用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問可否在兩間直資小學都登記註冊和交留位費. ...
go

請問可否在兩間直資小學都登記註冊和交留位費. [複製鏈接]

因為都係15.16,所以想如果兩間直資小學都收,可否兩間都交咗交留位費先.請問有冇問題??

0    0    0    0
羲羲 :-P :-P :-P

醒目開學勳章 王國長老

YES, 你註冊左第一間, 可以繼續等第2間, 再註冊
不過最好早日決定啦, 好多家長每日都等消息架........
原帖由 SoBBMaMi 於 09-10-13 02:17 PM 發表
因為都係15.16,所以想如果兩間直資小學都收,可否兩間都交咗交留位費先.請問有冇問題??

如果間學校唔係家長們心中『嗰杯茶』就應該早啲放番個位出嚟, 事實有好多家長仲等緊, 又唔知等到幾時
有時見啲家長到開學仲係罷住d位唔放,   唔知佢係咪想要個小朋友每間學校讀一星期,試清楚至話你知佢唔讀呢???

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-13 14:50 發表
YES, 你註冊左第一間, 可以繼續等第2間, 再註冊
不過最好早日決定啦, 好多家長每日都等消息架........

原帖由 SoBBMaMi 於 09-10-13 14:17 發表

你註冊左第一間,之後可以再註冊第二間,但小心第一間會視為放棄左.......

你意思第一間和第二間會communicate, 會嗎?
原帖由 Sindy 於 09-10-13 19:20 發表

你註冊左第一間,之後可以再註冊第二間,但小心第一間會視為放棄左.......

直資學校只須知會教育署收咗呢個學生,而教育署應該唔會通知其他直資學校呢件事.

基本上如果你註冊咗直資A & B, A 同 B都應該唔會知道你同時註冊咗另一間學校.純粹個人推論,啱唔啱?

agreed with you as per my understanding
原帖由 cutekiddy 於 09-10-13 19:49 發表
直資學校只須知會教育署收咗呢個學生,而教育署應該唔會通知其他直資學校呢件事.

基本上如果你註冊咗直資A & B, A 同 B都應該唔會知道你同時註冊咗另一間學校.純粹個人推論,啱唔啱? ...

原帖由 Funling 於 09-10-13 19:52 發表
agreed with you as per my understanding

直資係拎政府資助架,唔同私校...所以你只可以註冊一間

醒目開學勳章 王國長老

No..........我問過教育局, 佢話無硬性規定只可註冊一間直資
我understanding同cutekiddy一樣
原帖由 Sindy 於 09-10-13 08:20 PM 發表

直資係拎政府資助架,唔同私校...所以你只可以註冊一間

原帖由 cutekiddy 於 09-10-13 07:49 PM 發表

基本上如果你註冊咗直資A & B, A 同 B都應該唔會知道你同時註冊咗另一間學校.純粹個人推論,啱唔啱? ...

我也問過教育局, 答案也是可同時註冊直資學校A and B, 但就一定要放棄官校或津校學位

多謝大家的回應.
我不是貪心人,只是對另一間比較出名的直資前途有d懷疑,要check多少少資料.
不會hold 位hold得太耐.而且我只是問定先,都唔知道係味兩間都收囝囝.身為mami,都知道為子女找到一所合適的學校不是易事.要過3關斬6將".

Tks everybody.
羲羲 :-P :-P :-P
‹ 上一主題|下一主題