用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請解答
go

請解答 [複製鏈接]

如A 和 B 同是band 1生,
A入了第4志願黃忽南中学,
但B將黃忽南放第一志願但入唔到

呢個情况會發生嗎?
還是B跟本不是band1 学生??
   0    0    0    0

原帖由 moyan 於 09-10-8 00:22 發表

呢個情况會發生嗎?

如果兩位學生同樣係九龍城校網的話,要視乎B學生是否被派到其他band 1中學,如果在九龍城網連一間band 1中學都入唔到,佢好大可能唔係band 1組別,不過A學生第四志願都派到黃笏南中學,又有d 出奇woo,因為黃笏南都有唔小人爭 ...

不過!!又或者A學生在自行收生時報左黃笏南而又被取錄,(因為被取錄學生唔會即時知道)等到大抽獎時想再進取d,(好多人覺得與其由電腦派位,不如去盡d la)會將d再心儀學校放在最前,但事實上自行收生時已被取錄學生,唔會被安排進行電腦派位,但係要等到大抽獎後才會一齊公報,所以就算在電腦派位表將黃笏南填到第幾志願,甚至唔填落去,佢都會被派到黃笏南中學,這個例子亦係原因之一 ..

low chance
but possible!

呢個情况會發生嗎?

如果A同B自行都冇報黃笏南, B又唔係派到自行選既學校. 以上唯一可能係B唔係BAND1生.

仲有一個可能就係A同B係唔同區.

今年BK就有一個咁既case. 一個油尖旺區Band 1生Choice 4 派咗去黃笏南,但一些九龍城區Band 1 生 Choice 1 揀黃笏南都派唔到.

咁點先可以知道自己喺其他區仲係咪band 1 生? 係咪band 1 尾先會出現呢個情況?

重有一個可能性, 隨機號碼, A的號碼比B的前

呢個情况會發生嗎?

呢個唔會影響,除非大家排位一樣。

原帖由 LLMUMMY 於 09-10-9 12:16 發表

原帖由 LLMUMMY 於 09-10-9 12:16 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2158334&page=1#pid32408268

你可能誤解了

我想問A同B係咪同係九龍城區?

同區或唔同區嘅情況:

情況一: 1月自行收生階段(揀兩間中學)時, A同B都有揀黃笏南, 結果黃笏南收咗A而唔收B。

情況二: 1月自行收生階段(揀兩間中學)時, A同B都有揀黃笏南, 但B放黃笏南為第二志願, 而兩間都收咗B, 結果黃笏南收咗A,而B去咗第一志願嘅中學。

情況三: 1月自行收生階段(揀兩間中學)時, A揀黃笏南而B冇揀, 結果收咗A。

情況四:  設A同B都係band 1生, 隨機派位時, 喺甲部開放給全港學生選擇時(好少位), A嘅跨區第一志願黃笏南, 而B唔係, 結果A得B唔得 (A好似中六合彩, 雖然難中, 但中咗)

情況五:  設A同B都係band 1生, 隨機派位時, 喺甲部開放給全港學生選擇時(好少位), A同B嘅跨區第一志願都係黃笏南, 因為A嘅隨機編號喺前面而B喺後面, 結果A得B唔得 。

同區嘅情況:
情況六: 隨機派位時, A係band 1生, 而B以為自己係band 1生, 其實係band 1同band 2嘅邊緣人, 結果跌落band 2, 結果A得B唔得。

情況七: 隨機派位時, A同B都係band 1,  B比較進取,  設 B志願次序為: 喇沙--迦密--銀禧--黃笏南.... (純屬舉例), 而A嘅志願次序為: 黃笏南--迦密--銀禧--何官.....   (純屬舉例),  B嘅隨機編號比較後, 所以有可能連第四志願嘅黃笏南都派唔到, 而A嘅隨機編號比較前, 或縱然差不多, 因選校策略影響, 所以A得B唔得。(知道派位程序的人便會明白)

唔同區嘅情況:

情況八: 隨機派位時, 如果A係九龍城區, 黃笏南係本區學校, 咁機會當然大(例如A用情況七的志願次序), 而B只係他區, 設油尖旺區, 設教育局只配給2個學位給B就讀嘅區, 雖然B將黃笏南放第一志願, 但由於學位少, 機會當然少, 除非B喺油尖旺嘅隨機編號好前, 或者隨機編號早過B嘅學生冇人揀黃笏南。

樓主注意: 黃笏南的寫法是黃南, 不是黃忽南。

Maglam,

解釋得非常清楚,所有 情況都講晒!

假設A 和 B是同區而自行及甲部都沒選黃忽南,唯一可能是B跟本不是band1 生。

呢個情况會發生嗎?
‹ 上一主題|下一主題