用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人係現x教育補過中文?
go

有無人係現x教育補過中文? [複製鏈接]

我個仔剛上中一,因他中文偏弱,所以想他補中文,以免他積弱太深,想補都唔得,現x教育有個叫周勤才和趙善軒的中文老師,請問有無人的子女是給他們補過中文,可以嗎?謝謝!
   0    0    0    0

阿女補咗3堂, 未有進步可見.

中文是靠慢慢累積出來,不是幾個月的事。所以不要說補三堂,就是補三十堂也未必有效果出來。

回覆 1# wq 的文章

我有個跟姓趙補緊,只係三個月.

會試多一個月再决定.

補中文浪費時間

可以分享多點見解嗎?
我囡囡現在中三,因怕今年名次後選科蝕底先開始補中文,

原帖由 ARLC 於 09-10-17 11:50 發表
補中文浪費時間

我相信中文是要靠自己多讀、多寫,多背誦、多思考!但如遇到好老師,可以提升自己寫作技巧、更重要的就可以提升對中文的興趣,有了興趣,學習是不難的事了,少走了許多冤枉路!

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-16 11:04 發表

會試多一個月再决定.

你女兒對趙 sir 有什麼評語呢?謝謝!

我要囡囡認真地給于評語,

她說:

唔好以為佢講gag嘅地方就唔係重點,要識笑佢嘅gag之餘,要識get佢比嘅重點,

通常佢比两個例子嘅地方就係重點,佢要你  high  light 嘅地方你要記,同埋要知道點解要  high light.

ok啦!

(我已經將佢嘅話原汁原味記錄低,希望幫到你)

不過唔知中一同中三會不會有分別?

原帖由 noelching39 於 09-10-18 14:54 發表

你女兒對趙 sir 有什麼評語呢?謝謝!

補充我最後瞭解到的:

他的gag已經是例子,他令例子變得有趣,但不會再重覆再講,冇廢話,所以很在乎學生是否認真上課聽書,自覺性要高!

今次囡囡讓我對她另眼相看,希望不是掩眼法

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-19 00:03 發表
我要囡囡認真地給于評語,

她說:

唔好以為佢講gag嘅地方就唔係重點,要識笑佢嘅gag之餘,要識get佢比嘅重點,

通常佢比两個例子嘅地方就係重點,佢要你  high  light 嘅地方你要記,同埋要知道點解要  high light.

ok ...

亞仔中二都補過幾個月, 都無乜起色, 聽人介紹周勤才好,
不過要中四中五係佢教先好, 助手教就一般,
佢有比作文題目, 任你交唔交, 交就幫你改下, 改下咋,
一個中文唔多好既, 佢居然比評分為甲.

跟住轉左1:1, 中七畢業生, 佢會考高考中文攞A/B,
同仔補左10堂左右就去考試, d中文分好左d.

原帖由 noelching39 於 09-10-10 11:43 發表
我個仔剛上中一,因他中文偏弱,所以想他補中文,以免他積弱太深,想補都唔得,現x教育有個叫周勤才和趙善軒的中文老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad,請問有無人的子女是 ...

周X才以前係我朋友妺個老師, 佢話周X才以前係教佢會考中史, 預科中化, 佢話周X才吹水叻, 教書就     , 唔多改學生功課,  唔明佢點解會做到天王WO.

原帖由 hehe22 於 09-10-21 15:41 發表
亞仔中二都補過幾個月, 都無乜起色, 聽人介紹周勤才好,
不過要中四中五係佢教先好, 助手教就一般,
佢有比作文題目, 任你交唔交, 交就幫你改下, 改下咋,
一個中文唔多好既, 佢居然比評分為甲.

跟住轉左1:1, 中七畢業 ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-16 11:04 發表

會試多一個月再决定.

他的筆記紀好.
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

由中一開始補補習天王都係好事來既,起碼可以早早適應自己成為一部考試機器。長遠有無幫助,你問下你地老公,而家對住d大學畢業來見工既時候,係咩表現囉。入面都有好多會考唔錯,al唔錯既人架。
‹ 上一主題|下一主題