用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估左係社交溝通弱、行為固執,排訓練定兼收位好 ...
go

評估左係社交溝通弱、行為固執,排訓練定兼收位好 [複製鏈接]

依家2歲7個月,智齡得2歲
有自閉傾向
亞仔依家緊n1半日,學校無兼收位

安排見心理科、言語治療

0    0    0    0

有無媽媽可以比到意見

我仔仔30个月, 情况跟你仔仔差不多, 觉得E位好, 依家排紧E位, 如唔介意, 可以交流下.

原帖由 fungfungmami 於 09-10-13 23:06 發表
有自閉傾向

安排見心理科、言語治療

原帖由 KSWKSW 於 09-10-14 17:21 發表
我仔仔30个月, 情况跟你仔仔差不多, 觉得E位好, 依家排紧E位, 如唔介意, 可以交流下.

我決定排e位..沙田區
你呢?

原帖由 fungfungmami 於 09-10-13 23:06 發表
有自閉傾向

安排見心理科、言語治療

如果爸爸或媽媽能長期有時間親自帶小朋友去訓練就排 E 位好.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我排E位, 住黄大仙區, 都经常去沙田, 我的EMAIL ADDRESS : [email protected].

原帖由 fungfungmami 於 09-10-14 18:15 發表

我決定排e位..沙田你呢?

我住沙田區, 仔仔2歲8個月,智齡得2歲,都有自閉傾向,排兼收位,等讀K1 (想問吓E位喺咩??)

沙田區I位係好多人排緊. 當初我都係諗住排, 但問過學校完咗k3都可能排唔到, 所以轉排e位, 排咗一年就排到協康會, 如果我一開始排e位, 應該會重早D排到. 依家已經兩年係協康, 姑娘話亞仔進步咗好多.

豆Dan你小朋友幾大,你自己打去學校問有無i位 或 問社工,都是沙田? e位喺咩??
這兩年是否在協康會讀k1

midcocc,

亞仔現在5歲, 2歲半開始排i位, 但排咗半年問學校先知, 亞仔前面重有其他學生排緊, 老師話因沙田區有太多小朋友有類似情況, 而每間學校只可收大約6-8人, 要K3學生升上小學先有位, 所以我便轉E位, 雖然要經常請假同亞仔上堂,
但覺得同亞仔上堂起碼知佢學緊咩同可以係屋企知點樣同佢做訓練, 但I位就唔知啦.
e位係早期訓練中心, 亞仔係協康會早期訓練中心上堂,已經2年啦.

原帖由 midcocc 於 09-10-18 17:39 發表
豆Dan你小朋友幾大,你自己打去學校問有無i位 或 問社工,都是沙田? e位喺咩??
這兩年是否在協康會讀k1

咁幼稚園讀邊間... 全日定半日呢? 個社工話排到i位唔讀要除file,問多舉都唔得,都唔知做麥.
哪協康會係e位(早期訓練中心),是否要社工轉介,咁課程名稱是什麼,要同佢一切上堂做訓練? 我喺全職mama, 仔仔還要等見精神科....唏

我亞仔依家讀"保護兒童會", 可睇網頁http://www.hkspc.org/centre/daynursery/index.htm
是全日
我知只可排s/i/e其中一樣, 所以當我由i轉e時係要cancell
i位架.
早期訓練係沙田都有幾間, 你可以直接打電話問下資料.
協康有職業/物理/言語治療及幼兒導師跟進你小朋友.
但i位只有學校老師上過d traning course便去教我地d小朋友,我覺得搵正式治療師會好d, 重有你係full time mama,
係早期中心重有社工跟.可比多d資料同關心你.

原帖由 midcocc 於 09-10-19 02:11 發表
咁幼稚園讀邊間... 全日定半日呢? 個社工話排到i位唔讀要除file,問多舉都唔得,都唔知做麥.
哪協康會係e位(早期訓練中心),是否要社工轉介,咁課程名稱是什麼,要同佢一切上堂做訓練? 我喺全職mama, 仔仔還要等見精神科. ...

呵! 職業治療
我醫生話去醫院排期做職業治療, 唔知你有無呀? 是否同協康一樣??? 好煩!!

呵! 職業治療
我醫生話去醫院排期做職業治療, 唔知你有無呀? 是否同協康一樣??? 好煩!!

如果你入到協康早期中心,已經包晒所有治療師架啦, 佢地會睇你小朋友邊方面有問題而做治療,開始時係全部都會有堂上既, 每半年做一次評估.
雖然唔係日日去, 但如果你知佢地點教, 你也跟住係屋企做, 都會有明顯進步.
職業治療=小肌肉治療, 如寫字,拿剪刀等

原帖由 midcocc 於 09-10-19 10:46 發表
呵! 職業治療

你今日放假嗎?
這個服務是政府 & 私人,
真喺多謝你, 解答我的問題
Thank you*V*

不用謝, 只是把我知的話比你知.

原帖由 midcocc 於 09-10-19 15:19 發表
你今日放假嗎?
這個服務是政府 & 私人,
真喺多謝你, 解答我的問題
Thank you*V*
‹ 上一主題|下一主題