用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 又係時候幫小朋友打流感針,你地會唔會同小朋友打呀? ...
go

又係時候幫小朋友打流感針,你地會唔會同小朋友打呀? [複製鏈接]

好頭痕, 有d 人又話唔好打, 有d又話梗係打, 我囡囡3歲幾都末打過, 唔知打唔打好, 第一次打好似要打2針, 又怕打了會發燒不能上學, 點好呢? 有無媽咪可以分享下, 多謝.
   0    0    0    0

原帖由 lamsylvia2004 於 09-10-14 18:40 發表
好頭痕, 有d 人又話唔好打, 有d又話梗係打, 我囡囡3歲幾都末打過, 唔知打唔打好, 第一次打好似要打2針, 又怕打了會發燒不能上學, 點好呢? 有無媽咪可以分享下, 多謝. ...

我舊年開始已經同阿女打啦, 仲向開學之前8月尾同佢打, 我自己覺得打左好似好d~~
不過我阿女打左幾次, 打完都冇發燒咖喎~~

原帖由 karina302 於 09-10-15 16:46 發表

我舊年開始已經同阿女打啦, 仲向開學之前8月尾同佢打, 我自己覺得打左好似好d~~
不過我阿女打左幾次, 打完都冇發燒咖喎~~

Hi Karina302,

請問支針藥係邊間藥廠呀?

我都要安排囡囡續打針, 但我唔記得問診所今期係用邊間藥廠o

Hi 喬喬MAMi,

我個M成日remind我同綽綽打針, 真喺緊張過我o

綽綽MAMi

咁睇來都係要同囡囡打喎. 乜唔同藥廠有關係既咩?

原帖由 zie 於 09-10-15 23:35 發表

Hi 喬喬MAMi,

綽綽MAMi ...

原帖由 zie 於 09-10-15 23:35 發表

Hi 喬喬MAMi,

綽綽MAMi ...

我又冇問喎, 咩藥廠有咩關係咖??

藥廠是按世衛每年預測會流行的病毒種類配製成疫苗, 而每間藥廠的流感針只能預防三種流感, 故不是全面的保護o

所以, 我咪偏向選有信譽嘅藥廠產品囉!

診所姑娘有否給妳一張 "流行性感冒疫苗接種記錄卡"呀!
上面記錄咗妳囡囡的注射日期/醫生或診所名稱, 及於"REMARKS"中清楚寫明:疫苗名稱&劑量o

原帖由 zie 於 09-10-17 01:43 發表
藥廠是按世衛每年預測會流行的病毒種類配製成疫苗, 而每間藥廠的流感針只能預防三種流感, 故不是全面的保護o

所以, 我咪偏向選有信譽嘅藥廠產品囉!

診所姑娘有否給妳一張 "流行性感冒疫苗接種記錄 ...

冇咖喎, 第一次打果時都冇咖, 今次我同阿女同老公都有打, 但冇card比我地喎......
我地個醫生係阿女bb睇到大, 以前bb打咩針都係向佢到打咖~~

原帖由 karina302 於 09-10-17 22:14 發表

冇咖喎, 第一次打果時都冇咖, 今次我同阿女同老公都有打, 但冇card比我地喎......
我地個醫生係阿女bb睇到大, 以前bb打咩針都係向佢到打咖~~

呵, 如果想清楚記錄阿女的流感釘資料, 可問吓姑娘o  
不過, 囡囡打完針后都沒什麼副作用, 不記也可o

起初, 我無諗住打的, 個M又問我安排咗咪, 但我又未落deposit, 唯有星期一問吓姑娘啦!

呢度可以 check 下醫生收幾錢 bor......

https://apps.hcv.gov.hk/SDIR/zh/index.aspx

原帖由 zie 於 09-10-18 15:59 發表

呵, 如果想清楚記錄阿女的流感釘資料, 可問吓姑娘o  
不過, 囡囡打完針后都沒什麼副作用, 不記也可o

起初, 我無諗住打的, 個M又問我安排咗咪, 但我又未落deposit, 唯有星期一問吓姑娘啦! ...
‹ 上一主題|下一主題