用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Renaissance College (啟新書院)
go

Renaissance College (啟新書院) [複製鏈接]

P1 每年學費 how much ?
   1    0    0    0

$6840per month
This is a very very good school!
My daughter  and me love it so much!

原帖由 sabun 於 09-10-12 12:42 發表
$6840per month
This is a very very good school!
My daughter  and me love it so much!

hi sabun,

我想畀囝囝試下考, 但我又好喜歡依家間kinder.

如只從小學開始讀, 係咪机會好細?

应該几時報名?

我囝囝依家讀緊相当k1既year.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Renaissance College don't have kindy

I'm comparing this with Kingston International and Singapore International.

請問RC家長, RC除咗學繁體中文及學費唔同外, 同一般傳統英基在教學上有否分別?

Beacon Hill 都好似係國語+繁體中文 ?

BHS teaches 國語+繁體中文 ? any parent knows if it is true as i cannot find info about that in BHS's website?

BHS teaches simplified Chinese characters.

原帖由 myjasmine 於 09-10-13 12:13 發表
BHS teaches 國語+繁體中文 ? any parent knows if it is true as i cannot find info about that in BHS's website?

咁 RC 係咪國語+繁體二樣都有定得繁體

RC係國語+繁體

原帖由 PRINCESCHUN 於 09-10-13 15:55 發表
咁 RC 係咪國語+繁體二樣都有定得繁體

RC 中文科係普通話教

如果係 BEGINNER CHINESE 班 (即未學過中文), 或中文較 WEAK, 都係用 CHINESE MADE EASY 簡體版.

如果係學過中文, 有基本中文根底的, 會用繁體課本. 小學用朗文; 中學 "高班" 唔知用乜課本, 因我仔被編入 "低班", 用的是 CHINESE MADE EASY 繁體版.

一般 BK 家庭可能中文較好, 未有留意 RC 有分好多班中文.

咁如果用繁體課本的話, 如上堂係會國語定廣果話呢

Putonghua!

原帖由 PRINCESCHUN 於 09-10-14 11:27 發表
咁如果用繁體課本的話, 如上堂係會國語定廣果話呢

明晒

請問現時/打算讀國際學校嘅家長, 你地認為學繁體中文還是簡體中文比較好呢?

因為我比較想小朋友學繁體中文, 但如小朋友讀國際, 本身會側重仲咗英文, 如學繁體, 你地認為小朋友會否比較吃力? 以及將來嘅國內市場, 你地認為簡體中文會否更有用處? 再加上, 如打算讓小朋友一路讀國際小學, 中學, 再到外國讀大學, 是否繁或簡體都一樣呢?

如果有得選擇, 你們會點選呢? 謝謝!

我覺得學繁體好d,簡體都係繁體演變。通常識繁體先,日後會好容易學埋簡體,但係調返轉會難d。
因為而家係我教佢做中文科功課,我覺得對佢嚟講,學中文係吃力,唔關乎繁體或簡體,只係佢以前無學中文(幼稚園無中文堂),唯有儘量教,例如平時行街見到d中文字就教佢,我諗要落d心機教佢中文。
我個女讀緊RC,中文功課好似多過英文功課(我指要返屋企做果d--因為佢地有好多task work都係學校做)

Thanks, opakgn!
‹ 上一主題|下一主題