用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2010-2011 小一 第一輪收生
樓主: Michelmcy
go

2010-2011 小一 第一輪收生 [複製鏈接]

王國長老

有reject的。不會人人waiting啦。上年小墨魚表弟都是收reject而非waiting,其他家長也有講收reject信。

恭喜收到取錄信的家長。

原帖由 snowball 於 09-10-15 07:19 PM 發表
I got the acceptance letter, my son is being admitted to GT P1 in 2010, so happy!

恭喜你呀 !!
我女女 waiting list ..
我想問下你介唔介意講你係第幾輪面試架 ..

thanks

reject....

醒目開學勳章

好開心可以加入優才的大家庭!

SumSumBB,
恭喜你和其他被accept的小朋友,明年見!!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-15 22:08 發表
好開心可以加入優才的大家庭!

王國長老

如果最後有家長放棄個位,誠希早日通知學校,等waiting既小朋友有得補上,多謝!

醒目開學勳章

原帖由 twin1411 於 09-10-15 22:34 發表
SumSumBB,
恭喜你和其他被accept的小朋友,明年見!!

twin1411,
多謝你!我仔仔又可以再做你囡囡的小師弟了!

囝囝係第一輪面試.  雖然你囡囡係waiting, 不過你千萬唔好放棄, 只要你有誠意, keep 住寫信比陳校長, 好有機會由後備變正選架!

原帖由 happymama_jkc 於 09-10-15 21:18 發表

恭喜你呀 !!
我女女 waiting list ..
我想問下你介唔介意講你係第幾輪面試架 ..

thanks

又係waiting.  好失望.

由小一面試開始至今, 我已經得返半條人命, 真係好難頂.

王國長老

唔好灰心呀. 一定要全力以赴, waiting都好, 如果真係對優才有誠意, 寄回條時可以加封信.

每年呢個時候我都好感慨, 有人想讀冇得入黎, 有d家長交晒錢開學先決定唔黎讀, 三年, 班人數都係維持21-22人, 雖然話越少人對自己子女可能更好, 但係我自己經歷過苦等滋味, 真係忍唔住成日叫d家長係唔要個位就唔好hold, 俾一d好想子女入讀既家長一個機會, 唉.

就算小一冇入到, 真係好喜歡優才, 試下小二, 小三插班, 每年都有新插班生, 好快就融入, 小班之下, 同學仔都好快熟絡, 好friend.

恭喜咁多位準優才家長。

優才每斑學生少, 除左小朋友好friend之外, 連D家長都好容易變friend既, 有D早會日日見面, 有D响家教會一齊做義工, 有D就响BK神交咁。

有時間就多D上黎呢度吹吓水喇。

rachncurtsmom,

恭喜好。

好明白妳既心情; 記得兩年前某一日早上( 果日係我生曰), 我响公司開緊一個好沉悶既會, 突然接倒細仔电話, 話比我知優才收左, 當時好開心, 但係面對面議桌上十幾人, 又唔用以大聲笑, 只有陰陰嘴笑, 其他人睇倒會覺得好奇怪, 唔知我做乜陰陰嘴笑, 不過我都唔理得咁多喇

原帖由 rachncurtsmom 於 09-10-15 17:47 發表
我今天都收到優才的取錄信,我原本都以為我可以以平常心去看小學面試這件事,但收到信的一刻真的感動得差不多哭出來。ops:" />

恭喜各位被取錄的小朋友和家長,大家可以鬆一口氣.

'waiting' or 'reject'的亦不要太失望,若真係好想好想入GT,不妨以誠意向校方/陳校長表達. 以往有很多同學仔都是'爭取'得到GT學位的. 各位加油!

原帖由 中天英 於 09-10-16 02:04 發表
rachncurtsmom,

恭喜好。

好明白妳既心情; 記得兩年前某一日早上( 果日係我生曰), 我响公司開緊一個好沉悶既會, 突然接倒細仔电話, 話比我知優才收左, 當時好開心, 但係面對面議桌上十幾人, 又唔用以大聲笑, 只有 ...

多謝晒﹗

I was in waitling list too, very disappointed. can anyone tell us for those accepted, are u in the 1st and 2nd round.

because I was in 3rd round and actually I really think it matters. The acceptance criteria should be higher if come later

原帖由 jamhappybobo 於 09-10-16 13:24 發表
I was in waitling list too, very disappointed. can anyone tell us for those accepted, are u in the 1st and 2nd round.

because I was in 3rd round and actually I really think it matters. The acceptance ...

My daughter was accepted from the 3rd round interview.

原帖由 snowball 於 09-10-15 11:19 PM 發表
囝囝係第一輪面試.  雖然你囡囡係waiting, 不過你千萬唔好放棄, 只要你有誠意, keep 住寫信比陳校長, 好有機會由後備變正選架!

多謝你安慰我 , 我真係唔想再煩搵學校啦 !!
有 d 辛苦 ! 同埋我覺得優才岩我女女讀所以我會 mail 返個 waiting receipt 比陳校長之外我都會 keep 住比信學校睇下可唔可以收到女女啦 !!

anyway , thanks

我朋友個仔是資優生,但都收到Reject 信,好失望。各位優才家長,請問優才收生標準不一定是資優生?

醒目開學勳章

原帖由 jamhappybobo 於 09-10-16 13:24 發表

because I was in 3rd round and actually I really think it matters. The acceptance ...

我仔仔是第二輪申請,9月尾才面試的,乜有第三輪咩?

王國長老

joe123,似乎不一定資優生一定錄取的。
‹ 上一主題|下一主題