用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖保祿幼兒園 天瑜,想問一些資料, pls!
go

天瑜,想問一些資料, pls! [複製鏈接]

hi, 天瑜, 你好呀, 一直留意此區, 知道你十分熱心, 可以向你請教嗎?

我幫囡囡報了2010-2011年度的n1, 現在等出年3月in,說起來其實目的致在st.paul 的小學,(所以都打算出年3月報埋cwb 的spn,唔得出年再報spk),現有一些問題:

1) 其實3間學校(spn,spcn,spk)上小學的percent是否
    一視同仁的? 是否3間的女孩都almost 收哂?or spn
   and spk first, 之後才到spcn?

2) 我個女5月出世, 我知spn 喜收大女(我覺得我無乜
     機會),但spcn 是否一樣?

3) 我全家都無religion? so......(我又覺得我無乜機會)
     收生會否考慮你的住處?

4) 大埔spcn會4月通知result,5月交留位費.但spn好像
    5月通知,6月交留位費,咁如果(超好運的話)大埔spcn
   收,我交咗留位費留位後spn又收,我如果選擇spn而放棄
   spcn,再去spn交留位費,可以嗎?
   (會否因重疊而兩邊都唔要你架...雖然這個情況無乜可
    能, 但都想知吓)

sorry,太多問題,煩請指教, thanks!
   1    0    0    0

醒目開學勳章

天瑜,好多謝你的回應呀,thx.
另外我想問面試的形式 and 會問乜問題架?
我和hd一齊去 or 自己去好些? 會否都會問爸爸媽媽問題?......
(現在已經super nervous)

剛剛知道你女女都入咗st.paul convent, 恭喜你呀!

我明白, 上年同你一樣咁nervous!

原帖由 lovelinda 於 09-10-15 15:17 發表
天瑜,好多謝你的回應呀,thx.
另外我想問面試的形式 and 會問乜問題架?
我和hd一齊去 or 自己去好些? 會否都會問爸爸媽媽問題?......
(現在已經super nervous)

剛剛知道你女女都入咗st.paul convent, 恭喜你呀! ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

醒目開學勳章

好多謝你地呀! 天瑜,Nov

咁大埔SPN是否即是可以參觀?

I've checked early this year.  They neither arrange open day or school visit.

Moreover, i totally don't have idea on the school syllabus. I believe their English standard should be high in order to have good transition to ST. Paul Convent.

醒目開學勳章

回覆 8# 天瑜 的文章

大埔SPN係一間全日制的KG. 請問您點看一個只有兩歲的小朋友一讀便讀全日班:
1. 有人話這麼小的小朋友, 如果讀半日班. 下課後給佢其他的活動, 如: 去吓沙灘, 公園, 圖書館, 等...佢哋的童年會開心D....我有點認同, 但唔肯定?
2. 學校應是一個開心的地方, 若小朋友被迫全日都留在學校, 會否降低對學校的興趣, 或甚至生厭呢?

男女校好D?
3. 我很著重小朋友從小的英文堷訓. 我對大埔SPN一知半解, 但我相信佢哋英文水準及其他的ACADEMIC一定唔差. 如果可以入到, 直上一條龍, 真係幾正! 唯一令我保留嘅係中小學純女校的環境, 對囡囡日後面對社會會否有機會成為一個缺憾? 我身有好多由名牌女校出身的人, 佢哋嘅性格及與人相處的技巧真係一般!
4. 但係好多直上一條龍的KG, 都係男或女校. 否則搵小學或中學時都要再張羅.
5. 我又諗過如果大埔SPN收阿囡, 可以先上ST. PAUL CONVENT 小學, 中學再轉入男女校. 但係聽人講HK島好嘅男女校好有限, 而KLN區好嘅男女校又唔係咁易轉入去.

我知道我問咗好多問題, 但係以您一個咁成功的過來人, 我真想聽聽您嘅意見!

問題1-2 : 有問題唔明問人唔出奇,但似乎忙記做d基本功夫,建議你先看一看學校網頁,N1,N2都可以選擇讀半日的!

問題3-5 :還未申請幼兒園就決定將來出路似乎想多咗,要知道即使SPK,SPN和SPDCN都會有人考唔入St.Paul;亦有人唔去考St.Paul,大前提喺選間好嘅幼兒園,打好根底。

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-8 12:35 發表
大埔SPN係一間全日制的KG. 請問您點看一個只有兩歲的小朋友一讀便讀全日班:
1. 有人話這麼小的小朋友, 如果讀半日班. 下課後給佢其他的活動, 如: 去吓沙灘, 公園, 圖書館, 等...佢哋的童年會開心D....我有點認同, 但 ...

醒目開學勳章

回覆 10# minggoo 的文章

minggoo, 您嘅小朋友是否就讀於大埔SPN? 若是, 您覺得最大得益係咩?

天瑜,CHECK PM 呀!

我同意你的說法!

原帖由 minggoo 於 09-11-8 23:02 發表
問題1-2 : 有問題唔明問人唔出奇,但似乎忙記做d基本功夫,建議你先看一看學校網頁,N1,N2都可以選擇讀半日的!

問題3-5 :還未申請幼兒園就決定將來出路似乎想多咗,要知道即使SPK,SPN和SPDCN都會有人考唔入St.Paul;亦有人唔去 ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

MAMAMEEE,

我女兒是讀大埔SPN的N3,當年和她考了三間,論程度SPN不算最高,但就是喜歡SPN不谷學生。讓她有個愉快的童年比一個厚厚嘅個人覆歷更為重要。

我女兒一進去就上全日班,也不覺有你所說的情况,星期六、日也是周圍去玩。她還主動要求上興趣班,現在學畫和琴,生活開心之餘也很充實。

無可否定St.Paul喺一間好學校,如果女兒考上一定會好開心,但又不是入SPN的唯一目的。女兒有個女同學,完成了N2就離開了,可見好與不好,適合與不適合,又是另一問題!

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-9 13:18 發表
minggoo, 您嘅小朋友是否就讀於大埔SPN? 若是, 您覺得最大得益係咩?

天瑜,CHECK PM 呀!

hi,各位mami, long time no see la
天瑜,我已經去咗大埔SPN參觀啦!
校長感覺很nice,教師也很好,我女當日也很開心,但她的行為就

當日她一入去已經很happy......應該是very excited...自己周圍行,周圍玩,坐slide,玩玩具,不過她放玩具很大力,很易俾人think 她是"掟"玩具......
校長都話她very active(唔知是否負面意思 )
臨走之前,papa抱她經過一個board, 教師剛剛在釘上小朋友的作品(聖誕老人圖畫),當他們停留在看時,阿女手快快伸手去"攞",一撕就...令到一個聖誕老人面貌受傷
我心唸...die hard
最後,校長都話她very active again......

HI MAMAMEEE,

你有無約參觀呀?大家分享下...
雖然我女當日...
不過我睇完都覺得唔錯,
希望大家囡囡都可以做同學仔啦!

天瑜,你話......
(N1 interview中, 上年都好多人IN, 好似個個都有得IN.
校長主要同小朋友傾下計,睇下佢準備好返學同埋鍾唔鍾意大埔SPN之環境,)

但我囡講野唔得,
而且當日參觀,校長已經知道她唔係好識講野啦!
die hard again

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題