用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 creative interview?
樓主: mimicatmao
go

creative interview? [複製鏈接]

I agree. My son got distracted by the toys. He didn't answer any questions from the teacher.

已經被人reject咗...

原帖由 scholar 於 09-10-20 20:57 發表
  已經被人reject咗...

咁快有result?

我老公話佢地放咁多玩具係專登架喎... 可能測試小朋友的專注力?
我個囝... 一開始就四圍走, 唔願坐, 老師黎左, 不單唔答問題, 仲自己顧住玩, 望都唔望個老師... 老師笑說:"佢好cool喎" 後尾先睬下個老師....

咁多小朋友interview, 唔知佢地會點挑選呢?

原帖由 Pertra 於 09-10-20 23:21 發表
Mousegirl,

Where did you get the result ?

我仲未收到呀!

係scholar知道result jar, 我都好想知

原帖由 cherry_bird 於 09-10-21 11:12 發表
咁多小朋友interview, 唔知佢地會點挑選呢?

一日見咁多小朋友,我就真係唔知佢哋以咩嚟定收生準則

而且短短幾分鐘又見到喲咩?

原帖由 Toffeenut 於 09-10-20 23:28 發表
我老公話佢地放咁多玩具係專登架喎... 可能測試小朋友的專注力?
我個囝... 一開始就四圍走, 唔願坐, 老師黎左, 不單唔答問題, 仲自己顧住玩, 望都唔望個老師... 老師笑說:"佢好cool喎" 後尾先睬下個老師.... :nothi ...

哈哈 咁我個囡對玩具嘅玩具嘅專注力好強bor

其實老師問我, 會唔會考慮PM班, 我係咪一定要答會考慮架? 佢地咁問係想睇家長誠意, 定係見我只tick左AM, 循例問下?

可能報pm人數唔多bor!咁你有無話會考慮呀?

佢哋只問我係唔係唔使校車,因為我無tick

原帖由 mousegirl 於 09-10-21 12:58 發表
可能報pm人數唔多bor!咁你有無話會考慮呀?

佢哋只問我係唔係唔使校車,因為我無tick

我話"應該唔會考慮.." 跟住見個老師俾左個無奈既樣, 我就覺得我答衰左...
mousegirl你可能有機喎... 我都無tick校車架, 佢又無問我呢個... 咁你係咪tick晒am/pm, 定係應該照tick自己想的, 佢問就死都答會考慮, 定係如實答佢?

我仲未報呀...咁係咪即係唔洗交表喇?!

我個仔都係咩都唔答...
因為佢專心去玩另外一張檯既玩具車..
當老師問佢問題的時間..他拉住我往玩具車那邊走

當日真係好多人...都係打定輸數了!!!

當老師行埋檯同阿仔傾計時, 呀仔走開埋牆邊玩其他玩具, 我當時叫住呀仔番埋黎, 點知老師反而話唔緊要, 小朋友係咁。老師仲行埋去阿仔身邊一邊問佢野, 一邊同佢玩玩具。
問完之後, 老師又係問我會唔會考慮下晝班, 我話最好上晝, 但下晝都可考慮....
先兩日我打電話去學校問, 先知原來18/10係學校首日面試。但原來上下午各只係收27位!! 唉, 呢度d媽咪話有成千幾人考, 得54個位, 機會真係好微~

如果真係入左嘅小朋友, 咁真係個個都係醒目仔醒目女噃

toffeenut

I was chose pm class 1st choice, am class 2nd choice, am or pm is 3rd choice

因為我住得遠,囡囡得兩歲我唔想佢咁辛苦,如果佢讀上午班6:45-7:00就要起身,所以我諗住k1先轉am class

另外我諗pm class少啲人報,丫囡係細囡我相信am class唔夠人爭

其實如果你真係唔想讀pm class直接同佢講我覺得無問題bor,唔使唔開心啦,佢哋只係想游說多d人轉pm class啫

老實講我覺得自己無機會,佢問我要唔要校車我覺得係因為我住得遠

老師問佐你地本人幾多問題, In我地個老師主要問我阿女野, 叫佢疊高d積木, 用碗同匙食野佢睇, 又叫佢餵阿媽(即係我...hee hee), 餵老師, 問佢邊個係媽媽, 申請表上相中那個是誰 (即係佢自己), 又叫佢同老師握手, 幫自己貼貼紙同幫媽媽貼....但問我就好少...只係邊個湊佢同佢識講d咩...pm class ok ng ok...所以我覺佢好似對我地冇興趣...."夫蜆"下我地想....所以都係打定輸數lo.... 老師有冇問你地好多野呀?

原帖由 EggEgg08 於 09-10-21 19:29 發表
老師問佐你地本人幾多問題, In我地個老師主要問我阿女野, 叫佢疊高d積木, 用碗同匙食野佢睇, 又叫佢餵阿媽(即係我...hee hee), 餵老師, 問佢邊個係媽媽, 申請表上相中那個是誰 (即係佢自己), 又叫佢同老師握手, 幫自 ...

你囡囡表現好好bor,好過我個囡一d都唔理老師

我都係問咁上下問題,其實我諗得嗰幾分鐘唔問得幾多嘢

你地有無聽當日個talk呀? 趙校監話, 收到1700+張報名表, 收50+個學生 .... 聽完我反而覺得就算佢地唔收, 都唔代表個囝做得唔好(雖然真係...), 實在太多競爭嘛.

老師叫個囝名(無反應), 再俾玩具車佢叫佢俾媽咪(無反應), 可能老師坐在檯另一面有點遠, 我就提議搬去老師果邊, 跟住老師叫佢疊高4塊lego, 個囝有疊但無按實, 然後俾玩具門佢推前後開關(ok), 又俾lego人仔問佢眼o係邊(ok), 你自己眼o係邊(無做), 同人仔握手(ok), 叫佢放人仔上lego車上(唔做), 最後又叫佢俾多次玩具我(又無俾), 貼紙2張, 有俾我同貼自己但2張都貼唔到(黐住手指), 我幫佢. 問我邊個湊佢, 平日講乜野語言多, 有無返playgroup, 返邊度, 有無兄弟姊妹, 最後問pm考唔考慮.

‹ 上一主題|下一主題