用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到優才錄取通知書啦
樓主: dong-dong
go

收到優才錄取通知書啦 [複製鏈接]

請問"本校暫時未能取錄" 是否reject?

Really thanks for the reply from "edea". It's such a relief for me.

原帖由 JustinJustin 於 09-10-15 14:36 發表
直資學校accept 咗 ,交咗留位費就無得大抽獎.

咁同時有兩間直資收咗,之前一間交咗留位費,再交之後的一間,是否會自動取消第一間的學位?

應該唔會自己取消, 只係唔可以參加政府統一派位, 據我所知

原帖由 kiss'bb 於 09-10-15 13:55 發表
收左信啦,取錄了仔仔!
留位費$490

因為我個係12月尾仔, 曾經比人話過叫我唔好妄想, 優才一定唔收我個仔.  所以好想知到取錄了的是否全部大仔大女?

My son also got the offer, he born on Aug 2004.  

原帖由 acmc 於 09-10-15 18:48 發表

因為我個係12月尾仔, 曾經比人話過叫我唔好妄想, 優才一定唔收我個仔.  所以好想知到取錄了的是否全部大仔大女?

so sad............. my girl is on the waiting list........

原帖由 acmc 於 09-10-15 18:48 發表

真唔公平,如果年齡差幾個月就唔考慮的話!

原帖由 cmchang0927 於 09-10-15 19:28 發表
so sad............. my girl is on the waiting list........

cmchang0927 :請問你waiting list封信內容係點寫架?同埋你唔駛咁灰架,我有好多朋友都話,到最後好多人會放番啲位出黎,到時可能有機會呢!

Thank !

It said in Chinese that yr kid was put on waiting list for the first half of the A4 paper....... then on the lower half of the A4 paper, it needs u to reply if u want to take up the waiting list and need to write a little paragraphy of why u wanna to wait for the seat...........

Thanks for yr comfort........ hope all things can come well at the end!

原帖由 Felixcwt 於 09-10-15 19:39 發表

cmchang0927 :請問你waiting list封信內容係點寫架?同埋你唔駛咁灰架,我有好多朋友都話,到最後好多人會放番啲位出黎,到時可能有機會呢!

Thank !

My son born in Jan 04, accepted by GT.  But,
My friend's son bon in Apr04, also accepted by GT. So I dont think big boy get more chance...

My daughter, born in October, is accepted.

醒目開學勳章

好開心,我阿仔9月尾出世的! :loveliness:

恭喜晒所有取錄既家長&小朋友不過我自己就reject左...細女呀...唔知係咪真係關事呢
原帖由 SumSumBB 於 09-10-15 22:05 發表
好開心,我阿仔9月尾出世的! :loveliness:

我仲未收到信, 係咪即是唔收

My son also got an offer and he born in Oct 04.

平過某D幼稚園留位費,吾係間間可以收得貴,太貴會趕走晒D客,

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-15 14:19 發表
甘平留位費 唔係下下都個千咩   

我個仔都收到通知啦,但係 15/16, 都唔知註唔註冊好, 其實對呢間學校認識唔多, 比D意見啦

王國長老

原帖由 lovebabyv 於 09-10-15 22:45 發表
恭喜晒所有取錄既家長&小朋友不過我自己就reject左...細女呀...唔知係咪真係關事呢

大家唔好再猜疑大仔細仔大女細女問題, 唔關事架, 我見同級既學生真係大細可以差一年, 12月vs12月, 不過差一年! 都有至少1/3係細仔細女, 我覺得優才唔係睇呢樣野既.

王國長老

原帖由 heison 於 09-10-15 23:43 發表
我個仔都收到通知啦,但係 15/16, 都唔知註唔註冊好, 其實對呢間學校認識唔多, 比D意見啦

你有冇聽過簡介會? 唔知你知道優才幾多.
同埋講下你仔仔性格, 都可能有d幫助.

你可以入去優才討論區同其他現讀生家長傾下, 問下問題啦.

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251
‹ 上一主題|下一主題