用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我好緊張呀!
樓主: janmom
go

我好緊張呀! [複製鏈接]

知己知彼,機會總是留給有準備的人。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 janmom 於 09-10-15 15:13 發表
阿仔第一間面試既九龍塘小學明日出1st interview結果啦, 希望有機會2nd interview啦!

Stay calm. There's still a long way to go.

醒目開學勳章

Does the KTS website show the interview list?

原帖由 Ben2003 於 09-10-15 19:49 發表
>Anybody know how many applicants

For information:

我之前由 KTS 網頁 "排英文字母"  interview list 數過 = 2052 人。

第一輪面試前,KTS website 有顯示面試學生的時間,方便家長查看,現在已删除了。

原帖由 tracytang 於 09-10-15 21:54 發表
Does the KTS website show the interview list?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

我也用excel計過.但好像是1959.可能數少了一個字母.  
請問知道second in的形式是怎樣的?聽說只in家長,是嗎?
多少人可以進入2nd round呢?
原帖由 Ben2003 於 09-10-15 19:49 發表
>Anybody know how many applicants

For information:

我之前由 KTS 網頁 "排英文字母"  interview list 數過 = 2052 人。

我已經將我既緊張心情分配咗俾99同c6啦, 等到00:00click入去睇吓有冇機先! 祝大家好運!

會唔會準時零晨十二點出result咖?

原帖由 janmom 於 09-10-15 23:39 發表
我已經將我既緊張心情分配咗俾99同c6啦, 等到00:00click入去睇吓有冇機先! 祝大家好運!

宜家考小學越來越難(D小朋友越來越叻,家長越來越懂面試,人口越來越多),幾年前考KTS一take過,邊要second IN?
1st IN pass佐,仲要再玩2nd IN,緊張完一次又再緊張第二次

原帖由 luiluimama 於 09-10-15 23:48 發表
會唔會準時零晨十二點出result咖?

係唔係都睇吓先嘛!

未有喎

原帖由 janmom 於 09-10-15 23:59 發表

係唔係都睇吓先嘛!

好好去睡吧,如果孩子有第二輪,你明天看都還是有的.
好好休息吧!
原帖由 luiluimama 於 09-10-16 00:02 發表
未有喎

我即刻 check 下有冇 字母 copy 多左一次,好在冇。

For your reference:

A = 38
B = 2
C = 521
D = 4
E = 2
F = 44
G = 1
H = 121
I = 12
J = 5
K = 83
L = 494
M = 64
N = 83
O = 4
P = 33
Q = -
R = 1
S = 71
T = 146
U = -
V = 1
W = 184
X = 1
Y = 131
Z = 6

Total  2052

From KTS website:  第二輪面試(申請學生與家長出席)

原帖由 shiuchen 於 09-10-15 22:54 發表
我也用excel計過.但好像是1959.可能數少了一個字母.  
請問知道second in的形式是怎樣的?聽說只in家長,是嗎?
命運就是這樣的敲門。

果然厲害.
我一直沒有懷疑過你的,真的,我只是很隨便的copy and paste.謝謝喔!
請問去年多少人進入第二輪?
原帖由 Ben2003 於 09-10-16 00:06 發表
我即刻 check 下有冇 字母 copy 多左一次,好在冇。

For your reference:

A = 38
B = 2
C = 521
D = 4
E = 2
F = 44
G = 1
H = 121
I = 12
J = 5
K = 83
L = 494
M = 64
N = 83
O = 4
P = 33
Q = -
R = 1
S = 71
T = ...

醒目開學勳章

Thanks Ben2003.

原帖由 Ben2003 於 09-10-15 22:33 發表
第一輪面試前,KTS website 有顯示面試學生的時間,方便家長查看,現在已删除了。

>我一直沒有懷疑過你的,真的

我知。

>請問去年多少人進入第二輪?

去年和以前,10月只是 in 一輪,只見小朋友。

今年 6 月 waiting list 第一次要見家長。記憶所及,本來小朋友都要到,後來改了不用到,可能因為 H1N1.
命運就是這樣的敲門。

>多少人可以進入2nd round呢?

曾經嘗試過收風有關 "小一面試/收生" 的安排/做法,年年都滴風不漏,很嚴緊。

原帖由 shiuchen 於 09-10-15 22:54 發表
命運就是這樣的敲門。

i can't find the 2nd interview list in the web site of KTS wor, can u post the link here? many thx

出咗啦,5百幾人second in。大家又要忙多次。祝好運!

Second in. 都500幾人...

好開心呀 ! 見到囡囡個名啦 !
‹ 上一主題|下一主題