用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

因為囝囝巳申請插班, 有好多問題想請教一下:-

1) 星期六長週通常會上什麽課?

2) 星期六長週的課外活動是否必需參加? 如不參加是否可否提早放學?

3) 星期六有沒有校車接送?

4) 課前活動是否沒有校車安排? 如參加課前活動午餐學校會否代為安排?

5) 課前活動的課程容易入嗎?受歡迎的(如奥數劍橋等)是否由老師選拔的?

5) 如被安排入讀普通話班是否仍需上普通話課?

6) 普通話班會不會很多原本都是以普通話為母語的學生?

6) H班與P班的成績那一班較好?

7) 一星期是否有3堂NET TEACHER教的英文課? 全校是否不只一位NET TEACHER?

8)  三年級平均每日有多少樣功課, 通常在校內可否完成? 要抄寫的功課多嗎?

9) 除QC外, BAND 1中至尾學生同區多不多其它選擇(男生)?

10) 大約多少名以內才算BAND 1學生?

問題真多, 但真係想了解多啲, 早啲有心理準備, 感激萬分

Thanks ccychan!

ernestchow: thanks! 我見學校網頁上年有27人入到QC, 你意思係唔係5-8可以自行入, 其他的是派位入呢?

原帖由 ernestchow 於 10-6-16 11:53 發表

頭5-8名多數入QC,頭50-60都是Band one組別

真係多謝你彩下我...我真係一舊雲...

阿仔係全級五名內, 所以學校派左佢去H班(第一組別), 但現在學校d程度唔算深+功課少, 所以都有d驚, 再睇埋你個fd例子仲驚多幾錢

咁其實你覺得要頭幾多名先至會安全d呢??? 仲有你個fd囝囝全班20學校會唔會暗示大約全級第幾名呢?

原帖由 ernestchow 於 10-6-17 18:48 發表

歡迎來到軒下的大家庭,你仔原本在那小學,將插入邊班?你仔一定讀書好叻,因為每年都好多別的學校考弟一的插入嚟,博入QC,我friend的仔在呂X才小學是全班第一插入來P4考到全班弟20,friend都好滿意,他說這校的家長好  a ...

咁意思係咪考得好的同學都一定要補習, 我都有唸過呢個問題, 但返學係下午, 夜晚做得功課+練習學器都應該冇乜時間, 上午可以搵d咩人補習, 還是去補習社? 我成日覺得去補習社一班人傾計多過乜, 好似冇乜幫助咁...

原帖由 ernestchow 於 10-6-18 10:59 發表

唔係,pressure來至家長,望子成龍的心態,死爭入QC,所以入到QC多數有3大原因1 家長資源(幾仟元補習)2 小朋友天資聰敏 3勤力 3種條件都要齊

真係好似好恐怖咁!

其實只係計兩次考試分好容易是但一次失手就差好遠, 如果計埋2次測驗分係咪更能夠反映個小朋友的實際能力呢!

原帖由 cheechee 於 10-6-18 17:04 發表
我識一個以前全級考第一嘅, 插班來到軒下, 全級考第15, 佢都已好開心了.
不過聽聞名次經常可以相差幾十名的. 真係不能鬆懈!

考試卷冇得睇但係形式上會唔會同測驗卷好相似呢?
想再問一下三年級功課多嗎? 如果手腳算快的通常要幾多時問才完成? 默書又係唔每星期中英文都有?

原帖由 cheechee 於 10-6-19 12:35 發表
初小嘅不是太大壓力, 小朋友都讀得好開心嘅! 如計埋測驗分, 我就慘啦! 可能學校唔想D 家長同學生咁辛苦呱!
其實學校的測驗唔計落成績表, 但會寫分數在手冊上的, 會有卷比返你, 測驗只做卷, 真係作為測試一下自己吧了 ...

Agree! 分散風險會好過兩試定生死, 考試間真係千祈唔好打敗仗, 壓力比計四次分大得多呀!

原帖由 byychan 於 10-6-19 18:08 發表
我都好贊成,反正考試又唔考埋測驗的範圍,默書唔計分,咁計2測2考會好d, 容易反映實力, 只係2次考試, 病一下同埋有時失手真係影響晒來年升班, 連病都要將補考扣10%分, 真係好殘忍.

...

各位working mama, 因為囝囝將會入讀,但未試過返下午班,覺得d時間好似好難安排咁 ...

想請教一下平日返學d作息時間係點安排呢?例如起床 / 食早餐午飯 / 返學 / 食晚飯 / 做功課 / 練習樂器 /上床訓覺等等? 

另外聽個朋友講話佢親戚個小朋友響軒官讀,話上午班就得閒到死,下午班就谷到死,你地覺得會唔會?如果係的話正常黎講應該下午班成績比較好先係架?點解兩間d成績又會差無幾呢? 

Thanks!

Thanks! 可能我真係住得遠左D(觀塘), 我估撘校車返屋企1個鐘應該唔得, 即係返到屋企可能都接近8點, 然後再食飯做功課練琴11點都唔知可以去覺覺豬未, 仲未計要睇課外書同溫習默書/測驗的時間...另外上晝食完早餐冇耐就要食午飯, 仲有冇左下午的時間出去學琴等課外活動(好少會開下晝)

當初揀佢係因為有普通話教中文同比較多NET TEACHER的堂, 但依家又十五十六咁...

原帖由 ernestchow 於 10-6-25 14:06 發表

我又唔覺難安排,但你是否住得好遠,返屋企又已好夜?你為何不選上午班?我仔返屋around 7:00,食完飯,做完功課8:30-9:00 練一陣鋼琴,用電腦,10:00已好得閒,早上10:00起牀,温下書,練下琴,食lunch校車12:45就在樓下等,不 ...

唔該晒各位!

其實我主要擔心上晝我要返工得工人姐姐陪住佢會響度hea浪費時間, 另外到再高小時要補習時好難揾到上午可以上門補習老師...

同意你所講的, 只因依家讀緊的學校比較輕鬆, 驚谷得滯會有反效果, 但照其他家長咁講個零鍾已經可以做晒功課似乎都合理.

我聽過屋企附近有d出名的屋邨小學(全日班)做功課要做到夜晚11點

原帖由 ccychan 於 10-6-26 09:02 發表
其實小朋友讀書一定要谷的,一係學校谷,一係自己谷.我寧願學校谷,因小朋友會緊張d,不用擔心下午,上午都是好學校,好出路的
‹ 上一主題|下一主題