用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開左學個月啦, 亞女開始習慣....
樓主: 牛咪咪
go

開左學個月啦, 亞女開始習慣.... [複製鏈接]

今日約左姨媽同小表妹食飯, 食完即刻走, 想返屋企打機, 叫佢陪下表妹玩, 佢仲話我細個都無表姐陪我啦, 嬲到死, 唉, ........
原帖由 Elona 於 09-10-17 17:19 發表
我都為仔仔流咗唔少眼淚架....
我諗你既芧盾大部份既家長都會有, 我都會有, 管得太緊驚女女反叛, 太鬆又會緊女女會放縱, 其實好多親子講座都話, 仔女再大已經唔到你管, 我地都要比仔女學習成長, 家長要慢慢放手, 見 ...

Elona,

多謝你的提點,讓我定一定神,和她再溝通一下,

也許試試開機後不再管她,給她一點自由時間吧.

原帖由 Elona 於 09-10-17 17:19 發表
我都為仔仔流咗唔少眼淚架....
我諗你既芧盾大部份既家長都會有, 我都會有, 管得太緊驚女女反叛, 太鬆又會緊女女會放縱, 其實好多親子講座都話, 仔女再大已經唔到你管, 我地都要比仔女學習成長, 家長要慢慢放手, 見 ...

我都好難迫到仔仔做d佢唔想做既嘢架, 有時想同佢去玩, 佢唔願意都會幾嬲, 但諗深一層, 我同仔仔去玩既目的都係想佢開心者, 何必為咗咁而弄巧成拙, 而家d細路係比較自私同自我, 青少年更加只會睇到自己既需要, 有時當我遷就仔仔既時候會捉住機會講多2句, 如媽咪鍚你係會遷就你, 但有時環境需要希望你都能夠可以遷就番我.... 但千萬唔好以忘做交換條件....提多d令女女明白有時係要互相遷就...
原帖由 牛咪咪 於 09-10-17 08:07 PM 發表
今日約左姨媽同小表妹食飯, 食完即刻走, 想返屋企打機, 叫佢陪下表妹玩, 佢仲話我細個都無表姐陪我啦, 嬲到死, 唉, ........
Tomorrow is better

唉, 我真後悔無生多一個, 因為無論點教都係甘自我為中心, 真係各位如果小朋友係8YEAR以下, 都應該生多一個互相制行一下
原帖由 Elona 於 09-10-17 21:28 發表
我都好難迫到仔仔做d佢唔想做既嘢架, 有時想同佢去玩, 佢唔願意都會幾嬲, 但諗深一層, 我同仔仔去玩既目的都係想佢開心者, 何必為咗咁而弄巧成拙, 而家d細路係比較自私同自我, 青少年更加只會睇到自己既需要, 有時當 ...

我覺得父母都係一個重要既元素, 我亦見唔少生2個都有問題發生既家庭, 平常心去面對同仔女之間既問題, 有時退一步海闊天空....
原帖由 牛咪咪 於 09-10-17 11:00 PM 發表
唉, 我真後悔無生多一個, 因為無論點教都係甘自我為中心, 真係各位如果小朋友係8YEAR以下, 都應該生多一個互相制行一下

唉,細路開始大啦,有好多嘢要學識放手架啦。MSN嗰啲真係冇辦法,佢同D小學同學呀,興趣小組D朋友仔呀都係靠MSN維繫住,要斷佢唔比佢上網,我諗同掩住佢把口唔比佢講嘢冇乜分別;不過最好時不時莊吓佢地講乜,費時出左事先至黎補救。
最驚佢學人拍拖遮,不過小六時佢已經想試,好彩係未發展時已比我用D大道理踩冧左。

我冇諗到佢會咁快就嚟嚇我,之前两個大嘅都中四,中六先開始拍,依家中三,佢己經拍咗一年,你知我有幾驚?D男仔正......
原帖由 pineapple0983 於 09-10-18 20:56 發表
唉,細路開始大啦,有好多嘢要學識放手架啦。MSN嗰啲真係冇辦法,佢同D小學同學呀,興趣小組D朋友仔呀都係靠MSN維繫住,要斷佢唔比佢上網,我諗同掩住佢把口唔比佢講嘢冇乜分別;不過最好時不時莊吓佢地講乜,費時出左事先至黎補救。 ...

中三拍拖真係早咗D喎, 不過事情開始咗都好難要佢地結束架啦, 睇吓有冇機會見吓個男仔, 了解多D好過估估吓, 搵多D料再從長計議.....
原帖由 Annabellalaw 於 09-10-18 09:16 PM 發表
  我冇諗到佢會咁快就嚟嚇我,之前两個大嘅都中四,中六先開始拍,依家中三,佢己經拍咗一年,你知我有幾驚?D男仔正......

初時遠遠見到個男仔企係我個女隔離就有火,到依家成個暑假個男仔同我一齊護送個女補習,好似左右護衛咁,直頭攞我條命,攰到散晒,但冇計,唯有分分秒秒纏到實,等個男仔冇得同佢單獨相處啦,

不過咁,呢個暑假都有得着嘅,可以認真同囡囡講拍拖嘅守則之餘,從佢口中套到男仔嘅料,點都好過懵吓懵吓嘅.

原帖由 Elona 於 09-10-18 22:02 發表
中三拍拖真係早咗D喎, 不過事情開始咗都好難要佢地結束架啦, 睇吓有冇機會見吓個男仔, 了解多D好過估估吓, 搵多D料再從長計議.....

我想問,可以知道佢msn講嘜嘅咩?,點做?你教我啞!

原帖由 pineapple0983 於 09-10-18 20:56 發表
唉,細路開始大啦,有好多嘢要學識放手架啦。MSN嗰啲真係冇辦法,佢同D小學同學呀,興趣小組D朋友仔呀都係靠MSN維繫住,要斷佢唔比佢上網,我諗同掩住佢把口唔比佢講嘢冇乜分別;不過最好時不時莊吓佢地講乜,費時出左事先至黎補救。 ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-19 01:12 發表
我想問,可以知道佢msn講嘜嘅咩?,點做?你教我啞!

冇呀,有時佢落街,唔記得熄電腦,咁我就同佢熄,"順便"睇吓佢同其它人D談話歷史囉;唉,為左下一代,衰人都要做架啦。
一般唔太離譜既我都咋唔知,不過我諗佢再大D我要用第二D方法喇。
拍拖我諗短期內都唔會架啦,而家佢根本冇乜多余時間諗其它嘢。
‹ 上一主題|下一主題