用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,

在此回答以下問題.

其實我還有些問題的, 麻煩大家了 :
1) 學校有2測2考, 見學生手冊內有地方是填測驗成績的, 是否代表測驗是沒有記在成績表上? 上次去新生家長日時好像隠約聽到(那時我剛剛跟公司講電話)校長講測驗是不用計分的, 但不知有否聽錯?
>>學校是2測2考, 因按成績分班, 故只計兩次考試的平均分去分班 (亦即是話測驗不會計算在分班的成績中)

2) 暫時我還未見過班主任, 除了那天打風她打來提我去接仔外, 就未聯絡過了.  學校有否一些"家長日"去安排老師跟家長見面傾談學生在校情況?
>>每次測驗完結後, 也會有家長日, 可以和班主任約見傾談小朋友在校的情況, 其實如想找老師, 你也可以先打個電話再另約時間. 老師是很願意見家長. 也可以用電話傾談 (我會在運動會, 家校旅行等親子活動, 有機會找到班主任面談)

3) 中英文平時的默書會否計埋落考試分度?
>>中英文默書是不計落考試分度的

4) 之前學校派了些傳單說可以訂報紙, 多唔多學生訂? 因我仔小一時有訂但沒有時間看, 覺浪費, 所以現在小二就沒有訂.  不過小兒竟問我"真係唔訂?" 我覺得係咪因個個同學都訂, 所以佢咁問, 又或者是老師問佢係咪真係唔訂.
>>小一時我沒有訂, 但今年我有. 因是應仔仔要求. 我見價錢一年也是百幾, 都 okay, 所以我訂了. 未知多唔多人訂, 但是要學生集隊時自己去拎的.

篇幅太長, 不好意思啊!
>>希望幫到你. 有問題可以再問!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

Thanks!

原帖由 cheechee 於 09-9-20 02:22 發表
已PM你了!
主愛我

jojo, cheechee,

你們好, 係呀, 我fri見有呢樣功課, 就問仔自擬題目係咪問題內容要圍繞課文, 佢話係, 但佢話無講規定要一行定兩行咁長.

原帖由 JoJo 於 09-9-19 14:57 發表
cheechee,
其實小一時已有供詞造句, 因考試是有作文這部份 (有仿作, 續句, 改寫句字, 看圖造句等等). 而寫作練習在小一下學期時已開始有. 所以現在小二有這寫作練習, 我覺得 okay!

未知你仔仔讀那一班 (能否 PM 告 ...

醒目開學勳章 王國長老

byychan,
我想每班要求也不同罷. (又或者我個仔聽錯??)

原帖由 byychan 於 09-9-21 15:26 發表
jojo, cheechee,

你們好, 係呀, 我fri見有呢樣功課, 就問仔自擬題目係咪問題內容要圍繞課文, 佢話係, 但佢話無講規定要一行定兩行咁長.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
收到意向書嗎?? 未知各位會否同意呢?
主愛我

我估好多校好多人流感, 今天開始仔話全部人要用mask... 其實咁都好, 好多朋友校都有h1n1.

jojo,

我估每班不同.

cheechee,

我仔3樣功課, 開學到現在都係少功課, 佢仲未收拾心情, 同做6樣功課時間一樣, 未有電腦練習佢都用好多時間, 遲d做埋網上練習... 佢讀左一年變成好夜瞓...

原帖由 cheechee 於 09-9-22 11:05 發表
昨天很多功課啊, 做到11點呀! 又要做自擬問題了...諗到頭疼.
另外我也見到有轉全日的意向書, 轉全日ok, 但唔想太早返學.  不過果度位置係學校區, 應環境好過而家在閙市, 但就不是太方便搭MTR返學的人.  但實際那區如 ...

這地方真是好細又殘舊,希望重建,因末將會用好多年,好給孩子有個好的環境

醒目開學勳章 王國長老

cheechee, byychan, ernestchow,
如想望下個校舍係點. 你可以去一去學校講那間學校既網頁望下. (我昨晚找到有個 powerpoint 係介紹校舍的)

其實我覺得地點不錯. 比較靜, 無咁多車.

但觀看內籠我又會覺得現在校舍室內的設備好過那裡很多呢.

不過我又覺得如搬去個邊. 我諗內籠應會執一執先呱,right?

如論校舍一定唔會好似其他能重建個d 咁大咁靚囉.

至於校名嘛. 會否似其他官校. 仍用個名但加個 括號乜乜街咁囉.. 我見北官, 馬頭涌官立都係咁既

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
再說自擬問題. 未知你能否領略到當中既奧妙. 真係要看文章幾次. 再諗下有乜好問.

通常你可以咁樣問 "為什麼.... " 咁樣問一定無問題.

大家再研究. 因昨晚的功課還可以. (大多都係作業/工紙改正) 合共也有六樣呢!. 英文今天默書, 昨日老師說讓小朋友多一點時間溫習. 所以 PT 只做一版
主愛我

cheechee,

我乜都係靠阿仔講, 我有咩唔明問佢問到明, 佢怕我煩, 唔敢太大意, 當然會有失手, 俾佢錯誤中學習. 抄手冊係好好的學習, 抄唔齊實會有. 學習過程重要過是否perfect天天交齊晒功課. 外英堂果張紙我仔都有兩題唔識, 係咪th 開首果d字?

jojo,

聽聞間聖雅各早一年搬走, 咁希望佢執一下, 有錢搞好設備啦. 最可怕係聽到為左三三四, 遲d可能無左聯繫中學呢個遊戲 (政府一定sure才公布), 我朋友都因為咁唔報軒小.

原帖由 cheechee 於 09-9-22 13:53 發表
呀仔佢昨天計起上來7-8樣, 已經唔計有行寫今天DICT 和 普温X閱讀 (睇唔到呀仔寫乜)呢D! 而有些都未教就要做, 好似英文要填preposition咁, 不過都係幾條問題, 但外英堂果張紙要估謎語果張, 有D就諗到抓頭!

JOJO, 自 ...

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
抄手冊我覺得唔錯. 訓練佢地自己承擔責任. 我記得小一個陣就會問下相識既同班同學家長. 睇下佢地介唔介意留電話, 大家互相聯絡.

初初都會抄漏.

但眼見個仔而家升左二年級係好左既. 呢d 都係磨練啊.

大家努力. 我地做父母都想幫他們一把. 但又不想他們太過依賴嘛

byychan,
係呀. 我留意到聖雅各會早一年搬出 , 咁應該會有時間執執, 但就唔好寄望係重建
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-9-22 13:20 發表
cheechee, byychan, ernestchow,
如想望下個校舍係點. 你可以去一去學校講那間學校既網頁望下. (我昨晚找到有個 powerpoint 係介紹校舍的)

其實我覺得地點不錯. 比較靜, 無咁多車.

但觀看內籠我又會覺得現在校舍 ...

為何校舍一定唔會好似其他能重建個d 咁大咁靚?冇錢?

醒目開學勳章 王國長老

我都想知點解. (北官下午校都係沒有重建的)

但由時間去推斷. 只得一年時間. (重唔重建到呢?? 聖雅各都要兩年呢)

Anyway, 呢d 都只係我地猜測. 話唔埋.. 會重建咁就開心(但有機會我地小朋友畢業都未能入到新校呢)

原帖由 ernestchow 於 09-9-22 19:50 發表

為何校舍一定唔會好似其他能重建個d 咁大咁靚?冇錢?
主愛我
‹ 上一主題|下一主題