用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無早教媽媽可以分享..
go

有無早教媽媽可以分享.. [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地點揀KG??

讀幾深嘅.. 佢地都識哂, 但係好似程度相近d, 可能"好玩"d
定係揀一間全面嘅.. 鼓勵自學, 活d嘅 (不過最終想讀傳統小學, 雖然其實應該問題不大~)

功課多少.. 幾時教寫字.. 會唔會係你地考慮嘅嘢?

(註:一條龍嘅學校唔係考慮之列)

Thank you~

1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-10-9 11:12 發表
你地點揀KG??

讀幾深嘅.. 佢地都識哂, 但係好似程度相近d, 可能"好玩"d
定係揀一間全面嘅.. 鼓勵自學, 活d嘅 (不過最終想讀傳統小學, 雖然其實應該問題不大~)

功課多少.. 幾時教寫字.. 會唔會係你地考慮嘅嘢?

( ...

我就一定係選 "程度相近d, 可能"好玩"d".  

功課多少.. 幾時教寫字.. 也是我考慮嘅嘢, 因呀仔不停地自己拎pencil 寫 0 同 1, 仲問我2, 3, 4, 5 點寫.  如學校太遲也不用小朋友寫字, 到要求佢寫時, 佢又識曬, 我真係怕佢悶.  求知欲望不斷有, 人仔腦袋又不斷進步, 如課程不是相近的話, 怕未能滿足佢. 都係覺得程度近d ,好玩d.

醒目開學勳章

原帖由 monkey05 於 09-10-9 14:10 發表

我就一定係選 "程度相近d, 可能"好玩"d".  

功課多少.. 幾時教寫字.. 也是我考慮嘅嘢, 因呀仔不停地自己拎pencil 寫 0 同 1, 仲問我2, 3, 4, 5 點寫.  如學校太遲也不用小朋友寫字, 到要求佢寫時, 佢又識曬, 我真 ...

其實一路都知自己想點..
但係尋晚收到久候嘅SC application form.. 又响度諗.. 呢間都好似幾好呀! (唔知得有無同你提過, 我表弟SC畢業, e+YW讀P2, 全級名列前矛!) 咁睇完個website, 又好似教得幾好咁.. 不過我就怕佢教得淺囉!

聽人講hkps N1下學期教寫字, KM要K1下學期
其實你都講得啱嘅..
普通人可能追唔上/覺得好癲, 但係就有d小朋友.. 兩歲自己已經走去寫字!
有朋友問我.. 如果hkps收去唔去.. 我唔知, 成日諗一動不如一靜.. 好想同校長傾吓!

係呢~ 返咗學一個月, 有乜comments?
朋友個朋友, 細仔 (ie 大吉吉少少), 讀K1讀得好辛苦咁!

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-10-9 14:38 發表

其實一路都知自己想點..
但係尋晚收到久候嘅SC application form.. 又响度諗.. 呢間都好似幾好呀! (唔知得有無同你提過, 我表弟SC畢業, e+YW讀P2, 全級名列前矛!) 咁睇完個website, 又好似教得幾好咁.. 不過我就怕 ...

有呀, 有聽你講呀表弟, 相信佢係一個叻仔來.  
其實, SC 也是一間好學校, 又多活動比小朋友, 功課唔多, 但我怕你會覺得佢地的中文和數學教得淺.  英文就當然好好啦. 到時又諗番轉頭, 留在km 仲好, 起碼中文會叻d.

是的, 反而, 你朋友問得岩, hkps 收你, 你去唔去 ? 可能呢杯也是你心中的其中一杯茶. 要諗諗.

呀仔番左學一個月, 佢好happy, 我又了解學校多左, 佢地安排左家長會, 在開學前後, 又有老師demo 教學法, 校長唔少得也有在家長會講佢地的教學大方向, 來緊仲有phonics workshop 免費比家長, 教埋家長點教, 用咩方法教,  佢地也想家長在家可support 的, 等小朋友無咁易食滯.  校長老師sat 都抽時間來講學, 又唔收$$, 呢樣野都要讚一讚. 係呢間有仔女讀過的, 佢地會話功課量ok, 唔多又唔會少.  而家番 n, 上學期就只有 classwork ,無homework.  派番來的classwork, 都係填色, 貼英文字母的貼紙, 做下手工, 都係d 小朋友like 既東西.  中文堂, 教緊中文字, 呀仔同我講 "人", 同 "手" 喎.  佢咁講, 我咁聽.  因無中文功課回來, 我只好信佢.  普通話堂, 都似有教野既, 否則佢回來唔會講 "謝謝" , "好不好" 的煲東瓜.  我地屋企無人同佢煲.  英文堂就開始phonics, 單英文字母的發音, 但係先教易發音果d 先.  佢回來有講. 同有classwork 派番來, 知佢在堂做左d 咩.  比家長做既咩勞作同一d 好花時間既野, 可以話係無咩, 得一份咁多多囉.  暫時唔覺呀仔有咩辛苦.

街外人會話 "k1 要寫字 ?"  "n 都有字要寫咩?"  真係唔係人人接受到, 但學你話, 就係有d 小朋友, 無人叫佢, 佢都係到寫.   可能無得比佢寫仲辛苦. 但學校唔k1 就要小朋友學寫字, 上到k3 點寫周記呢.

但話事話, km 都好得架喎.

醒目開學勳章

原帖由 monkey05 於 09-10-9 16:55 發表

有呀, 有聽你講呀表弟, 相信佢係一個叻仔來.  
其實, SC 也是一間好學校, 又多活動比小朋友, 功課唔多, 但我怕你會覺得佢地的中文和數學教得淺.  英文就當然好好啦. 到時又諗番轉頭, 留在km 仲好, 起碼中文會叻d. ...

km.. 一個星期一個中文生字, 都係人/口/手
英文教緊ABC跟1-2個單字
開始1-2嘅數學concept
其實有一樣幾好嘅, 就係學校每個星期教乜會show响手冊, 另外中文有字咭俾返.. 同埋d書..方便溫習 (我就即時收埋! 第二個星期weekend已經睇哂d書幾次, 睇夠喇!)
PTH都有時自己講吓.. 唔知佢講乜嗰d!
係有功課做囉!

哈哈~ 聽完你講, 又真係幾豐富喎!

我就係諗.. 中英文認字已經唔信有任何一間KG教到d乜
咁.. 喺學術以外嘅嘢..係咪應該重視多d呢?

其實我鍾意cckg嗰d學生嘅style, 不過係經過精挑細選之下嘅小朋友, 都唔知係本質定係學校功勞!

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-10-9 17:31 發表

km.. 一個星期一個中文生字, 都係人/口/手
英文教緊ABC跟1-2個單字
開始1-2嘅數學concept
其實有一樣幾好嘅, 就係學校每個星期教乜會show响手冊, 另外中文有字咭俾返.. 同埋d書..方便溫習 (我就即時收埋! 第二個星 ...

其實, 有時都幾難找一間十全十美既學校, 重得呢樣來, 有d 方面就無咁重, 我地呢代既呀媽就咩都想要, 學你話, 學術以外既野都想注重, 但我相信每間學校都會做學術以外既野, 不過, 放唔放在佢地selling point 到話你知.  同埋佢會用咩方式做.  同做多與少.

照看km 同hkps 既課程進度差不多, 我地呢邊無書本, 只有堂課作業派回, 佢地無書, 但有佢地既方法教, 活動教學一部份呱, 咁學校就製作左本每周範圍比家長keep, 中, 英, pth 各一, 要來比家長跟進溫習, 也有一份字卡, 呀仔都煲得 8899了.  都唔知點捱埋呢半學期. 唯有一煲再煲啦. maths 都係堂課. 同你地一樣都係1,2 concept, 佢地果本就英文的.

你都說對, 學術野就真係大家都無交行貨, 但以外既野就要睇下想要幾多了.  我暫時見呢邊都ok, 佢地教法生動, 鼓勵小朋友參與, 互動時間多, 所以無咩諗邊間了.
‹ 上一主題|下一主題