用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請問有冇叩門位?

請問知唔知幾時開始有叩門位呀?

真係冇人知

原帖由 lovebabyv 於 09-10-9 15:45 發表
請問知唔知幾時開始有叩門位呀?

真道書院係直資學校, 點會有『扣門位』????

有架,我朋友個囡囡舊年就係去扣門入咗.不過係佢媽媽日日朝早去學校搵校長,其實最緊要係有誠意囉!

Is Principal's office in the primary or secondary school?
Everyday!? did she manage to see the principal? Or just simply left a letter to the principal?

原帖由 Felixcwt 於 09-11-29 11:26 發表
有架,我朋友個囡囡舊年就係去扣門入咗.不過係佢媽媽日日朝早去學校搵校長,其實最緊要係有誠意囉!

原帖由 Kangaroo 於 09-11-29 20:35 發表
Is Principal's office in the primary or secondary school?
Everyday!? did she manage to see the principal? Or just simply left a letter to the principal?

我朋友係每日响學校門口等丘校長,不過佢就冇話俾我聽响小學部還是中學部等.佢又寫自薦信,又响學校門口等校長.

我相信每間學校都會睇家長嘅誠意,但如果好似你所講咁每一日咪有好多家長排隊等見校長????
我相家長同校長都一樣,有好多事務要處理,又點可以日日每朝去學校搵校長呢???

原帖由 Felixcwt 於 09-11-29 11:26 發表

有啲家長可以為小朋友做好多嘢,我朋友沒有工作,又好想女兒入讀真道,所以先有這樣行動,我都知校長都有好多事要處理,我冇話過日日可以見到校長,但總有權响學校門口等佢啩,我諗應該係你自己認為做唔到姐,唔代表人人都做唔到.

軒Mother
我唸唔會有好多家長排隊等見校長,因為香港好大部份的家長都係相當被動,即係你收我,我就讀,你唔收我揾第二間.仲有D家長係考咗先算,你收我,我都唸吓.(名校如 SPCC, DBS, DGJS... 可能例外)家長會寫信給校長?一封半封唔奇,經常寫信或走去見校長,真係唔會多,始終好多家長要返工.但這類家長不會多.
我知有間直資学校的校長,每天站在校門看学生返学,所以每朝都一定有幾個家長來找他求小一位,而校長都會跟每一家長談談.
宜家做校長或家長都不容易

原帖由 軒Mother 於 09-11-29 21:58 發表
我相信每間學校都會睇家長嘅誠意,但如果好似你所講咁每一日咪有好多家長排隊等見校長????
我相家長同校長都一樣,有好多事務要處理,又點可以日日每朝去學校搵校長呢???

...

原帖由 Felixcwt 於 09-11-30 06:33 發表
有啲家長可以為小朋友做好多嘢,我朋友沒有工作,又好想女兒入讀真道,所以先有這樣行動,我都知校長都有好多事要處理,我冇話過日日可以見到校長,但總有權响學校門口等佢啩,我諗應該係你自己認為做唔到姐,唔代表人人都做 ...

其實,個別家長到校尋見校長求位,很多受歡迎的學校都會發生。真道也不例外。

只不過,真道連插班也要排很久,個人覺得很難有機會有叩門位。

別誤會,我只是想講要表達誠意有好多方法,未必要日日响學校門口等校長。

原帖由 Felixcwt 於 09-11-30 06:33 發表
有啲家長可以為小朋友做好多嘢,我朋友沒有工作,又好想女兒入讀真道,所以先有這樣行動,我都知校長都有好多事要處理,我冇話過日日可以見到校長,但總有權响學校門口等佢啩,我諗應該係你自己認為做唔到姐,唔代表人人都做 ...

原帖由 littlefaith 於 09-11-30 09:32 發表

其實,個別家長到校尋見校長求位,很多受歡迎的學校都會發生。真道也不例外。

只不過,真道連插班也要排很久,個人覺得很難有機會有叩門位。 ...

但我朋友偏偏就做得到,今日先見到佢囡囡,我又問佢返學開唔開心,佢就對著我笑笑口點頭.

原帖由 軒Mother 於 09-11-30 18:15 發表
別誤會,我只是想講要表達誠意有好多方法,未必要日日响學校門口等校長。

可能係每個人用嘅方法唔同啦,我朋友覺得咁係最有效同直接,其實我都好佩服佢, 如果係我都冇勇氣咁做.

遲啲問吓校長係咪真係得先,如果可以咁樣入,我都同我嗰啲鍾意真道嘅朋友推介呢個方法。

del del del