本刊物係免費派架)))

我個小朋友細個嘅時候都係咁, 不單止呢幾個字, 係好多好多字都係咁, 連中文字成個字都可以反轉, 後嚟做咗一啲好簡單嘅評估之後, 佢係marginal case, 不過佢而家已經大咗, 慢慢冇咗呢個問題 (不過間唔中一個中文字咁啦), 當然你都要用心提點佢.  唔好怪責佢, 佢其實都唔想.

原帖由 edf 於 09-10-15 23:24 發表
女兒5歲, 有時將b, d,p,q, 3 ,7和5的方向調轉, 是否有讀寫障礙?? 我可以怎處理?

如果有懷疑, 可以帶小朋友去博思會做評估, 佢地仲有提供不同的訓練和輔導, 詳情可以致電 2870 1377, 或登入http://www.pathways.org.hk/

原帖由 edf 於 09-10-15 23:24 發表

請不用緊張!每個小朋友在成長過程中都會這樣,只是腦部發展問題。你可以找一些感統發展的書看一看。
‹ 上一主題|下一主題