用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深圳港人子女料獲中一派位! 終於黎啦!
go

深圳港人子女料獲中一派位! 終於黎啦! [複製鏈接]

深圳港人子女料獲中一派位
(明報)2009年10月12日 星期一 12:00

教育局副局長陳維安表示,本港與[url=]深圳
[/url]考慮容許就讀港人子弟班旳學童,參加本港的[url=]中一派位
[/url]計劃。
陳維安表示,深圳教育局推薦3間民辦學校所開的港人子弟班,可參與計劃,預計可在明年9月,入讀本港中一。
至於本港大學在內地獨立辦學,陳維安表示,這是言之尚早,因內地的法例亦不容許香港的大學可獨立辦學。
(即時新聞)
   0    0    0    0

原帖由 gordon12 於 09-10-12 13:59 發表
深圳港人子女料獲中一派位
(明報)2009年10月12日 星期一 12:00

教育局副局長陳維安表示,本港與深圳
考慮容許就讀港人子弟班旳學童,參加本港的中一派位
計劃。
陳維安表示, ...

其實幾好計: 容許港人子女参加中一派位,可今深圳港人安心讓孩子在深圳就學,不用咁細年齡早出晚歸中港两邊走,深圳港人既覺方便,政府又可節省開支。

問題係,點計band1,2,3呢?

即是多个兢争者一起考中一,学校又多个机会去选择学生,悲哀!

原帖由 ycmaid2007 於 09-10-12 17:42 發表
即是多个兢争者一起考中一,学校又多个机会去选择学生,悲哀!

最大影響的, 會唔會係新界北區的同學?

ohhh no....
become more competitive.....

原帖由 judy 於 09-10-12 14:20 發表

其實幾好計: 容許港人子女参加中一派位,可今深圳港人安心讓孩子在深圳就學,不用咁細年齡早出晚歸中港两邊走,深圳港人既覺方便,政府又可節省開支。

問題係,點計band1,2,3呢? ...

其實係米想拯救預見既中學收生不足問題?

回覆 1# gordon12 的文章

點計banding

原帖由 Fion_Chan 於 09-10-13 00:44 發表

其實係米想拯救預見既中學收生不足問題?

我諗,呢啲係佢地嘅權利,我見好多港人移民外地,他們的孩子可到本港讀書,我睇唔出點解佢地唔得,况且:

1. 呢班人遲早會來香港,早點為佢地提供教育,將來成才機會自然大點,對香港有利。如果大陸的教育比香港好,佢地係唔会落來的。

2. 收生不足也是問題,本來無學生,自然不需教師。但在香港,一日為師,就要終身為師。收港人子女,帮到呢班教師,也是好事。

深圳清華實驗學校都參加埋
呢間學校d人成績真係幾好
好大機會入到band1
而且入band1學校既比率都唔少
如果佢地參加升中派位
到時又大左競爭..
冇咁易band2學生入band1等情況
對面對收生不足既學校都有一定既幫助
呢間野香港人都好多下-.-
每星期都有1架大旅遊巴係滿既番hk..
仲有好多港人選擇唔番hk
真係好多香港人

原帖由 cherry430 於 09-10-13 17:49 發表
好大機會入到band1
如果佢地參加升中派位
到時又大左競爭..
呢 ...

我真是孤陋寡聞,原來深圳出了不少有野心的學校,雖然都是辦學年齡淺的,真不可小看。但佢地咁有競爭力,香港家長實嘈到拆天,但如果呢D學校既出品唔夠叻,內地又唔會推薦佢地來讀中學,D家長又唔會高興仔女有唔夠叻既同學仔。呢個政策似乎好難討好。

有邊幾間深圳學校, 會獲香港派位?

原帖由 cherry430 於 09-10-13 17:49 發表
好大機會入到band1
如果佢地參加升中派位
到時又大左競爭..
呢 ...

原帖由 jaycee_mami 於 09-10-12 22:07 發表

最大影響的, 會唔會係新界北區的同學?

將會在大埔區實行, 大埔區的家長,同學, 快d多謝呢位陳副局長喇, 驗毒又係大埔行先, 分學位比大陸又係大埔行先, 呢位陳副局長真係積極又比面, 因為大埔區歸佢管理所致

原帖由 LLMUMMY 於 09-10-13 09:24 發表
點計banding

我估好似新校咁,band 1、2、3,各三分一。
‹ 上一主題|下一主題