用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

原帖由 gordon12 於 10-6-17 23:13 發表

即是 3屈畢業生既派位數據是嗎?

No,2007-2009 P4-P6唸高小的意思,即一届

原帖由 kukukoo 於 10-6-18 09:07 發表
Thx for sharing. But I am a bit concern as I am not aggressive but just want the child with less studying pressure. Do you mean if HR also push the student for academic result ?

唔係,pressure來至家長,望子成龍的心態,死爭入QC,所以入到QC多數有3大原因1 家長資源(幾仟元補習)2 小朋友天資聰敏 3勤力 3種條件都要齊

原帖由 billyyanst 於 10-6-18 13:41 發表
咁意思係咪考得好的同學都一定要補習, 我都有唸過呢個問題, 但返學係下午, 夜晚做得功課+練習學器都應該冇乜時間, 上午可以搵d咩人補習, 還是去補習社? 我成日覺得去補習社一班人傾計多過乜, 好似冇乜幫助咁...

...

係好 or唔好都有請補習,我認識好多請外藉老師 幾佰元 per hour 單對單上屋企補,每月補習.課外活動等費用幾仟元就要 la

原帖由 ccychan 於 10-6-19 20:31 發表
那即27人去皇仁是兩年,每年13人???

即2007-2008 (p.5) & 2008-2009 (P6)參加呈分試的一屆學生,是計一屆,為何你會聯想13人,如得13個位就不叫聯系中學,聖雅各下午班入皇仁的位大約都是10人

原帖由 byychan 於 10-6-20 21:06 發表
其實考試無得睇卷真係唔知個小朋友錯乜, 想檢討都唔得, 測驗的卷係淺D, 尤其中文科, 考試分作文卷, 中文卷, 口試同埋聆聽, 但測驗只係一份過, 有幾多家長想佢派卷呢? 其實呢個年代真係要出聲反映下, 間學校幾好都會 ...

你可約班主任上學校check卷的

原帖由 billyyanst 於 10-6-25 13:33 發表
各位working mama, 因為囝囝將會入讀,但未試過返下午班,覺得d時間好似好難安排咁 ...

想請教一下平日返學d作息時間係點安排呢?例如起床 / 食早餐午飯 / 返學 / 食晚飯 / 做功課 / 練習樂器 /上床訓覺等等? 

另外聽個 ...

我又唔覺難安排,但你是否住得好遠,返屋企又已好夜?你為何不選上午班?我仔返屋around 7:00,食完飯,做完功課8:30-9:00 練一陣鋼琴,用電腦,10:00已好得閒,早上10:00起牀,温下書,練下琴,食lunch校車12:45就在樓下等,不知幾他絛,從前d人都好多返下午班,又OK喎,律政司司長黄仁龍都是軒下畢業,當年d人唔係上午就下午,又夠用喎

原帖由 billyyanst 於 10-6-25 23:38 發表
Thanks! 可能我真係住得遠左D(觀塘), 我估撘校車返屋企1個鐘應該唔得, 即係返到屋企可能都接近8點, 然後再食飯做功課練琴11點都唔知可以去覺覺豬未, 仲未計要睇課外書同溫習默書/測驗的時間...另外上晝食完早餐冇耐 ...

插班不能入普通話教中文班,H班是廣束話教中文
‹ 上一主題|下一主題