用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有經驗媽咪,請幫忙!
go

有經驗媽咪,請幫忙! [複製鏈接]

請有經驗的家長,可否分享小朋友升中面試時所答的問題?

另文件方面, Interview是否會在三月(自行收生)?是否要帶上,下學期手冊? 因我女上次下大雨時,書包內有幾本書濕左, 但六年班上學期本手冊(即宜家用更).有好幾頁濕到連字都化哂.
唔知點算? 中學唔知會唔會只要學生帶六下手冊就得呢?
請教下小妹. 謝謝!
   0    0    0    0

Interview問既問題每間學校都唔同, 多數考英文, 數學同常識…自行大概會係12月至1月中尾舉行, 唔係每間中學都睇手冊, 目的係想睇學生有冇欠交功課, 請留意interview須知, 會列明所須文件, 仔仔有一間中學話明要帶手冊, 但最後都冇睇到, 因為太多學生, 唔夠時間….
Tomorrow is better

通常都係預備六年級手冊就OK啦
不過好少要睇lor

往年12月至1月尾2月頭交表,學校就3月11日(今年)收到教育局發的學生次第排名,學校就自行決定見邊D學生,或者見晒都未定。所以面試通常都是3月至4月進行,但有D學校見晒所有學生,就2月面試都得。

請pm給我

我仔去年interview, 連父母也見, 一個西人, 一個Chinese, 他們問我: 如果你仔認識了壞朋友, 但他一定要和他一起交朋友, 那麼你會如何處理呢?

咁有趣。咪in好耐。

原帖由 hilarywdv 於 09-10-29 15:33 發表
我仔去年interview, 連父母也見, 一個西人, 一個Chinese, 他們問我: 如果你仔認識了壞朋友, 但他一定要和他一起交朋友, 那麼你會如何處理呢?
‹ 上一主題|下一主題