用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

想問下軒下校服規則問題,thanks

1. 白鞋(運動鞋)係咪好小其他色都唔得?
2.冷氣褸可唔可以唔係校服公司買有綉住字既呢?求其全白色得唔得呢?

男仔校服仲有咩要注意呢?thanks

撘多條其他野,小息既食物,有咩係唔比帶既呢?(流質湯就一定唔得啦,有d連媽咪面都唔得...)

醒目開學勳章 王國長老

Sindy,
試答下你. 聽高一級既家長講. 近呢兩年, 學校在執行校服既規格嚴左.

白鞋, 我真係買全鞋. 沒有顏色既白波鞋
而冷氣褸我就係買返有綉住既 (但我知有d 同學係就咁白色都可以)

反而秋/冬季就執嚴d. 因見有人著寶藍色既褸, 結果訓導主任致電比家長. 要求佢地買返學校既校褸.

而零食呢. 學校在通告有提及最好係健康小食. 我都只係比麵包/餅乾個仔做小食. 我知有人帶埋生果. 反而媽咪麵我無試過喎.

原帖由 Sindy 於 09-7-24 22:00 發表
1. 白鞋(運動鞋)係咪好小其他色都唔得?
2.冷氣褸可唔可以唔係校服公司買有綉住字既呢?求其全白色得唔得呢?

男仔校服仲有咩要注意呢?thanks

撘多條其他野,小息既食物,有咩係唔比帶既呢?(流質湯就一定唔得啦,有d連媽 ...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

原帖由 JoJo 於 09-7-29 09:52 發表
Sindy,
試答下你. 聽高一級既家長講. 近呢兩年, 學校在執行校服既規格嚴左.

白鞋, 我真係買全鞋. 沒有顏色既白波鞋
而冷氣褸我就係買返有綉住既 (但我知有d 同學係就咁白色都可以)

反而秋/冬季就執嚴d. 因見有人 ...
thank you ar

仲想問下軒下冬天校褸係點樣既呢?係以前大地牌寶藍色果d,定係棉褸呢?thanksssssssss

醒目開學勳章 王國長老

Sindy,
係夾棉褸來的.

但如果溫氣低過 11度. 係可以著羽絨呀

原帖由 Sindy 於 09-8-12 05:56 發表
仲想問下軒下冬天校褸係點樣既呢?係以前大地牌寶藍色果d,定係棉褸呢?thanksssssssss
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-8-12 09:58 發表
Sindy,
係夾棉褸來的.

但如果溫氣低過 11度. 係可以著羽絨呀

唔該晒呀.....咁我兩件新既大地牌校褸可以捐左出去唔駛留囉.....

醒目開學勳章 王國長老

Sindy,
其實我想講學校會有舊校服義賣活動. 一個學期一次呀. 你可以留意下.

原帖由 Sindy 於 09-8-12 12:47 發表

唔該晒呀.....咁我兩件新既大地牌校褸可以捐左出去唔駛留囉.....
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-8-14 11:23 發表
Sindy,
其實我想講學校會有舊校服義賣活動. 一個學期一次呀. 你可以留意下.

我買左校服架啦.....不過阿有兩件新既校褸,見軒官以藍色為主,所以睇下用唔用得著,用唔著既話,睇下捐去邊都好啦......thankssssssssssssssssssssss

9月開學時要帶書本嗎?

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
係新生迎生日那天 (特別有一天, 叫埋家長去家). 班主任會告知你地幾時帶書啦.

你會收到一份好厚既通告, 要慢慢睇啊! 放心!

原帖由 cheechee 於 09-8-20 14:32 發表
睇D 通告都唔見有講要否帶書本, 有無人知呢? 我係軒下.
主愛我

新學年會提旱10分鐘,6:20分放學

醒目開學勳章 王國長老

你係未收到通知係呢日呢? 因只有小一才有新生迎生日啊.

我個仔升班啦. 所以無呢張通告.

8月28日. 把握機會影多幾張相呀. 話晒大個仔/女讀小一呢

原帖由 cheechee 於 09-8-22 18:13 發表
唔該晒呀! 新生迎生日係咪8月28日果日呀?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

ernestchow,
Really? 係既話真係好啦. 早十分鐘好過遲十分鐘啊!!!

你點知既??

原帖由 ernestchow 於 09-8-21 17:01 發表
主愛我

原帖由 ernestchow 於 09-8-21 17:01 發表

真是會提前10分鐘?
我發覺學校較少嘢溝通, 8月24日我同我先生兩個鄭重其事一同去, 本來以為會見班主任, 同時了解下小朋友後半段在學校的情況, 需要家長邊方面加強或配合, 點知淨係去拿成續單, 完全見唔到班主任, 亦無從了解升班後班主任是邊個,   學科老師有無變, 搞得有d迷惘.

醒目開學勳章 王國長老

Amandavid,
其實你有冇打電話回校想約見老師呢?

我就係拎暑期功課時見過老師同時了解下個仔在校情況.

其實打電話比老師, 她們也很樂意回答你問題的. 試下啦.

至於升班後各科老師是誰同有冇變動, 就重未知. 我諗都要等到小朋友返學那天才知道啊.

我個仔那天亦有拿成績表. 其實他也想見見班主任. 可惜未能遇上!

原帖由 AMANDAVID 於 09-8-26 02:24 發表

真是會提前10分鐘?
我發覺學校較少嘢溝通, 8月24日我同我先生兩個鄭重其事一同去, 本來以為會見班主任, 同時了解下小朋友後半段在學校的情況, 需要家長邊方面加強或配合, 點知淨係去拿成續單, 完全見唔到班主任,  ...
主愛我

回覆 1# JoJo 的文章

我在7月中都有打電話俾班主任問考試成績, 順便問吓小朋友的嘢, 只是唸唔到8月底都唔知會唔會轉老師, JoJo, 你知唔知9月1日要唔要家長陪小朋友返學校見新的班主任及其他老師呢?

醒目開學勳章 王國長老

AMANDAVID,
我記得舊年個仔正式開學的第一天 (當時小一) 就比小一既家長入去禮堂睇佢地集隊 (得15分鐘). 而當時係沒有二年級或以上既家長在場. (校長當時仍說, 明白家長都擔心小朋友, 始終係剛剛上小一嘛. 所以就可以比小一家長進場觀看集隊). 但小二以上的就不可以了. 因他們已升級及大個了.

如想見新一年的班主任. 我諗要係放學時段. 或黎緊既水運會先見到佢地.

你有冇入學校網. 出了最新通告. 有關9月1日開學的事宜 (也有提及歡迎家長致電回校找老師傾談)

原帖由 AMANDAVID 於 09-8-27 00:02 發表
我在7月中都有打電話俾班主任問考試成績, 順便問吓小朋友的嘢, 只是唸唔到8月底都唔知會唔會轉老師, JoJo, 你知唔知9月1日要唔要家長陪小朋友返學校見新的班主任及其他老師呢? ...
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-8-28 13:04 發表
AMANDAVID,
我記得舊年個仔正式開學的第一天 (當時小一) 就比小一既家長入去禮堂睇佢地集隊 (得15分鐘). 而當時係沒有二年級或以上既家長在場. (校長當時仍說, 明白家長都擔心小朋友, 始終係剛剛上小一嘛. 所以就可 ...

今日去完家長簡介會.....校長用左好大篇幅講學校理念及家校合作,比我感覺幾好,好關心小朋友既個別發展及專重佢地既發展,由其係男仔活潑既一面都講到佢地既睇法/立場,我最擔心呢樣,驚學校會label左d活潑既小朋友為曳學生

阿仔都大個囉,都唔想跟佢咁多.....我諗頭一日會送佢返學.....放學都由佢自己撘校車....第二日返學都撘校車......

‹ 上一主題|下一主題